DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 01-01-2016 00:26

Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi…

İslahiye, merkez nüfusu otuzikibin civarlarında olan Gaziantep’in şirin bir ilçesi… İslahiye’de doğmasam da yaklaşık bir yaşında gelip büyüdüğüm yer. Hatıralarımın, sevgilerimin, sevdiklerimin, dostlarımın, tevhid ve adalet mücadelemizin şehri.

Bu taşra kentinde, geleneksel dini düşünceyi, dünyevileşmeyi, vahye dayanmayan her türlü ideoloji ve fikirleri sorgulayarak, vahiy merkezli bir İslam anlayışını, anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Bu taşra kentinde Tevhid ve adalet mücadelesini, her türlü zulmü sorgulayarak, otuz yıldır dostlarımızla gelip giden ve gitmeyip kalan birçok güzel insanla vermeye çalıştık, çalışıyoruz.

İslahiye gibi küçük bir taşra kentinde tevhid ve adalet mücadelesi adına neler yapılmadı ki; Kuran okuma, anlama ve yaşama çabası ile başladı her şey. Bu mücadelemizin olmazsa olmazı idi tefsir dersleri, otuz yıllık mazisi ile devam ediyor ve edecek.

Bu otuz yıl içerisinde Gündem ve Anlam isimli iki adet dergi çıkarttık. Radyo, televizyon programları yaptık. Tebliğ için meyhaneleri, kahve haneleri dolaştık. Geceler, konferanslar, sempozyumlar, ribatlar düzenledik, mitingler yaptık. Vakıf şubesi açtık, dernek kurduk kitapevi açtık. Bir insan daha Kuran’la buluşsun, tevhid ve adalet mücadelesine katılsın diye çabaladık. Allah resulünün “Bir insanın sizin elinizle hidayete ermesi sizin için yer ve gök arası mor koyunlara sahip olmanızdan daha hayırlıdır.” Sözüne mazhar olmak istedik. Hz. Nuh gibi “Yarabbi ben insanlara yalınız olarak anlattım, toplu olarak anlattım, açıktan anlatım, gizliden anlattım.” Diye bilmek için yaptık tüm bunları. Daha doğrusu vahiy bize böyle bir sorumluluk verdiği için rabbimize kulluk görevimizin bir gereği olarak yaptık.

Bugün gelişen yeni süreçle İslahiye’deki İslami mücadele İmam Hatip ve İlahiyat Gönüllüleri Derneği merkezli olarak sürüyor.  Ve dernek bünyesinde kurulan İslami Değerler Akademisi, yeni çalışmaların merkezi.

Bu yeni süreçte İslami Değerler Akademisi tam bir çağdaş medrese gibi çalışıyor. Akademi kadın erkek ve çocuk her yaşatan insanımıza hizmet veriyor.

İşte İslami Değerler Akademisinde yapılan faaliyetler;

4- 6 yaş grubu çocuklar için anasınıfı düzeyinde İkbal Çoçukevi’nin eğitim faaliyetleri.

Akademide Ortaokul seviyesindeki çocuklara Kuran, tecvid, hat kursları ve okul derslerine destek eğitimi Teog kursları yapılıyor.  Salı günleri lise gençlerle sohbet programı yapılıyor

Büyükler için bayanlara Zehra Kuran Kursu’nda Kuran eğitimi veriliyor. Kuran okumayı belli düzeyde bilen bayanlar için Tecvidli Kur'an öğretimi yapılıyor.

Bayanlar ve erkekler ayrı günlerde haftada bir gün tefsir dersleri yapılıyor.

Pazar buluşmalarına konuklar davet edilerek kahvaltılı sohbet toplantıları yapılıyor.

Fıkhu'l-Ekber okumaları,

Saffetü't-Tefasir okumaları [Arapça]

El-Lülüü ve'l-Mercan" okumaları  [Arapça]

Riyazu's-Salihin" okumaları [Türkçe]

Kuduri" okumaları [Arapça]

Kur'an Arapçası dersi

Pratik Arapça konuşma kursları, Osmanlıca kursları Ve İlahiyat Ön Lisans Arapçası destekleme dersleri yapılıyor.

Tüm bu eğitim faaliyetlerine ev sahipliği yapan “İslami Değerler Akademisi” “Çağdaş Medrese” unvanını fazlası ile hak etmiyor mu sizce de.

İslami Değerler Akademisinden bahse dipte Mustafa Yıldız hocadan bahsetmemek olmaz. Mustafa Yıldız hoca benim kırk yıllık dostum. Aynı mahallede birlikte büyüdük sayılır. Zaman zaman ayrılsak ta gönül birlikteliğimiz hep devam etti. İslahiye’de senelerce birlikte tevhid ve adalet mücadelesi verdik veriyoruz. Kimi konularda farlı düşünsek te bu farklılığımız dostluğumuza ve birlikte mücadele etmemize engel teşkil etmedi.

Bugün elli yaşlarda olup ta kırk yılı bulan dostluklardan bahsetmek az şey olmasa gerek. Uzun soluklu dostlukları devam ettirmek öyle sanıldığı kadar kolay değil ne yazık ki.

Çocukluk yıllarında başlayan birlikteliğimiz daha lise talebesi iken Müslümanların birliğini dert edinen sohbetlerle gelişti. Kırk yıldır ana gündemimiz hep İslam oldu. Kudüs oldu. İmam Hatip oldu, İslahiye’de ne yapabiliriz oldu. Mustafa hocada projeler hiç bitmedi. Hep yeni projelerle karşımızda oldu.

28 Şubat sürecinde İmam Hatip liseleri kapanma noktasına geldiğinde, Mustafa Yıldız hoca, Abdurrahman Kılıç hoca ve dernek başkanı Yaşar Bağbekleyen başta olmak üzere ismini yazamadığım diğer arkadaşlarla oturduk ve İslahiye İmam Hatip lisesinin kapanmaması için İmam derneğine ve okuluna sahip çıkmamız gerektiğine karar verdik. Ve İyi bir çalışma ile İslahiye İmam Hatip lisesinin kapanmasını engelledik.

28 Şubat sürecinde okulun kapanmasını engelledikten sonra, Ak Parti iktidarı ile gelen yeni süreçte yapılan çalışmalarla ilçemize yeni bir okul yapılmasına vesile olduk. Bu çalışmalarda da en önde olan hep Mustafa Hoca idi. İslahiye İmam Hatip lisesine öğrenci bulabilmek için köy köy dolaştı. O dönemde İmam hatiple yattı İmam hatiple kalktı. Bir ayağı Gaziantep’te idi. Kapısını çalmadık kimse bırakmadı. Kimine kızdı, kimine yalvardı ama, insanların İmam hatiplerden kaçtığı o süreçte, okula bulduğu öğrencilerle, okulun kapanmasını engellediği gibi, yaptığı çalışmalarla İslahiye’ye yeni bir İmam Hatip Lisesi kazandırdı.

Bugün İslahiye’de İslami Değerler Akademisi diye bir yer varsa buda Mustafa Yıldız hocanın sayesindedir. Elbette bu oluşumda tüm arkadaşların emeği var ama aslan payı Mustafa Yıldız hocanındır. O gecesini gündüzü bu işe ayırdı. Yeri geldi bir inşaat işçisi gibi binanın inşaatında çalıştı, yeri geldi o yaşında binanın temizliğini yaptı. Çoğu zaman öğretmenlikten aldığı maaşını İslami Değerler Akademisindeki hizmetler için harcadı.

Mustafa Yıldız Hoca İslami Değerler Akademisinde Kudüs’ün özgürlüğüne inanmış, mezhepçi, cemaatçi, ulusalcı olmayan evrensel İslami değerlere inanan vahiy merkezli bir İslam anlayışına sahip, Kudüs davasını dert edinen, ama ilim sahibi insanlar yetiştirmek için çabalıyor. Onun en büyük amacı İslahiye gibi taşra bir şehirde vahiy merkezli bir çalışma geleneği oluşturmak. Çocuklarımız için bir güzel bir mücadele usulü oturtalım ki bizden sonra bu gelenek devam etsin diyor.

Hamd olsun bu gelenek oluşmaya başladı. İslahiye’de çağdaş bir medrese var artık; İslami Değerler Akademisi.

İslami Değerler Akademisinden bahsederken genel koordinatör Rahşan Kaya’dan bahsetmemek olmaz. Bu genç idealist öğretmen Mustafa hoca ile birlikte okul dışındaki bütün vaktini dernekte geçirerek, akademinin bütün faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlıyor öğrenci kayıtlarını yapıyor, faaliyetlerin duyurusunu yapıyor. Birçok kursta hocalık yapıyor ve ahlaklı erdemli duruşu ile gençlerimiz için güzel bir örneklik oluşturuyor.

Rabbim İslami Değerler Akademisindeki çalışmaları bereketlendirsin emeği geçen tüm dostlardan razı olsun. Unutmayın İslahiye’de yaşıyorsanız İslami Değerler Akademisinde sizin de katılabileceğiniz bir ders halkası mutlaka vardır….

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA