DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 17-07-2019 18:16

Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki…

Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya ‘da İslami faaliyetleriyle tanınan bir alim ve mütefekkir, düşünce ve hareket adamı, Nijerya İslami hareketinin lideri.

Çocukluğundan itibaren İslami ilimlerle meşgul olan Şeyh Zakzaki 16 yaşına kadar bulunduğu şehirdeki İslami okullarında medrese eğitimi almış, eğitiminin ilk yıllarında Kuran dili Arapça’yı öğrenmiş.

Şeyh Zakzaki öğrenciliği yıllarından itibaren bulunduğu coğrafyada tevhid ve adaletin hakim olması için, mücadele etmiş ülke genelinde büyük gösteriler organize etmiş bir mücadele adamı.

Üniversitede ekonomi okurken bölgenin ileri gelen alimlerinden İslami ilimler okumuş. Şeyh Zakzaki 1979 İslam devrimine büyük ilgi duymuş ve İslam devriminden çok etkilenmiş.

Dünyanın birçok yerini gezen Zakzaki ağırlıklı olarak İngiltere, Suudi Arabistan, İran İslam Cumhuriyeti, Lübnan, Sudan, Güney Afrika, ABD ve Rusya'da bulunmuş, tüm gezilerinde gittiği her yerde konferanslar ve seminerler vermiş.

İslami düşüncesinde Ehl-i beyt Mektebini esas alan Şeyh İbrahim Zakzaki İslami vahdeti ve Kudüs davasını çalışmalarının merkezine almış bir mücadele adamı.

Şeyh Zakzaki önderliğinde Nijerya İslami hareketi ülkenin kuzeyinde 300'den fazla ilk ve orta dereceli okul kurarak ülke gençliğini, bilinçli İslami bir gençlik yapmak için var gücüyle çalışmış çalışıyor.

Şeyh Zakzaki’nin çalışmalarının bereketi ile bugün Nijerya’da Nijerya İslami Harelerinin 3 milyon civarında üyesinin olduğu tahmin ediliyor.

Nijerya İslami Hareketi Afrika Hizbullahı olarak ta nitelendiriliyor.

Mücadelesinde Nijerya hükümetinin yaptığı zulümlere adaletsizliklere karşı çıkan Siyonizm ve Amerika karşıtı bir duruş ortaya koyan Zakzaki, Nijerya rejimi tarafından defalarca hapsedildi.

Zakzaki,1981-1998 yılları arasında toplam 9 sene, 9 farklı hapishanede esir edilmiş, ama kararlı bir şekilde mücadelesinden asla taviz vermemiş bir yiğit Müslüman.

Temmuz 2014 yılında Nijerya ordusunun evinde yaptığı katliamda Zakzaki'nin eşi Zeynep İbrahim tutuklanmış, 9 çocuğundan biri de aynı saldırıda 3 çocuğu ise Temmuz 2014 yılında Nijeryalı Ordusu tarafından benzer bir saldırıda katledilerek şehit edildi. 

Öte yandan IŞİD'e bağlı olan ve Nijerya'da faaliyet gösteren Boko Haram örgütü de Nijerya İslami Hareket mensuplarının öldürülmesi gerektiğini açıklamış, Boko Haramın İslami Hareket'e düzenledikleri intihar saldırısında 22 kişi şehit olmuştu…

Tüm bu saldırılara rağmen Nijerya İslami hareketi Nijerya’da Boko Haram’a karşı’da hükümete karşıda şiddet eylemlerine girişmiyor, barışçıl gösterilerle eğitim faaliyetleri ile zulme karşı direnişini sürdürüyor.

Şeyh İbrahim Zakzaki’nin mücadelesinin merkezinde her zaman tevhid, adalet, vahdet ve Kudüs davası var.

Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya Nijerya İslami Hareketi'nin 21 Mayıs 2008'te düzenlediği ‘Gayri-Meşru İsrail rejimi Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, "Siyonist rejim çok yakında tüm yandaşlarıyla birlikte yok olup gidecektir" şeklinde açıklama yapmıştı.

Nijerya İslami Hareketi Ramazan ayının son cuması olan Dünya Kudüs gününü düzenli olarak anan bu günde dev gösteriler düzenleyen bir hareket.

Nijerya İslami hareketinin vahdet hasasiyetini Şeyh İbrahim Zakzaki’nin kızı Nuseyba el-Zakzaki, şöyle dile getiriyor.

“Bizler hiçbir zaman Nijerya’nın Şii Hareketi olarak kendimizi tanımlamadık! Bizler Nijerya İslami Hareketi mensuplarıyız”

Ben Şii bir Müslüman değilim! Ben sadece Müslümanım! Müslüman kimliğimin önünde başka HİÇBİR ismin gelmesine razı değilim! Bizler, Müslümanlar olarak bu tür tanımlamaları reddediyoruz. İslam’ı sanki farklı fraksiyonları varmış gibi ayrıştıran her türlü tanımlamadan uzağız! Tek bir İslam vardır o da Peygamberimiz (sav)’in getirdiği İslam’dır!

Biz Müslümanlar, Sünni Müslüman, Şii Müslüman, Nijeryalı Müslüman, Amerikalı Müslüman, modern Müslüman, çağdaş Müslüman ya da ılımlı Müslüman vs. gibi isimleri kabul etmiyoruz!

Bazı kardeşlerimizin memleketimiz Zaria’da olup bitenleri aktarırken “Şiilere dönük saldırı/katliam” gibi talihsiz tabirler kullandıklarına şahit olduk ve bu durum karşısında hayal kırıklığına uğradık! Sanki Nijerya ordusu, İslami Hareket mensuplarına Şii düşünceye sahip oldukları için saldırmış gibi! Sanki Nijerya’da İslami Harekete mensup olmayan fakat Şiilik mezhebini takip eden başkaları yokmuş gibi? Evet, bu ülkede ordunun saldırılarına muhatap olmayan Şiiler de var!

İslami Hareket bünyesinde faaliyet gösteren Sünni düşünceye sahip çok sayıda insan da var! Nijerya ordusu, İslami Hareket’e saldırı düzenlerken Sünnileri bir kenara ayırıp saldırmazlık etmedi! Hepimize saldırdılar! Hepimizi öldürdüler! Hepimizi hapsettiler! Hepimizi bu gayri adil ve yozlaşmış düzene bir tehdit olarak gördüler! Peki neden? Çünkü bizler, onların kurduğu baskıcı düzen karşısında Nijerya halkının haklarını birlikte savunuyoruz!

Eğer bizler, diğer insanlar gibi etkisini üzerimizde sonuna kadar hissediyor olmamıza rağmen bu ülkede yozlaşma ve baskı yokmuş gibi davransaydık işte o zaman bizler de yurdumuzda “barış” içinde yaşayanlardan olurduk. Öyle bir “barış” ortamı ki yaşadığın ülkede en temel insan haklarından bile mahrum olarak hayat sürdürüyorsun!

Benim babam kendisini asla bir mezhebin lideri olarak görmedi ya da İslami Hareketi, mezhebi bir hareket olarak tanımlamadı. İslami Hareket’in temel hedefi, bu ülkede adaletsizlikler sistemi içinde yaşanmaya zorlanan insanların haklarını savunmak ve yozlaşmaya karşı güçlü bir mücadele biçimi oluşturmaktır! Bu konuda mücadelemize destek veren her bölgeden her türlü insan mevcuttur. Hatta gayrı Müslimlere bile kapılarımız açıktır!

Bizler eninde sonunda, mensubu olduğumuz mezhep hangisi olursa olsun, hep birlikte Peygamberimiz Muhammed (sav)’in bize getirdiği dinin bizden istedikleri çerçevesinde yapmamız gerekenleri yapıyor ve bunun için çabalıyoruz!

Geçtiğimiz yıllarda, benim 3 erkek kardeşim şehid edildiğinde bizler, Filistin ile dayanışma gösterilerindeydik! Dolayısıyla öldürülen kardeşlerim, Şii mezhebine bağlı oldukları için değil; baskı ve zulme karşı seslerini yükselttikleri/mücadele ettikleri için öldürüldüler!

Bu tespitler çok önemli bunların altını özellikle çizmek istiyorum…

Nijerya İslami hareketi kendini böyle tanımlıyor ancak Dünya Müslümanları özelliklede Sünni Müslümanlar Şii olduğu için Nijerya İslami hareketine ve şeyh İbrahim Zakzaki’ye yapılanlara karşı çok duyarsız.

Özelliklede bizim ülkemizde Müslümanların bu duyarsızlığını görünce hayret ediyorum.

Neredeler mezhepçi olmadıklarını söyleyen Müslümanlar, neredeler Zulüm kimden gelirse ve kime yapılırsa karşı olduklarını söyleyenler, neredeler, niye onların gündemlerine Şeyh Zakzaki’nin Nijerya İslami hareketinin gördüğü zulümler yok…

Şiddet eylemine bulaşmadığı halde, Filistin için gösteri düzenlerken katledilen Nijerya İslami hareketinin mensupları ve 5 yıldır hasta hali ile zindanda tutulan Şeyh İbrahim Zakzaki niye Türkiyeli Sünni Müslümanların gündemlerinde yok?

Açıkça Sünnicilik yapıp Şii Müslümanları kafir ilan edenlere sormuyorum onlardan böyle bir beklentimde yok ancak Mezhepçi olmadıkları iddiasındaki İslamcılara soruyorum niye şeyh Zakzaki ve Nijerya İslami hareketinin gördüğü zulümler sizin gündeminize girmiyor?

Eğer Mısır’daki zulümler gündeminize giriyor ancak Nijerya’daki zulümler gündeminize girmiyorsa yada Nijerya’daki zulümlere tepki gösteriliyor ancak Mısır’daki zulümleri görmezden geliniyorsa bu bir mezhepçilik değildir de nedir.

Biz gerçekten Zalim kim olursa olsun karşı çıkmadıkça mazlum kim olursa olsun yanında olmadıkça gerçek anlamda Müslüman olamayız diyorum…

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA