DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 25-09-2023 20:16

‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak…

“Kayıp Direniş” Bir Alptekin Dursunoğlu kitabı. Dursunoğlu Uzun yıllar Ortadoğu’yu yakından takip eden bu konuda çeşitli kitaplar yazan “Filistin Direnişini” inancının bir değeri olarak gören bir araştırmacı yazar. Söz konusu emperyalizm, Siyonizm ve Siyonist ırkçı rejim olunca tarafını gizlemeyen, direnişin yanında olduğunu her durum ve şartta vurgulayan bir yazar. Ancak bu tarafgirlik onu, olayları gerçekçi ve araştırmacı bir gözle irdelemekten alıkoymuyor.

“Kayıp Direniş” kitabının, ‘Direnişin Kayıp Anlatısı’ adlı üç bağımsız kitaptan oluşan dizinin birinci kitabı olduğunu kitabın arka kapak yazısından anlıyoruz.  

‘Kayıp Direniş’ YDY yayınları tarafından yayınlanmış 600 sayfalık hacimli bir kitap. Kitabın kalınlığı okuyucunun gözünü korkutmamalı akıcı üslubu ile kendini okutuyor. Bir araştırma kitabı olmasına rağmen bir öykü, bir roman tadında yazılmış. Sıkılmadan okuyacak, 600 sayfalık bir kitabı nasıl bu kadar kısa sürede bitirdim diye şaşıracaksınız.

‘Filistin Direnişi’ nin hangi tarihsel şartlarda nasıl oluştuğunu anlatmak için yola çıkan kitap bize aynı zamanda bölge ülkelerinin tarihini de sunuyor.

Siyonist ırkçı rejimin nasıl kurulduğunu, hangi şartlarda oluştuğunu okurken, Osmanlının Filistin politikasındaki bilmediklerinizi öğreneceksiniz. Osmanlı Devleti, doğru bir kararla Filistin’e Yahudi göçünü yasaklayan bir kanun çıkarmıştı. Ancak Osmanlı yetkililerinin kendi çıkardığı yasalara uymayarak Siyonistlerin, binlerce Yahudi siyonistin Filistin’e yerleşmesine izin vererek ırkçı İsrail’in kuruluşuna nasıl zemin hazırladıklarını göreceksiniz.

Kitabı okurken Irak, Suriye ve Ürdün gibi ülkelerin kuruluş süreçlerini ve Osmanlı’ya karşı İngilizlerle işbirliği yapan Şerif Hüseyin ve Faysal gibi Arap liderlerin Haim Weizmann’la anlaşma yaparak iktidarları için Filistin’i siyonistlerle paylaşmaya hazır olduklarını öğreneceksiniz.

1914-1967 alt başlığı ile çıkan kitap, 1914-1967 arasındaki birinci dünya savaşı sonrası oluşan manda yönetimleri ve bölgeye sömürgeci müdahaleleri, BM de alınan oldubitti ve hukuksuz kararlar ile bir halkın, Filistin halkının toraklarının nasıl gasp edilerek, göçlerle oluşturulan Siyonist bir kitleye peşkeş çekildiğini okuyan her okuyucuya gösteriyor.

Alptekin Dursunoğlu ‘Kayıp Direniş’ kitabında sadece direnişin tarihini değil Filistin sorunu noktasında Amerika- Rusya, İngiltere, Fransa başta olmak üzere küresel güçlerle, Türkiye dahil bölge ülkelerinin arasında yaşanan olaylardan yola çıkarak, bu ilişkilerin dinamiklerini Filistin meselesine yansımalarını etraflı bir şekilde ortaya koyuyor. Böylece söz konusu ülkelerin çok yüzlü tavırlarını ve gerçek niyetlerini de anlamış oluyorsunuz.

Direnişi ve Direniş Ekseni’ni tanımak, bölge ülkelerinin Filistin direnişi ve Siyonist İsrail konusunda gerçek yüzlerini görmek ve bölgenin tarihi hakkında yeterli ve gerekli bilgilere sahip olmak istiyorsanız bu güzel kitabı mutlaka okumalısınız.

Filistin meselesi İslam dünyasının, dünya Müslümanlarının en çok konuştukları, en çok üzerinden kahramanlıklar ürettikleri ve en çok suistimal ettikleri bir konu. Birilerini övmek içinde kötülemek içinde Filistin meselesini konuşuyoruz. Ancak bu sorunu öğrenmek için doğrusu çok bir çabada sarf etmiyoruz.

İşte ‘Kayıp Direniş’ kitabı bize Filistin meselesini enine boyuna öğrenme imkanı sunuyor.

Filistin sorunu çözümü için bugün İslam dünyasında iki yaklaşım var. Biri Direniş cephesi ki, İsrail’i devlet olarak tanımadığını ve denizden nehire bütün Filistin’in kurtuluşu için İsrail’e karşı direnişi esas alan bir mücadeleyi dillendiriyor. Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah direniş cephesinin ilk akla gelen temsilcileri.

Diğeri ise İsrail’i devlet olarak tanıyan Filistin toraklarında iki devletli bir çözümü söyleyen işgalci rejimle müzakere ve anlaşmalarla Filistin sorununa çözüm arayan FKÖ, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin ileri sürdüğü çözüm arayışı.

Bu uzlaşmacı anlayış şimdiye kadar direndik çözüm üretemedik onun için çözümü müzakerelerde arayalım iddiasında ancak ‘Kayıp Direniş’ kitabı, sanılanın aksine bölge ülkeleri ve FKÖ liderliğinin, emperyalist güçlere ve İsrail’e karşı direnip savaşı kaybettikleri için Filistin’i kaybetmediğini tam aksine hiç direnmedikleri için kaybettiklerini delilleri ile ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

“Kayıp Direniş” kitabı 10 bölümden oluşuyor.

Yazar önsözde kitabın bir anlamda yazılış hikayesini anlatmış. Girişte bölgeye dış müdahale şartlarının oluşmasındaki yerli aktörlerin rolünü, günümüzde yaşanan olaylarla da örneklendirilerek aktarılmış. 

1. Bölüm Nakba’yı büyük felaketi oluşturan şartları anlatıyor. Filistin toprakları işgal edilmeden bölge insanının öncelikle zihinlerinin işgali örneklerle ortaya konuluyor.

2. Bölümde Siyonist hareketin doğuşunu ve Siyonizm birçok boyutu ile irdeleniyor

3. Bölümde Siyonist hareketin kuruluşu, Osmanlı halifesi II. Abdulhamid’in Siyonistlerle ilişkisi,

4. Bölümde Filistin topraklarının Osmanlıdan çıkışı İngilizlere armağan edilişinin hikayesi,

5. Bölümde Filistin’de İngiliz manda yönetiminin kuruluşu ve bu dönemdeki direniş çabaları anlatılıyor.

6. Bölümde Sovyetlerin Siyonizm, Filistin konusunda ve İsrail rejiminin kuruluşundaki tavrı irdeleniyor.

7. Bölümde Filistin sorununa sözde çözüm arama çalışmalarında Siyonist ırkçı İsrail rejimin kuruluşuna giden süreç ve 1948 savaşı,

8. Bölümde bölge ülkeleri özellikle Mısır, Irak,  ve Suriye devletlerinin kuruluş süreçleri ve Filistin meselesindeki tavırları,

9. Bölümde bölge ülkelerindeki değişim darbe süreçleri ve değişen yeni rejimlerin Filistin konusundaki tavırları,

10. Bölüm 1967 savaşı, 67 savaşının kaybediliş nedenleri ve sonuçları anlatılmış.

“Kayıp Direniş” kitabında olaylar, şahitlerin hatıralarından, karşılaştırmalı araştırma ile test edilerek aktarılıyor. 600 sayfalık bu kitapta burada zikredemediğim daha birçok konu ayrıntılı bir şekilde ince bir işçilik ve titiz bir araştırma ile anlatılıyor.  

“Kayıp Direniş” kitabında belgeleriyle cevap bulacağınız yüzlerce sorudan bazıları şunlar:

Yabancı güçler bölgeye kimlerin işbirliği ile müdahale ediyor? Şerif Hüseyin kimdir, günümüzde onun rolünü kimler oynuyor? Bölge liderleri, işgalcileri neden müttefik olarak görüyor?

Yahudiler gerçekten bir millet mi? Yahudi milleti ne zaman icat edildi? Siyonistlere göre Yahudilik bir din mi? Filistin gerçekten Yahudilerin ana yurdu mu?

II. Abdülhamid Siyonistlerle mücadele mi etti yoksa onlarla işbirliği mi yaptı? Siyonistler Filistin’de en çok Osmanlı döneminde mi İngiliz döneminde mi toprak satın aldı?

Filistinliler gerçekten topraklarını mı sattı? İsrail, Filistinliler toprak sattığı için mi kuruldu? Toprak satanlar kimlerdi?

Fransa Filistin’i neden istemedi? İngilizler Filistin’i Siyonistlere vermek için mi işgal etti? İngilizlere Hâşimîler mi daha çok hizmet etti Siyonistler mi?

İngiliz yönetici Siyonist Herbert Samuel Hacı Emin el-Hüseyni’yi neden Kudüs müftüsü tayin etti? Hacı Emin el-Hüseynî, bir direniş lideri miydi?

Emperyalizm karşıtı bilinç neden II. Dünya Savaşı’ndan sonra gelişmeye başladı? Araplar 1948 Savaşı’nı neden kaybetti?

Sovyetler Birliği neden Siyonist hareketi destekledi? Stalin’in desteği olmasa İsrail kurulabilir miydi?[1]

Kitabın yazarı Alptekin Dursunoğlu’nu bu güzel kitabından dolayı tebrik ediyorum. Bu kitap bence büyük bir boşluğu dolduruyor. Serinin diğer iki kitabı da çıktığında Filistin direnişinin doğru anlaşılmasında çok büyük bir katkısı olacaktır.  

Filistin konusunda duyarlı olan yada Filistin meselesini merak eden herkese de bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum, mutlaka okunmalı diyorum.

“Kayıp Direniş” Kitabı internet sitelerinde sizi bekliyor…

Önsöz Yayıncılıktan Sipariş vermek için tıklayın…

Kitap Yurdundan Spariş vermek için tıklayın...

 


[1] Kitabın arka kapak yazısından…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA