DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 23-02-2019 21:20

Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı..

Bilindiği gibi ekmek bütün dinlerde, semavi olan ve olmayan dinlerde daima kutsallığını korumuştur. Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir. Ekmek uğruna büyük savaşlar verilmiş onun vesilesiyle Hz. Yusuf Mısır’da vezir olmuştur.  

“Dedi ki: Âdetiniz üzere yedi yıl ekin ekin. Yiyeceğiniz az bir kısmı dışında biçtiklerinizi başağı üstünde bırakın. Sonra bunun ardından yedi zorlu (yıl) gelecektir ki saklayacağınız az bir miktar dışında önceden biriktirdiklerinizi yiyeceklerdir. Sonra bunun ardından bir yıl gelecek ki insanlar onda (bolca) yağmura kavuşturalacak ve (meyve) sıkacaklar.” (Yusuf, 12: 47-49)

 “Kral, Yusuf’un yanına getirilmesini ister ve onu önemli bir makama getirir” (Yusuf, 12: 50, 54).

Ekmek denince akla gelen isimlerin başında Marie Antoinette gelir. “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” cümlesini kuruduğumda hepinize daha tanıdık gelecektir bu isim. Kendisine atıf edilen bu cümleyi kurdumu bilinmez çünkü bu konuda farklı görüşlerde mevcut. Ama bu cümleyi dönemin içinde bulunduğu şartların vesikası olarak kabul edebiliriz. Açlıktan kırılan bir halk sürekli yürüyüşler yapar hale gelmişti. Bu olaylar Kraliçe’nin giyotinle idam edilmesiyle neticelendi.

Topraklarımızın hakikaten bereketli tarıma elverişli topraklar. Kendi kendini besleyen ülkelerden olan Türkiye,  250 milyonu besleyecek tarıma elverişli topraklara sahip olmasına rağmen maalesef son dönemlerde GDO’lu buğday ithal etmekteyiz. Bu topraklarda 1. Dünya savaşı ve 2. Dünya savaşı döneminde insanlar ekmeğe muhtaç olmuş ekmek kıtlığı baş göstermiş, kimi zaman ekmek hiç alamamışlar bir dönem karne ile almışlar. Bir büyüğüm  “bizler askeriyenin atlarının pisliğini toplar onun içindeki arpaları yıkar onları çorba yapıp içerdik” derdi.

Bu durumların ve daha ağırlarının yaşandığı dönemlerden geçtik. Hepimize çocukluğumuzdan itibaren ekmeğin kutsiyeti öğretildi. Eskiden sokaklarda atılmış ekmek parçası görmezdik. Bazen kuşların düşürdüğü  ekmek parçaları olurdu. Ekmekleri alıp öperek alnımıza koyarak bir duvarın üzerine bırakırdık. O dönemlerde asla  ekmek çöplerde olmaz ve evlerde bayatlayacak sürede kalamazdı. Bugün çöplere mi atılıyor diye sorabilirsiniz. Evet bugün gerçekten çöplere atılıyor. Türkiye’de ortalama 6 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Afrika’da aç insanlar var söylemi ne kadar klişeleşmişse de bu durumun aynı şekilde süre geldiği gerçeğini değiştirmiyor. Şu dönemde Yemen’de Amerika’nın emperyalizm uşağı katil Suud boykotu ve savaşı yüzünden Yemen’de bugün açlıktan insanlar ölüyor, açlıktan insanların kemikleri sayılıyor.

Bu durum bizi yüz yıl ötesine götürülüyor. Sokaklarda, parklarda ekmek yığınlarına rastlamışsınızdır. Bu sadece refah seviyesi yüksek olan semtlerde olan bir durum değil. Bağcılar orta kesimin, işçi kesimin yaşadığı bir semt. Bağcılar hastanesinin yanında bir koruluk var. Geçenlerde geçtiğimde hayretle gördüm ki yüzlerce makarna bulgur ve ekmek alana dökülmüş. Bu manzarayla İstanbul’un bütün parklarında şahit olabilirsiniz. Bunu yapanlara neden parklara döktüklerini sorduğumuzda “Kurtlar kuşlar böcekler ekmek yesin” diyorlar. Bende kendilerine diyorum ki “hayvanlar senin kokmuş küflenmiş ekmeklerini mi reva görüyorsun? Vicdanını mı temizliyorsun.”

İnsanlar aç gözlü haddinden fazla ekmek, yemek yapıyor. Ekmeğe atfedilen kutsiyetten dolayı korkarak kerhen çöpe atmıyor ama dışarıda bırakmasıyla aslında çöpe atmış oluyor. Sadece temizlik görevlisinin o artığı aldığına şahit olmuyor. Bu toplama işi zaruretten doğuyor. Artıklar bir zamandan sonra koku salgılıyor.   Vicdanları temizlemek için parklara bir poşetle astığımız ekmekleri daha az satın almaya çalışarak bu girdabın içinden sıyrılabiliriz. Hayvanlar da çoğu zaman yemiyor. Hayvanları seviyor isek onlara mama alalım kuşlara yem alalım, bulgur, buğday atalım kendimizi kandırmayalım.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI Gazze Savaşı Ekolü İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Şiarımız Adalet Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Asgari Ücret İşçi Cinayetleri Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA