DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Serap Meryem
Serap Meryem
Giriş Tarihi : 02-03-2024 17:48

Ramazan Gelmiş, Hoş Gelmiş…


Bu yıl ayrı bir heyecan ile bekliyorum…
Geçen iki seneden beri rahatsızlıktan dolayı Ramazan ayımız çok buruk ve hüzünlü geçmişti. Rabbim nasip ederse bu yıl inşallah güzel geçer inşallah.

İnşallah kelimesini bir cümlenin içinde artık çokça kullanmaya başladım, “inşallah” olmadan hiç bir şey olmuyor. Cümlenin sonunda söylemek yetersiz, her kelimenin, her hecenin, hatta her harfin ardından İnşallah demek gerekir. Bunu öğrendim.

İnşallah Rabbim nasip ederse, inşallah bu yıl güzel bir Ramazan geçirmeyi diliyorum inşallah. 

Çok heyecanlıyım. Ailece güzel sofralarda bir araya gelmek ve bol bol misafir ağırlamak arzusundayım. İnşallah gücüm yettiğince.

Ufak ufak alışveriş yapıp, iftar ve sahur hazırlıklarına başladım. Bu esnada boykot ürünlerinin marketlerde maalesef yine en önlerde, en dikkat çekici yerlerde konumlandırıldığını gördüm. Yine cazip indirimler ve kampanyalar ile insanların haz ve mutluluk açlıklarını hedef alarak kampanyalara başlamışlar. 

Asıl mesleğim reklam ve marka danışmanlığı olduğu için ve yirmi sene bu sektörde çalıştığım için, bu tarz kampanyalar hemen dikkatimi çekiyor. 
İnsanların zaaflarını ve arzularını kullanarak, insanları nasıl yönlendirdiklerini görüyorum. 

İnsanın yönlendirilmesi iki şekilde mümkündür. Korku ve Haz

İnsanlara haz alacaklarını vaat ederek veya onları korkutarak onları kolaylıkla yönlendirirsiniz. Reklam sektörünün en temel stratejisi insan psikolojisinin bu iki duygusu ile ilişkilidir. 

Ramazan ayında haz odaklı stratejiler ön planda olur. Özellikle de insanlar bu kadar yalnız kalmışken, bu kadar aile kavramının içi boşaltılmışken, mutlu bir aile tablosu içerisinde olmak insanların özlemi haline gelmiştir.  Bunun özlemini çeken herkes, ailece bir arada olmanın hazını ve mutluluğunu yaşamayı hayal ederken, reklamlar tam da bu şekilde tasarlanır. Reklamlar tamamen insan psikolojisi ve beklenti ile ilgilidir. 

Sevgililer günü, şu günü, bu günü hepsinin ortaya çıkarılma sebebi aynıdır. İnsanları zaman içerisinde o gün ile ilgili bir haz açlığı içine iterler, beklenti oluşmasını sağlarlar ve ardından sunulan ürünler ile bu noksanlığın giderilebileceğini vaat ederler. 

Ramazan, gıda sektörü için bu konuda çok büyük bir fırsat. İnsanların doğal oluşmuş duygularını kullanarak, kampanyalar oluşturulur ve zaten bu heyecan ve haz beklentisinde olan insanlara ürünler sadece biraz daha uygun veya cazip bir şekilde sunulur.

Bu esnada reklamlarda çok fazla kullanılmayan bir profil ön plana çıkar. Tesettürü kadınlar ve sakallı erkekler. Ramazan dışında özellikle bu iki profilden kaçınılırken, Ramazan ayında ve öncesinde genelde tüm reklamlarda bu görüntüler kullanılır. 

İkinci strateji korku üzerine kuruludur ve eş zamanlı yürütülür. O da nedir? Enflasyon sebebi ile bugün iki adet alınabilecek ürünü, bir müddet sonra aynı fiyata alamama ihtimali.
Bu korku psikolojisi özellikle son iki yıldır sürekli gündemde tutularak ve fiyatların sanal olarak artmasını sağlayarak, insanlarda bu korkunun tamamen yer etmesi sağlandı. Zaten amaçta buydu. İnsanların rızk anlamda Allah’a olan güvenlerini sarsmak ve fiyat - ürün dengesini ortadan kaldırarak, adaletsizce ve merhametsizce bir fiyat politikası uygulamak.

Şimdi düşünecek olursak, Müslüman bir aile olarak ve Müslümanlara has bir döneme girerken, bizi, kendi duygularımızı ve arzularımızı kullanarak kandıran, manipüle eden, yönlendiren ve Müslüman kardeşlerimizi acımasızca katleden şirketlerin ürünleri bu kadar bilinirken, hala bu reklamlara aldanıp bu ürünleri almak ne kadar mantıklı ve ne kadar masum?

Her şey bu kadar açıkken, hiç birimiz ben bunu bilmiyordum diyerek bu işin içinden sıyrılamayız.

Asıl şimdi başlasın BOYKOT

Ramazan’da tüm ürünlerini boykot edelim.

Safımızı belli edelim.

Müslüman’ın onbir ayın sultanını Müslümanca bir duruş ile yaşayalım.

Orucumuzu helal bir şekilde tutalım. 
Kendimizi tutalım
Filistin ve Türkistan kardeşlerimizin ellerinden tutalım.

Silahlar bizim elimizde,
Düşmanların ürünlerini almayarak, 
onları hezimete uğratalım.

Aldığınız her ürün, bir kurşun demektir.

Allah’ın görmek istediği iradeyi gösterelim.

#boykotisrael
#boykot
#ramazan
#ramadan

Helalinden, yerli ürünlerden tercih ederek, aileleriniz ve sevdikleriniz ile huzurlu, mutlu bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle, herkesi Allah’a emanet ediyorum.
 

NELER SÖYLENDİ?
@
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA