DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 18-04-2018 07:35

Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne

16. yüzyıl ortalarında Osmanlı şehirlerinde ortaya çıkan ve oradan dünyaya yayılan kıraathaneler, sosyalleşme, siyasi ve edebi konuların tartışıldığı ve duyurulduğu mekanlar olarak geçmişten günümüze ulaşmıştır.

Okuma mekânı şeklinde hizmet veren kahvehanelerin kıraathane diye adlandırılması Tanzimat sonrası döneme rastlar. Geçmişten günümüze türlü kıymetli anıyı barındıran kıraathanelerle bende gençlik yıllarımda tanıştım.

İstanbul’un Fatih ilçesinin Malta semtinde bulunan Sohbet Kıraathanesinden bahsetmek istiyorum sizlere. Gençliğimizde ideallerimizi, hayallerimizi Sohbet Kıraathanesinde konuşuyorduk. O kıraathaneden nice şehitlerimiz çıktı. Onlarca şehidimiz oldu. Kimler geldi kimler geçti. Ne yiğitler gördü o tabureler.

Gençliğimizde bütün genç Müslümanlar oradaydı. Şimdilerde ki derneklerin, vakıfların abileri liderleri ve gönüllüleri oradaydı. Oradaydı derken tüm günlerini orada çay içerek geçirmezlerdi. İşler güçler halledilir oraya hasbihale gelinirdi. Çay sohbetlerimizde dedikodu değil dava vardı. Dernekler Vakıflar yerine oraya gelinir örgütlenmeler orada yapılırdı. Gün gelir çay paramız çıkmaz, aramızda hallederdik.

Sadece erkeklerin olduğu bu mekanlardan dekorasyonu şaşalı nargile kafelere geçiş yapıldı. Değerlerin azaldığı özentinin çoğaldığı bu mekanlarla neleri kaybediyoruz düşünmemiz gerekir.

Belki de deyim yerindeyse yetim gibi kalmış kıraathanelere dönme vaktimiz gelmiştir. Şimdiler de ise Derneklere ve Vakıflara sıkışan, bu ortamları kahvehaneye dönüştüren, üretmekten yoksun camia dedikodularıyla ve ihtilaflı konuları konuşarak öldürülen zamanlardayız. Ayak ayak üstüne atmanın uygun görülmediği zamanlardan gelen bizler, hala dizlerimizi kırıp oturacağımız tabureler arıyoruz.

Fatihte ki Malta semtine yolunuz düşerse sohbet kıraathanesinde bir çay içmenizi isteriz. İrfan kardeşimizin çayı demli

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI Gazze Savaşı Ekolü İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Şiarımız Adalet Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı.. Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Asgari Ücret İşçi Cinayetleri Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA