DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Recai Yurdan
Recai Yurdan
Giriş Tarihi : 08-03-2023 19:41

Şiarımız Adalet

Adalet kavramı, her toplumda, her dinde farklı şekillerde dile getirse de dünyanın kurulduğu günden bu yana en önemli olgulardan biri olarak yer etmektedir. Adaletin olmadığı en küçük toplulukların tutun en büyük devletlere kadar her kurum gün gelip çökmeye mahkumdur.

Buna rağmen herkesin şikayet ettiği konu da yine Adalettir. Herkes zamanla bu sözcüğü kullanmıştır Ne gariptir ki, herkesin Adalet anlayışı farklıdır. İnsanlar, hep Adaletten bahsederken sadece kendilerine yapılan haksızlığı dile getirirler. Kendilerinin yaptıkları Adaletsizlikten hemen hemen söz etmezler. Adaletten bahsederken hep kendilerini örnek verirler fakat kendileri söz konusu olunca adeta bu sözcüğü hatırlamaz olurlar.    

Peki Adalet nedir? 

Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. 

Adalet kelimesi Arapça bir kelimedir. Arapça’dan dilimize geçmiştir. kelimenin ifade ettiği manaları şöyle sıralamak mümkündür

İnsaflı ve doğru olmak.

Doğru davranmak.

Zulmetmemek.

Eşit olmak.

Her şeyin hakkını vermek.

Bir şeyi düzeltmek veya dengeyi sağlamak. Örneğin; Türkiye yargı sisteminde gözü kapalı bir Hanım Efendi, elinde bir terazi tutmaktadır. Bunun anlamı terazinin hangi kefesinde kime ait olduğu bilinmesin diye doğru tartmak için yapılmış güzel bir semboldür. 

Her şeyi yerli yerinde

yapmak. Mutedil olmak. Yani aşırı gitmemek. 

Doğru istikamet üzere olmak.doğru düzgün olmak.

Rabbimiz, Kur’an’ı Kerim’de bizlere şöyle haber vermektedir: Şüphesiz Allah Adaleti emrediyor.

Nahl Suresi Ayet 90

Ölçü ve tartıyı tam adaletle yapın… Bir şey söylediğiniz zaman da akrabanız da olsa Adaletle yapın.

En’am Suresi Ayet 152

Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman da Adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size böylece ne güzel öğüt veriyor. Doğrusu Allah işitendir, görendir. 

Nisa Suresi Ayet 58

Ey inananlar! Allah için Adaletle şahitlik edenler olun. Bir topluluğa karşı duyduğunuz kin, sizi Adaletten saptırmasın. Âdil davranın, takvaya yakışan budur. Allah’tan korkun (sakının, kendinizi koruyunuz). Şüphesiz Allah yaptıklarınızı haber almaktadır.

Maide Suresi Ayet 8

unutmayalım ki, Allah(c.c) işitendir, görendir, bilendir ve her şeyden haberdardır. Bu dünya hayatı bir imtihan yeridir. er veya geç herkes yaptıklarının hesabını Allah’a verecektir. Hesaplarımızı ona göre yapalım.

Adalet Allah’ın insanlara emanetidir.

Adalet her hak sahibinin hakkını vermektir.

Selam olsun Adalet 

ve hakikatin yılmaz savunucularına 

Vesselam..

NELER SÖYLENDİ?
@
Recai Yurdan

Recai Yurdan

DİĞER YAZILARI Gazze Savaşı Ekolü İşgal Rejiminin Dinamosu ve Boykot... Dünya Kudüs Gününü Anmak ve Anlamak... Enkaz Şehir Hatay’daki İzlenimlerim... Şeyh Said’in Kıyamı ve Şehadeti Ramazan Ayıyla Beraber Gelin Hep Beraber Marketleri Zincire Vuralım... Batıya Göç Bu Bayram Fabrika Ayarlarına Dönelim.. Kıyam Rehberi Şeyh Said’in Şehadeti Mübarek Olsun... Kudüs Direnişine Selam Olsun..… Zaman İyilik Zamanı... Ramazan Ayı Geldi Pandemiden Dolayı İşsiz Kalan Yüzbinleri Unutmayalım.. Taksim Meydanına Cami Çok Yakıştı... Selam Olsun Kudüs Şehidi Serdara.. Kovid- 19 Zehirli Sarmaşık Gibi Sardı Etrafımızı Peygambere Ve Kuran’a Uzanan Eller Kırılsın Diller Kopsun.. Kurban Toplarken Kurban Olan Gençlerimizi Sokaklardan Kim Toplayacak? Kudüs Gönüllüleri, Yardım Kampanyası ve Dünya Kudüs Günü Korona ile Birlikte Ramazan-ı Şerife Giriyoruz... Korana Virüs ’ün Gelmesiyle Milletimizin Hal-i Pürmelali.. Yüzyıllar Önce Batı Doğuya Göç Ederken Günümüzde ki Durum Tam Tersi.. Dedemiz Ahmet Turan Kılıç’ın Akıbeti, Şeyh Ömer Abdurrahman Gibi Olmasın Işıklı Caddelerden Arka Sokaklara Hasta Ve Hasta Yakınları Yol Gözlüyor Evrensel Kerbela Erbain Yürüyüşünde Gördüklerim Ve Hissettiklerim... Cezaevlerinde Mazlum Kardeşlerimiz Var… Kadırga İslam Cumhuriyeti ve Şehit Selami Yurdan.. 52. Bayramını Cezaevinde Geçiren Dedemiz Var.. Zekat Ve Fitrelerimizi Pay Ederken Asgari Ücretli İşçi Emekçileri’de Gözetelim Haçlıların Ayasofya’yı Kiliseye Çevirme Niyetleri ve Mescid-i Aksa Üzerindeki Siyonist Emeller.. Kürdistan’da Hawar’ların (imdatların) Arşı Alaya Yükseldiği Yer: Halepçe Kutsal Ekmeğin Bizi Çarpmasına Ramak Kaldı.. Metin Yüksel Yasin Börü Ve Şehadet Ayı Cezaevinden Mektup Var-3 Miladi Yılbaşı, Mekke’nin Fethi Mi? İmam Zeynel Abidin Ve Noel Baba... Asgari Ücret İşçi Cinayetleri Komşunun Külüne Muhtaç İken Şimdilerde Yüzüne Hasretiz Doğudan Batıya Umut Yolculuğunun Adresi Cezaevinden Mektup Var -2- Marshall İle Başlayan ABD’nin Türkiye Aşkı Bayram Çocuklarla Güzel, Uyuşturucu Bataklığındaki Gencin Ablasından 'Biz On Yıldır Yaşamıyoruz Mektubu' Şeyh Said’i Anarken Ümmetçilikten Ulusalcılığa Geçiş Serüveni Zindanda Kırkıncı Bayram Ramazan Ayı Ve Kirkor Usta Kıraathane Kültüründen Cafe Kültürüne Rengarenk Lale Cümbüşünün Hatırlattıkları Cezaevinden Mektuplar Var 28 Şubatı Unutmadık Unutmayacağız Ümmetin Şehitleri Ve Mirasları Üzerine İncirlik Üssü'ne İncir Ağacı Dikilmeli Kudüs Davamız Saman Alevi Yusufiler; Onlar Zindan Güllerimiz.
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA