DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 02-04-2018 09:00

Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları

İstanbul’da rengârenk milyonlarca laleler gözümüze gönlümüze temaşamıza hitap ediyor. Bu zevk sadece on beş günlük bir dönemi kapsıyor. Laleler kısa bir süre sonra solarak dökülüp yok oluyor.

Enflasyonun yükseldiği, askeri ücretin 1603 tl olduğu bir dönemde müsrifliğin kalemlerinden biridir lale sevdası. Hollanda’dan milyonlar ödenerek lale ithal ediliyor. Coğrafyamızın dağlarında tarlalarında bolca kendiliğinden biten gelincikler var. Onlar kızıl laleler…

Bizlere şehadeti mütevaziliği hatırlatıyor. Lalelerin tarihte hatırı sayılır bir yeri var. Yahya Kemalin “ lale devri” olarak tanımladığı devirde başımıza gelenler ihtilaflı olarak yazılıp çiziliyor. Bir dönem bir lale soğanı altın değerini buluvermişti. Yalılarla takas edilen günlerden bahsediyorum. Osmanlı’da III. Ahmet ve onun damadı Nevşehirli İbrahim paşanın hükmünün sürdüğü yıllarda büyük masraflarla inşa edilen sadabad köşkü yalılar büyük bahçeler yapıldı.

Halk ekonomik şartları zor olduğu dönemde içki fuhşiyat yozlaşma almış başını gidiyordu. İdareciler devletçi tutumdan uzaklaşarak Avrupa sermayesine açılmış ve esnaf zor durumda kalmıştı. Gelir düzeyinde uçurumlar meydana gelmişti. Esnaf ve halk memnuniyetsizliklerini yavaş yavaş dillendirmeye başlamışlardı.

Patrona Halil 30 kişi ile beraber 1730 yılında kıyama kalktılar. Bu kıyama yolsuzlukları arsızlıkları insan kayırmacılığından bıkan halk ve esnaf destek verdi. Bu kıyamın sonucu III. Ahmet’in padişahlıktan uzaklaştırıldı ve İbrahim paşa idam edildi. I. Mahmut tahta çıkmış ortalık sükûnete ermişti. Patrona Halil ağır vergilerin kaldırılmasını, simge haline gelen konakların yakılmasını ve vezirlerin idam edilmesini istemişti. 49 gün boyunca Divan-ı hümayuna yalın ayak başkanlık etmişti. Bunun nedeni “ dünyalık bir isteğinin olmadığını” göstermek idi.

I. Mahmut’un altın ve makam tekliflerini ret etmişti. Patrona Halil’in kabri millet caddesiyle idi. Menderes döneminde yol yapımı için mezarlıklar küçültülünce kabri yok edilmiş.

Tarih boyunca bu böyle olmuştur: Hak ve adalet üzerine olmadığımızda bu haksızlığa karşı kıyama durulur.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI Gazze Savaşı Ekolü İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Şiarımız Adalet Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı.. Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Asgari Ücret İşçi Cinayetleri Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA