DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 06-04-2015 08:22

Aşka ve Sevgiye Dair

İslam bir sevgi mektebidir, sevgi medeniyetidir. Peygamberimiz de en büyük sevgi öğretmenidir. O bize sevgiyi, sevilecek şeyleri, sevginin sınırını öğretmiştir. Sevgi iradenin adı, aşk ise iradesizliğin adıdır.  Aşıklar, yaptıkları kimi yanlışları ne yapayım aşık oldum ifadesi ile meşrulaştırmaya çalışırlar. Sanki aşık olunca sorumluluk kalkıyormuş gibi.  Kuran aşkı değil, sevgiyi kutsamıştır. İlginçtir aşk kelimesi Kuran’da hiç geçmezken sevgi kelimesi çok geçmektedir.  Aşık olmak, sevmek, sevilmek tamamı insan iradesinin etkisi ile gelişir, büyür,  azalır veya biter. Onun için insan sevdiklerinden ve sevmediklerinden sorumludur.

Sevgi Allah’ın insana verdiği en büyük nimettir.  Sevginin esası Allah sevgisidir.

De ki: “Eğer babalarınızı, oğullarınızı, kardeşlerinizi, eşlerinizi, aşiretinizi, kazandığınız malları, kötü gitmesinden korktuğunuz bir ticaretinizi, hoşlandığınız evlerinizi, Allah’tan, peygamberinden ve Allah yolunda savaşmaktan daha çok seviyorsanız, o zaman Allah’ın hakkınızda vereceği hükmü bekleyin. Allah günahı alışkanlık haline getirmiş bir topluluğu doğru yola iletmez.”( Tövbe-24)

İlahi buyruğu bizden her şeyden daha çok Allah’ı ve resulünü sevmemizi istemektedir. Çünkü sahip olduğumuz her şeyi alemlerin Rabbine muhtacız. Bize sevgiyi öğretende sevme duygusunu verende odur. Ona kul olmanın sonucu onu her şeyden daha çok sevmek, dahası sevginin merkezine onu yerleştirmektir. Yani onun sev dediğini sevmek, sevme dediğini sevmemektir. Onun sevgisini kazanacak davranışlarda bulunmak onun sevgisini kaybetmekten kaçınmaktır. Bu ayette Allah tüm sevilenleri saymış ama anne sevgisini saymamıştır. Diğer sevdiklerimize sınır koyan Allah anne sevgisine sınır koymamıştır. Bu bir anlamda Anneyi ve kadını kutsamaktır.

“Allah yolunda infak edin. Kendi elinizle kendinizi mahvetmeyin. İyilik yapmayı sürdürün. Unutmayın ki Allah iyilik yapmayı ilke edinenleri sever.” ( Bakara-195)

İlahi kitap bizi bu yönde terbiye etmekte şöyle yaparsanız Allah sever böyle yaparsanız Allah sevmez demektedir. Ve bizden Allah’ın sevgisini kazanacak amelleri yapmamızı istemektedir. Hayatın anlamı Allah’ın sevgisini kazanmaktır. Her şeyden daha çok Allah’ı ve resulünü sevmek zorundayız.

Sevgi bazen ödül olarak döner insana, bazen bedel olarak. Sevgilerinin bedellerini ödemeyi göze alamayanlar hiçbir zaman gerçek sevgiye ulaşamazlar. Sevgi aynı zamanda bir ücrettir. İyilik yapar karşılığında sevgi bulursun. İyilikler her zaman sevgiyi besleyen, büyüten davranışlardır. Özelliklede karşılık beklemeyen, bir hesaba dayanmayan iyilikler, gönülden gönüle giden bir yoldur. Bu yoldan insana sevgi gider, sevgi gelir.

Yüce resul ümmetine hep sevgiyle yaklaşmış, sevgi vermiş ve sevgi istemiştir. Ümmetine imanı sevgi olarak anlatmıştır. “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız, iman etmedikçe cennete giremezsiniz.” Sevgisi olmayanın imanı yoktur. Müslümanları sevmiyorsanız iman iddianız geçersizdir. Müslüman’ı sevmek Müslüman kardeşinin derdiyle dertlenmek, bir Müslüman’ın kalbini kırmama hassasiyeti taşımaktır.

Allah’ın peygamberi onca çileli peygamberlik mücadelesinde ümmetinden hiçbir ücret istememiştir. Ancak Ehl-i beytinin sevilmesini istemiştir.

“İşte Allah, iman edip salih amellerde bulunan kullarına böyle müjde vermektedir. De ki: Ben buna karşı yakınlarıma (ehli beytime) sevgi dışında sizden hiç bir ücret istemiyorum. Kim bir iyilik kazanırsa, biz ondaki iyiliği arttırırız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, şükredene karşılığını verendir.” (Şura- 23)

Resulden sonra ehli beytin çektiklerini görünce insan bu ayeti Allah’ın ve resulünün niçin ehli beyte sevgi istediklerini daha iyi anlıyor. Dedik ya İslam sevgi dinidir diye Allah’ı resulünü, ehli beyti ve tüm Müslümanları hatta tüm insanları sevmeden Müslüman olmak mümkün değildir. Onun için İmam Ali “insanlar iki kere kardeştir. İnsan olarak ve Müslüman olarak” demiştir.

İnsana sevgiyi Allah vermiştir. Allah’ın rahmetinin bir tecellisidir insanın fıtratında var olan sevgi. İnsan farklı kimlikler içerisinde farklı sevgiler yaşar. Bazen bir çiçeği, bazen bir kuşu, bazen bir dağı seversin. Yahut peygamberimiz gibi namazı, güzel kokuyu, kadını yani Amine’yi, Hatice’yi, Fatıma’yı seversin. Öyle seversin ki Fatıma’da cennet kokusu alır, Hatice’ye ömür boyu vefa duyarsın. Evlat olur babanı, anne olur evladını severin. Abi olur kardeşini, kardeş olur ablanı seversin. Arkadaşını, eşini, dostunu veya öğretmenini seversin. Veya bunların hepsi birden olur hepsini birden seversin. Sevgi bir ekmek parçası değildir ki paylaştırmakla eksilsin. İnsanda herkese yetecek sevgi vardır. Yeter ki biz Allah’ın verdiği sevgiyi esirgemeyelim.

Sevgi fedakarlık ister, paylaşma ister. Paylaşmıyor ve fedakarlıkta bulunmuyorsanız sevmiyorsunuz demektir. Sevgi kuru bir söz değildir. Sevgilerini yüreklerinde yaşatanlar sevdikleri için hiçbir fedakarlıktan çekinmezler. Sevgiler iyilikle büyür. Sevgi büyüdükçe, fedakarlıklar büyür. Sevgi artıp eksilmeyen standart bir şey değildir. Yaşadıklarınız sevginizi eksiltir ve çoğaltır.

Günümüzde sevgi denilince karşı cinsler arasındaki ilişki anlaşılır nedense. Ve bunun adı da aşk olarak konulur. Esasen o bir sevgi değildir. Mustafa İslamoğlu’nun ifadesiyle o bir tutkudur. Karşı cinsler arasında bir cinsel çekim vardır. Bu biyolojik ve hayvansal içgüdüdür. İnsanlar bu tutkuyu yanlış bir anlayışla sevgi zannederler. Karşı cinsler arasında sevgi ancak hayatı paylaştıktan sonra birbirini tanıyıp, birbirine katlanıp, birbirin için fedakarlıklar yaptıktan sonra olur. Kendilerini birbirlerine karşı kara sevdalı zannedenler evlendikten sonra eğer bir birlerine katlanamıyorlar, birbirleri için acıyı ve tatlıyı paylaşamıyorlarsa evliliği sürdüremezler ve geri ayrılırlar. Ama birbirleri için fedakarlık yapa bilenler hayatı paylaşa bilenler sevgiyi yaşaya bilenlerdir. Tutku ile sevgiyi bir birinden ayırmak gerekiyor.

İnsana sevgiyi Allah vermiştir. Allah’ın rahmetinin tecellisidir insanın sahip olduğu sevme duygusu. Dolayısı ile insan her şeyden önce insan Allah’ı sevmek, Allah için sevmek, Allah’ın sev dediklerini sevmek zorundadır. Sevginin temelinde Allah yoksa Allah için sevmiyor ve sevilmiyorsanız o sevgiyi kontrol edin. O sevgi değil başka bir şeydir. Evlat sevgisi, anne baba sevgisi, eş sevgisi, vel hasıl hiçbir sevgi sizi Allah’ın rızasına aykırı davranışlara götürmemelidir.

Hayatın özü aşktır demişti Mustafa Yıldız. Bu söz ile üstadın karşı cinslere duyulan tutkuyu kastetmediği kesin. Gönül ehli kimi insanlar Allah’a karşı duyulan sevginin ileri boyutunu aşk olarak nitelendiriyorlar. Her sevginin bir sınırı vardır. Ama Allah sevgisinin sınırı olmaz. Aşk sevginin bir ileri boyutu ise bu sadece Allah’a karşı hissedilebilir. Allah’tan başkasına aşık olanlar deli, Allah’a aşık olanlar veli olurlar.

Allah’ı resulünü ve resulün ehl-i beytini sevginin ve Aşkın merkezine koyanlar, Aşkı ve sevgiyi doğru yaşayanlardır.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA