DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 13-12-2021 10:01

Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir…

İslam’ın esası tevhit ve adalettir. Ben Müslümanların insanlığa vereceği en büyük mesajın adalet olduğuna inanıyorum.

Rahmetli bilge kral Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi: “Düşmanlarımıza bir tek borcumuz var o da ADALET”  İslam düşmanlarına bile adalet götüren haksızlık yapmayan, her türlü haksızlığa karşı olan, bir dinin bir nizamın adıdır. Yani İslam düşmanı bile olsanız adaletten başka bir şeyle karşılaşmaz suç işlemedikçe cezalandırılmazsınız. Cezanızda suçunuz ölçüsünde olur.

"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor." (Nahl, 90).

"Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun….." (Mâide, 8).

"Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun…..." (Nisâ, 135)

Bu ayetler Müslüman’a kesin olarak adaleti emrederken, adaletin ölçüsünü de, emaneti ehline vermek, sevdiğine torpil yapmamak, düşmanına haksızlık yapmamak olarak ortaya koyar. Bu evrensel ilkeler hayata geçirilebilirse ancak o zaman adalet gerçek anlamda sağlanmış olur.

Ancak zordur adil olmak. Çünkü insanoğlu güç ve iktidara, dünya menfaatlerine, makama paraya sahip olmak ister. Bu konuda çokta hırslıdır, sahip olmak istediği paranın gücün sınırı da yoktur hep daha fazlasını ister.

İlahi vahiy, insanoğlunun bu hırslarını terbiye etmekte insanoğluna mutlak gücün Allah’a ait olduğunu, gerçek mülk sahibinin Allah olduğunu hatırlatmakta ve insana adaleti ve iyiliği emretmektedir.

Allah’ın iyilik emrini yerine getirmekte zorluk çekmeyen insanoğlu söz konusu adalet olunca ne yazık ki tarih boyunca çokta başarılı olamamış, adaleti ihmal etmiş, adaletsizlik kendine yapılmadıkça adaletsizlikten rahatsız olmadığı gibi güç ve iktidar sahibi olduğunda adaletsizlik yapmaktan çekinmemiştir.

Onun için Victor Hugo “İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır" demiştir. Gerçektende Müslüman olsun yada olmasın tarih, iyilik meleği olan çok insana şahit olmuştur. Parasını ekmeğini paylaşan kimsesizlerin elinden tutan iyi insanlar hiçte az değiller hamdolsun. İnsanoğlunun bu iyilikleri de olmasa dünya iyice yaşanmaz olur. Ancak söz konusu adalet olunca, insanoğlunun iyilik konusunda gösterdiği hassasiyeti, adalet konusunda göstermediğini görüyoruz. Hatta tarafgirlikle yaklaşarak yapılan kimi adaletsizliklere amalarla kılıf aradığını görüyoruz.

Kişisel anlamda adalet söylemini dile getirenler haksızlık kendilerine yapılınca konuşuyorlarsa bu adalet mücadelesi değildir. Bu bencillik mücadelesidir. İster bu cemaat adına olsun ister bu kişisel olsun fark etmez. Adalet mücadelesinde asıl erdem her zaman ve zeminde kime yapılırsa yapılsın, kim yaparsa yapsın adaletsizliğe karşı durmak, hatta düşmanına bile yapılan adaletsizliğe karşı bir duruş ortaya koymaktır. Ancak böyle bir tavırla onurlu bir adalet mücadelesi verilmiş olur.

 “Devletin dini adalettir” der İmam Ali. İslami devlet anlayışının en belirgin özelliği adalettir. Adaletin ölçüsü de bellidir. Hukuk kuralları içerisinde herkese eşit davranmak, taraftarlığı, akrabalığı değil liyakati esas almaktır. Yakınlarını torpil yapmamak, düşmanına bile haksızlık yapmamaktır. İlahi yasalara uygun, evrensel hukuk kuralları içerisinde suçun şahsiliği ve somutluğu ilkesine riayet etmektir.

Güvenlik kaygısı ile hukuk kurallarını çiğnemenin, babasından dolayı evladını cezalandırmanın, somutlaştırılmamış muğlak suçlarla insanları cezalandırmanın adalet ilkesinden sapmak olacağını anlamak için çok zeki olmaya gerek yok.

Hz. Ömer, hilafeti döneminde Bedir ashabına, uhut ashabına, sahabeye, ve sahabe sonrası Müslümanlarına derecelerine göre maaş bağlarken, Hz. Ali Bedir ashabı ve sahabeler ödülünü Allah’tan alsınlar diyerek herkese eşit maaş uygulaması getiriyor. Bu uygulamaları adaletin farklı uygulamaları olarak görmek mümkün.

Hz. Osman’ın beytül maldan kendi akrabalarına ihsanda bulunmasını ve valilikleri liyakatlerine bakmadan Emevi oğullarına dağıtmasını adalet adına izah etmek ise mümkün değil.

Muaviye’nin beytül malı kendi saltanatını sağlamlaştırmak ve büyütmek için kullanması ve yeşil sarayda Bizans sultanları gibi yaşaması, hile ve düzenbazlıklarla İslami hilafeti emevi saltanatına dönüştürmesini ise, adaletin değil, ancak zulmün, haksızlığın ve İslam’dan uzaklaşmanın somut bir göstergesidir.

Adaleti konuşurken genellikle şu soru ile karşılaşıyorum. Neye göre kime göre adalet.  İlahi vahye göre, insanlığın ortak vicdanına göre adalet diyorum. 

Sevgili dostlar Kitabı Kerim bize adaleti emrediyor, emaneti ehline vermemizi söylüyorsa bize düşen bu ilahi emri nasıl daha doğru bir şekilde yerine getirebileceğimiz yönünde kafa yormaktır.  Demagojilerle kimi haksızlıklara kılıf bulmak değil.

İslami anlamda bir yönetimin adil olabilmesi için şu dört temel Kuran’i ilkeye uyması gerekir.

Emaneti ehline verecek göreve getirmelerde liyakati esas alacaksınız. Beytül Malı adil ve eşit dağıtacaksınız. Haksız kazanca yol açmayacak, yolsuzluğa göz yummayacaksınız. Cezalandırmalarda suçun somutluğu ve şahsiliği ilkesine, cezaların hukukiliği ilkesine riayet edeceksiniz. Yakınlarınıza, taraftarlarınıza torpil, düşmanlarınıza haksızlık yapmayacaksınız.

Tüm bu ilkeleri şeffaf bir şekilde uygulayan bir yönetimin adaletine sadece dostları değil muhalifleri/ düşmanları bile şahitlik edecektir.

Bununda en açık örneği İslam tarihinde halifeler dönemidir. Bugün İmam Ali ve Hz. Ömer’in yönetimlerini düşmanları bile adaleti ile anıyorken, Hz. Osman’ın yönetiminde ise makamı ve beytülmalı akrabalarına peşkeş çektiğini sevenleri bile söylemek ve eleştirmek durumunda kalıyorsa adalet somutlaşmış demektir.

Hıristiyan Georce Sem'ân Cordak “İnsani Adaletin Sesi İmam Ali” adında kitap yazmışsa, Şii düşünür şehit Ali Şeriati kitaplarında, Hz. Ömer’in adil uygulamalarından örnekler sunmuşsa adalet somutlaşmış demektir.

Hz. Osman’ı Müslümanlar için örnek bir şahsiyet olarak anlatan bir konferans dinledim. Konferansı sunan hoca Hz. Osman’ın cömertliği ve hayasından örnekler sundu bolca ancak, bir saatten fazla süren sunumda 12 yıllık yönetiminden tekbir adil yönetim örneği anlatmadı.

Siz adil bir yönetim ortaya koyabilirseniz insanlığın vicdanı ve tarih sizin adaletinize şahitlik edecektir. Neye göre kime göre adalet sözleri ve laf kalabalıkları ise, sadece tarafgirler ve karşıtlar nezdinde bir tartışma ve amalarla adaletsizliklere, kılıf bulma çabası olarak kalacaktır.

Amalarla adaletsizliklere kılıf aradığınız zaman İslam adına İslami yönetim olarak Muaviye’nin Emevi, Harun Reşit’in Abbasi yönetimlerini görürsünüz. Bu zulüm dolu yönetimler ne kadar İslami sayılır onu konunun uzmanlarına bırakalım ancak Muaviye’nin Emevi, Harun Reşit’in Abbasi yönetimlerinin Kuran’ın emrettiği adalet yönetimleri olmadığı ortada.

Sözün özü adaleti somutlaştırdığınız zaman Hz. Muhammed’in Hz. Ali’nin ve Hz. Ömer’in yönetimini görürsünüz. Yani somutlaşmış adalet Hz. Muhammed’dir, somutlaşmış adalet Hz. Ali’dir. Somutlaşmış adalet Bosna savaşında düşmanlarına bile haksızlık yapılmasına izin vermeyen Aliya’dır……

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA