DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ramazan DEVECİ
Ramazan DEVECİ
Giriş Tarihi : 14-07-2017 17:57

15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri…

15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemiz bir darbe girişimine şahit oldu. Bugün darbe girişiminin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu hain girişim Allah’a hamd olsun ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cesur duruşu ve halkımızın direnişi ile başarılı olamadı.

CIA destekli FETO terör örgütü tarafından gerçekleştirilen bu darbe girişimi başarılı olsa idi Allah korusun ülkemiz bir iç savaşın içine düşüp bölünme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirdi.

Esasen 15 Temmuz darbe girişimi büyük Ortadoğu projesinin Türkiye ayağını oluşturmaktan başka bir şey değildi.

Büyük şeytan Amerika uzun yıllardır Ortadoğu da İsrail’in güvenliği için operasyonlar gerçekleştiriyor. Irak’ın bölünmesi, Suriye’nin iç savaşla birlikte bölünme aşamasına gelmesi, bölgenin istikrarsızlaşması, hep büyük şeytanın bölge üzerinde oynadığı oyunların sonucu idi.

Suriye’den sonra sıranın Türkiye’ye geleceği rahmetli Erbakan hoca başta olmak üzere olayların derinlemesine değerlendiren alim ve aydınlar tarafından dile getiriliyordu.  15 Temmuz darbe girişimi büyük şeytan Amerika’nın bu planının uygulamaya geçtiğini gösteriyordu.

Başta siyasiler olmak üzere birçok kimse darbe girişiminin arkasında ABD’nin varlığını söylemesine rağmen darbe karşıtı gösterilerde ABD’yi lanetleyen tek bir sloganın atılmamış, ABD ile ilişkilere darbe girişiminin bir etkisi olmamıştı. 16 Temmuz 2016 Cumartesi günü şimdiki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu darbenin arkasında ABD var açıklamasını yapmıştı.

Süleyman Soylu’nun da söylediği gibi 15 Temmuz darbesinde asıl Faktör ABD idi. FETÖ bu darbenin sadece kuklası idi. Darbe karşıtı bir söylem geliştirirken kuklaya değil, kuklacıya işaret etmek gerekiyordu. Ama bu genellikle ihmal edildi.

Bugün sadece AGD darbe karşıtı gösteri düzenlerken yer olarak İncirlik’i hedef olarak ABD’yi seçti.

Amerika’nın ülkemizde başka operasyonlara kalkışmaması için, öncelikle başta incirlik olmak üzere ülkemizdeki tüm ABD üstlerinin kapatılması ve Amerika ile ilişkilerin farklı bir düzlemde yürütülmesi gerekiyordu. Ama yapılmadı yapılamadı. Amerika Türkiye’nin bütün ısrarlarına rağmen terör örgütü PYD’ye her türlü silah desteğini gizlemeye gerek duymaksızın açıktan vermesine rağmen Amerika’ya karşı gerekli tavrı ne yazık ki alamıyoruz.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkenin her yerinde sabahlara kadar darbeye karşı direniş nöbeti tutan insanımız bu nöbetini 15 Temmuz’un yıldönümünde yenileyecek. Darbelere karşı durmaya hazır olduğunu yeniden ilan edecek. Ama sanıyorum yine kuklacıyı değil kuklayı konuşmaya devam edeceğiz.

Her şeye rağmen 15 Temmuz direnişi göstermiştir ki bundan sonra ABD destekli her general elini kolunu sallayarak bu ülkede darbeye girişemeyecektir.

ABD kuklası CIA destekli FETO terör örgütü darbe girişiminde sivil halkın üzerine ateş açarak ABD uşağı olmanın insanı ne kadar alçaltabileceğini göstermişti.

Filistinliler “İsrail ile örtünen çıplak kalır” der. 15 Temmuz darbesi göstermiştir ki ABD ile örtünen kişiliğini, kimliğini ve şerefini kaybediyor.

15 Temmuz darbesi sonrasında FETÖ terör örgütüne karşı hükümet çok ciddi bir mücadele ortaya koydu, koymaya da devam ediyor. Elbette bu hain örgüte karşı bu mücadelenin en sert şekilde ama adalet konusunda çok hassas olarak verilmesi gerekiyor. Bir mazlumun bile suçsuz yere mağdur olmaması için çalışılmalı, zira devletlerin mücadelesi hukuk içerisinde adalet ölçüsünde olur, olmalıdır. Suçlular cezalandırılırken suçun şahsiliği de unutulmamalıdır.

Bugüne kadar ne yazık ki süreç Adaleti değil güvenliği önceleyerek yürütüldü, yürütülüyor. Hukuki ölçülüler adaleti kıstas alarak belirlenmediği için, FETÖ ile mücadelede birçok insan FETÖ ile ilgisi olmadığı halde mağdur edildi. Muhalif olanlar FETÖ bahanesi ile cezalandırılıyor algısı oluştuğu gibi, FETÖ üyesi olmanın ölçüsü de net bir şekil de ortaya konulmadı, konulamadı.

FETO terör örgütü düne kadar (17 Aralık 2013 öncesine kadar) başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm siyasilerin ve devlet yöneticilerinin saygı duyup destekledikleri, adına hizmet, cemaat denilen ülkemizin en saygın oluşumlarındandı. Lideri Fethullah Gülen herkesin saygı duyduğu alim bilinen biriydi.

Söz konusu oluşumun devletin kurumlarında kadrolaştığını ise herkes biliyordu. Emniyet yapılanması, yargı yapılanması ile ilgili kitaplar yazılmıştı. Askeriyede de kadrolaştığı konuşuluyordu. Bu kadrolaşmanın hedefinin yargı yada askeri bir darbeyi hedeflediği çok düşünülmese de bu kadrolaşmayı bu konuları takip eden herkes biliyordu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra eskiden cemaat yada hizmet hareketi denilen CIA destekli oluşumun FETO terör örgütü olduğu tescillendi. Ama tabanda sayın Cumhurbaşkanının ibadet ehli diye isimlendirdiği geniş bir kesim vardı. Bu kesimde darbe girişiminin ardından örgüt elamanı olarak cezalandırıldı, cezalandırılıyor.

Elbette devlete ihanet içerisinde olanlar darbeye bir şekilde karışanların ve darbeyi destekleyenlerin kim olurlarsa olsunlar, hak ettikleri cezaları almaları gerekiyor. Ama suça bulaşmamış, dini bir cemaat olarak, devletin desteklediği bu yapıya belki de devlet yönlendirmesi ile bulaşmış tabandaki ibadet ehli insanlara karşı devletin daha kucaklayıcı davranması gerekiyordu. Görünen o ki tabandaki ibadet ehli insanlar belki de en çok cezalandırılanlar olmuştu. Hatta FETÖ şüphesi ile bu yapı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar bile işlerinden atılıyor, adli takibata uğruyordu. Bu durum kamu vicdanında adaletin zedelendiği intibaını oluşturuyordu. Unutulmamalı ki adaletin zedelenmesi tuzun kokması anlamına gelir.

İktidarın FETÖ ile mücadelesinde en çok bedeli tabandaki insanların ödemesi, tabanı mağdur konumuna düşürdü. Bu mağduriyet çoğunluğu Ak Parti yanlısı olan bu insanların yakınlarını olumsuz etkiledi. Tabandaki insanlara daha kucaklayıcı davranıla bilseydi, belki bu insanların içinden geldikleri yapıyı sorgulamaları daha kolay olacaktı. Mağduriyet bu insanları, FETÖ’den daha fazla iktidarı sorgulamaya yönlendirdi diye düşünüyorum.

15 Temmuz darbe girişiminin ilk günlerinde darbe karşıtı gösterilere katılan cemaat sempatizanı insanlar, siz takiyyecisiniz diye dışlanmış, sizin için tövbe kapısı kapandı denilerek itirafçı olmaya davet edilmişti.

Bu örgütün takiyyeci yaklaşımından dolayı kim samimi, kim samimi değil tespit etmek elbette zordu. Bu zorluğa rağmen FETO terör örgütünün ihanetini şimdiye kadar anlayamadılar diye 15 Temmuz öncesinde sempati duydular diye cemaat sempatizanlarına sizin artık tövbe şansınız kalmadı demek doğru bir yaklaşım olmadı diye düşünüyorum.

Unutulmasın ki daha üç yıl öncesine kadar devlet büyükleri bu kadar meşrulaştırmasa, bu kadar itibar etmese, bu kadar övmese, belki bugün bu örgüte sempati duyan birçok insan bu örgütle ilişkiye girmeyecek sempati duymayacaktı. Nitekim 17- 25 Aralık’tan sonra bunların evlerine ve yurtlarına insanımız rağbet göstermemişti. Geçmişte bir şekilde bunların evlerinde kalıp bunlara sempati duyanların hemen bir anda bu yapıdan ayrılmaları o kadarda kolay değildi. Çünkü içinde bulundukları yapıya inanmış ve güvenmişlerdi.

Bence geçmişte siyasiler bu örgütün önünü açarak çok sayıda insanımızın bu örgütün ağına düşmesine sebep olmuşlardı. Öyle ise bu insanların bu örgütle bağlarını koparmalarına yardımcı olunmalı sempati düzeyinde kalan sayın Cumhurbaşkanının ifadesi ile ibadet ehli diye nitelendirilen insanlar cezalandırılırken Adalet unutulmamalıdır. İşten atılan insanların eşleri, çocukları, aileleri unutulmamalıdır.

Müslüman olarak bizler için ise kişilerin beyanı esas olmalıdır. Niyet okumaktan vazgeçmeliyiz. Unutmayalım ki kalplerde olanı sadece Allah bilir. Bize düşen işsiz ve aşsız kalan insanlara sahip çıkmak, ailelerine sahip çıkmak yardımcı olmaktır. Ve elimizden geliyorsa bu insanları vahyin anlattığı İslam ile buluşturmalı, Siyonizm ve ABD yanlısı olmanın vebalini hatırlatmalıyız. Yoksa filan şahısta vakti ile FETO’yu övmüştü onu ne zaman içeri alacaklar demek, bunu söylerken de on yıl önce söylenen sözleri örnek vermek, ama üç yıl önce öven siyasileri gündeme getirmemek Müslümanca bir tavır olmasa gerek.

İmam Ali “Bin kez zulme uğraşanda bir kez zulüm yapma der” ve zulüm yapmaktansa zulüm görmeyi tercih ederdi. İmam Ali’nin adalet anlayışı “bir gemide 99 cani olsa bir mazlumsa olsa, o gemi batırılamaz” anlayışıdır. Bir mazluma haksızlık yapmamak için aşırı bir hassasiyet gösterme anlayışıdır.

İslam’ın esası tevhit ve adalet Müslüman olmanın esası vahdettir. Adalet yoksa tevhitte zedelenir. Bir Müslüman olarak adalet ve vahdet en hassas olmamız gereken iki ilahi emirdir.

Rabbimiz; kardeşlerimize ve bizlere hakikati bilerek hakka teslim olmayı nasip et.

Rabbimiz; bizleri adaletten şaşırtma. İmam Ali’nin adalet anlayışını hayatımıza ve düşüncemize hakim kıl. İmanımızı kamil amelimizi salih eyle.  

Rabbimiz; Muhammed’e ve aline salat eyle….

Selam adalet üzere ve hidayet üzere olanlara olsun…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ramazan DEVECİ

Ramazan DEVECİ

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Hz. Fatıma'ya Mektup..... Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA