DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 10-12-2018 11:13

Asgari Ücret İşçi Cinayetleri

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin miktarının tartışıldığı şu günlerde işçi cinayetleri hızla devam diyor.

Asgari ücret tespit komisyonu toplantılarına devam ediyor şu günlerde. Bu yıl ilk kez asgari ücretle çalışan bir işçi toplantıya dahil edilerek dinlendi. Söylemleri hepimizin bildiği gerçeklerdi. Aldığı asgari ücretin cebine girmeden kira ve kredi borcunun taksitlerini ödeyebildiğini, faturaları ise kredi kartlarıyla ödediğini söyledi.

Biz biliyoruz ki milyonlarca insan bu durumda mücadele içerisinde. Toplantı öncesi masada çay simit vardı. Bu popülist bir yaklaşım. Orada ulaşım, kira, doğalgaz temel gıdalar konuşulmalıydı.

Yıllardan beri her yıl askeri ücret tespit komisyonu toplanıyor. Maalesef işçi kesimi çok yukardan, iş verende ücreti çok aşağıdan tutuyor. Birbirleriyle tabiri yerinde ise cambaz oyunu oynuyorlar. Artık bu bırakılmalı, müreffeh bir hayat yaşanması için acilen kararlar alınmalıdır.

Asgari ücret köle düzenidir. Bizim dinimizin önderi Hz. Muhammed “ işçinin ücretini alın teri kurumadan önce veriniz.” Ne yazık ki bu hadisi şerif bizler de söylemden öteye gitmiyor. Yeri geldiğinde mangalda kül bırakmıyoruz ama işçi ölümlerine rıza gösteriyoruz. İşçi taşeronluğu bunun cabası.

Son bir yılda bütün temel gıdadan, elektriğe, suya neredeyse %70 zam geldi. Asgari ücret bürüt 1.603 TL. Ortalama bir asgari ücret %70 yapılan zam üzerinden hesaplanırsa ortalama 2500 TL olmalı. Asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır. Asgari ücret geçim ücreti olmalı ki ülkede adalet sağlansın. Hak ve hukuk olsun.

Önce insan öncelik adalet diyoruz. Bu sözde değil özde olmalı. Bu yıl Türkiye’de işçi kazalarından Kasım ayı itibariyle 1797 kişi işte çalışırken yaşamını yitirdi. Bu ortalamam günde 5 işçi demektir. 5 işçi de kaza geçirerek iş görmez raporu alıyor. Bu günde 10 işçi cinayeti demektir.

Gebze’de çöken bir viyadükte hayatını kaybeden işçi için “ iş kazasına uğradı” deniliyor. Bu kaza değil cinayettir. İş adamlarımızda bir ay 2000 ile geçinmeyi denemelerini isterim. O zaman işçiliğin ne demek olduğunu anlayacaklar. İşçi şu dönem de bir binadan daha kıymetsiz. Tarih öncesi firavunlar döneminde piramitler yapılıyordu. Binlerce işçi ölüyor ve değersiz olarak hiç sayılıyordu. Şu an modern bir çağda hava alanlarında, maden ocaklarında, viyadüklerde, kazan dairelerinde, inşaatlarda, değişik iş kollarında pervasızca iş güvenliği olmadan işe başlayan insanların sonucu her yıl binlerce insan cinayete kurban gidiyor. Ve hükümet yetkilileri son dönemlerde bu konulara yayın yasağı getiriyor. Nedir bu yasakların nedeni? Hatalarının izlerin görülmesini mi istemiyorlar?

Biz Avrupa’yı kendimize örnek gösteririz. Petrol bizden pahalı olduğu sürekli vurgulanıyor. 1 litre benzin 1.50 Euro iken askeri ücretli işçinin 1500 Euro olduğunu düşünürsek bu kıyasa göre asgari ücretin ülkemizde 5000 olması gerekiyor. Bu gündeme taşınmıyor. Gelin insanlık gereği bu ülkenin müreffeh hayat yaşaması için, güzel günler için, kardeşçe birlik ve beraberlik içerisinde huzurlu bir şekilde yaşamak istiyorsak önce insan ve adalet diyelim.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI Gazze Savaşı Ekolü İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Şiarımız Adalet Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı.. Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA