DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 28-11-2019 21:33

Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor

 “Kuran’da öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir.”  İsra -82

Hz Muhammed (sav) şöyle buyuruyor: “İki nimet vardır ki insanların çoğu bundan aldanmıştır. Bunlar, sıhhat ve boş vakit.”

Hazan mevsimiyle beraber yaprakların döküldüğü gibi insanların belli bir yaştan sonra gerileme devrine girmesi hakikattir. Sadece yaşlılarımız değil çoğu zaman gençlerimizde hastalıklara duçar oluyor. Bu hakikati yakından yaşayan insanlardanım. On yıla yakın hastane koridorlarında, acillerde ve servis katlarında günlerim ve gecelerim geçti.

Çıraklık dönemimi 1998’e kadar babamla sürdürdüm. Babamın vefatından sonra 2000’li yılların başında kalfalık dönemimi kardeşimle geçirdim. O da hakka yürüdükten sonra ustalık dönemimi oğlumla yaşadım.

Bu tecrübelerimden sonra hastanelerde çok şeylere şahit oldum. Hayatın acı gerçeklerini o mahallelerde daha iyi bir şekilde anlamış oldum. Bizler hastaları ziyaret ediyoruz. Bunu daha sıklıkla yapmamız lazım. Eğer aynı şehirde isek telefonla aramak yerine ziyarete gitmemiz, onların teveccühünde yanlarında olmamız lazım. Bu davranış hastaların moralini kat kat arttırıyor.

Hasta duası ana baba duasından sonra kabul olacak duaların içindedir diye inanıyoruz. Son dönemde seküler hayatın keşmekeşi içerisinde gözetlemem odur ki hastalarımızı ziyaret edip maddi ve manevi yardımdan uzak sadece kendi hayatımızla iç içe yaşam sürdürüyoruz. Yalnızlaşarak kapıyı içerden kilitleyip hayatı akıp gideni dışarıda bırakıyoruz. Ama şunu unutmayalım ki hastalıklar bizi ve sevdiklerimizi her an için bulabilir.

Bu gerçeği unutmadan Müslüman duyarlılığı ile hastalara karşı ilgimizi, alakamızı arttıralım. Özellikle kan ihtiyaçlarında yardımcı olmak için öncü olalım. Hastaları ziyaret ettiğimizde “bir şeye ihtiyacın var mı ” sorusunu yöneltmek yerine usule uygun şekilde sormadan kendilerine maddi destekte bulunalım. Orta halli bir insanın bu imtihan doğrultusunda giderleri artış göstermektedir. Hasta ziyaretlerinde gerektiğinde el temasında bulunmadan temasımızı gözümüzle ve sesimizle yaparak enfeksiyon riski taşıyan hastalar konusunda hassasiyet gösterelim. Ziyaretlerimizi mümkün olduğu kadar kısa tutalım.

Hastalar zayıf ve naiftirler çabuk alınırlar. Özellikle hastalarla, hasta yakınları ile ilgilenirken hassas davranmalı sözlerimizi seçerek konuşmalıyız. Hastalar ruhen ve bedenen kırgındırlar.

İnsan eti ağırdır ve onu temizlemek paklamak meşakkatlidir. Bunu yaparken hastayı incitmeden  davranılmalıdır.

Diyeceğim odur ki hastaneye hasta ziyaretlerine gittiğimizde attığımız her adımın hastaya ulaşana kadar bizleri Allah’a yaklaştıran sevaplara dönüştüğünü aklımızdan çıkarmayalım.

 “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” Kanuni’nin hastalık anında söylediği önemli bir sözüdür.

Rabbimiz bize öyle bir sabır ve tevekkül ver ki hasta olduğumuzda sana isyan etmeyelim. Hz Eyyüb’ün sabır öğretisinden ders çıkarıp hastalık imtihanlarında başarılı olalım.

Rabbimiz hastalarımıza bakarken sabrı bize ihsan et, şükrü bize ihsan et. İsmi deva zikri şifa olan Allah’ım sen merhametini üstümüzden eksik etme ve hastalarımıza şifalar ihsan eyle….

Amin.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Şiarımız Adalet Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı.. Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Asgari Ücret İşçi Cinayetleri Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA