DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Serap Meryem
Serap Meryem
Giriş Tarihi : 06-12-2021 15:13

Dominant İnsanların Psikolojik Durumu

Dominant insanların ortak özelliği, insanlara kendi fikirlerini, düşüncelerini, hayat tarzını ve ideolojilerini kabul ettirmektir.

Bu tarz insanların saplantılı bir şekilde herkesin kendileri gibi düşünmesi ve yaşaması gerektiği fikri vardır. Kendileri gibi düşünmeyen veya kendi yaşam tarzından farklı yaşam tarzları olan insanlara karşı anlayışları yoktur. Hatta öyle saplantılı hale gelebilirler ki, karşı tarafın farklı giyim tarzını veya düşüncesini bir tehdit veya kendilerine yapılan bir hakaret ve düşmanlık olarak algılarlar.

Bu insanlar her zaman mutsuz olurlar, çünkü herkesi kontrol etmek isterler, fakat bunu bir müddet sonra sürdüremezler ve bu onları mutsuz eder. Herkesin ahlak ve düzen bekçileri olmaktan bir müddet sonra yorulurlar. İnsanlar onları umursamadıklarını anlayınca da kendilerini değersiz ve yalnız his ederler. Aslında tüm sıkıntıyı kendileri oluşturduklarının farkında değillerdir. Oysa insanların kendi bireysel kararlarına ve düşüncelerine saygı duyarak bu tarz bir sıkıntıdan kurtulabilirler.

Bu tarz insanlar sadece aile içinde olan insanlara karışmazlar, onlar dışarıda dolaşırken de kendi normlarına uygun olmayan her kıyafet seçimini ve düşünceleri yadırgarlar ve eleştirirler. Oysa her insan kendi özgürlüğünü, başka bir insanın hudutlarına zarar vermediği müddetçe, yaşamak konusunda serbesttir. Her insanın kendi hayatını şekillendirmek üzere seçtiği bir referans ve ideoloji vardır. Tüm insanlar bu konuda birbirlerine saygı duymaları gerekirler. Birçok toplumsal sorunda aslında insanların bu dominant tavrından kaynaklanıyor.

Düşüne biliyor musunuz, hiç tanımadığınız insanlar geliyorlar ve böyle giyinme diyorlar veya dövme yaptırma diyorlar. Ya çok ilginç değil mi bu. İnsanlar neden kendi düşüncelerini hiç tanımadıkları insanlara dayatmak isterler ki?

Dominant insanlar en uç noktada bir aşırılıkta olan insanlardır. Bu arada her insanın mutlaka bir dönem veya kendisi için önem taşıyan bir konuda dominantlık yaptığı zamanlar olur. Burada kaçırmamamız gereken nokta şu, bu dominantlık kişinin bir hayat tarzı haline dönüştüğü zaman ve diğer insanları rahatsız edici bir boyut aldığı zaman, kişi tehlikeli ve yalnız bir yola girmiş demektir. Bir müddet sonra zan, kuşku, suçlama ve iftira bu kişilerin hayat tarzı haline gelir. İnsanlar yavaş yavaş bu insanların yanından uzaklaşırlar.

Dominant olan insan hep suçu başka insanlarda arar ve hiç kendini sorgulama gereği duymaz. Dominantlığın aşırılığı ise zalimliktir. Dominant bir insan o kadar saplantılı bir şekilde kendi düşüncelerini, ideolojisini ve hayat tarzını çevresindeki insanlara kabul ettirmeye odaklanır ki, bir müddet sonra elindeki gücünü bu doğrultuda kullanır. Daha da ileriye giderek kendisinin istediği gibi düşünmeyen ve yaşamayan insana zalimlikler yapmaya başlar. Onu aşağılar, dışlar, akılsızlık ve mantıksızlık ile suçlar. Ortamlarda onu küçük düşürür ve alay eder. Mümkün olduğu kadar onunla görüşmez ve onunla muhatap olmaz.

Dominantlık yapmanın sebebi nedir?

Her insanın kendine göre belirlediği bir hayat referansı vardır. Ve her referansa göre farklı değerler bir insan için önemlidir. Peki, dominant bir insan neyi referans alarak karşısındaki insanı ötekileştiriyor? Dominant bir insanın referansı kendi benliği, kendi düşüncesi, kendi ideolojisi, kendi egosudur. Yani kısaca kendisini referans alıyor.

Dominant bir insan kendisinden farklı olan herkesi ya itaate zorlar, ya da yok edilmesi gerektiğine inanır. Çevresindeki insanlar kendisinden uzaklaşınca da kendisini yalnız, terk edilmiş ve değersiz his eder. Bundan kurtulmanın tek yolu, dominantlığını kabul edip, bu konuda daha esnek davranmayı öğrenmektir.

Şunu asla unutmayalım, yaratan, her bir insanı özgür yaratmışken, özgür iradesi ile de seçim hakkı vermişken, hiç kimsenin başka bir insanın hayat tarzına ve ideolojilerine karışmak gibi bir hakkı yoktur. Tavsiye verilir, istişare edilir, örnekler verile bilinir ve bunların hepsi kaliteli bir iletişim ile yapılır. Fakat insan asla kendi düşüncesini başka bir insana dayatmaması lazım. Bir zamanlar Firavunlar bunu yapmaz mıydı? Ben her şeyi biliyorum. Benim istediğim gibi yaşayacaksınız ve inanacaksınız demezler miydi?

Maalesef bu yüzyılda da hala birçok coğrafyada bu dayatmalar mevcut. Sebep ne? Bir topluluğun başka bir topluluğa dominantlık yapması, yani kendi fikirlerini kabul etmekte ısrarcı bir şekilde zorlaması. Bir nebze firavunların yaptığı gibi köleleştirmek istemesi.

Dominant insanlar kısaca şunu diyorlar aslında: “Sen düşünemezsin, sen düşünme. Sen benim düşüncelerime tabi ol. Ben neye tamam diyorsam ona tamam de, neye olmaz diyorsam, ona olmaz de. Ben nasıl istersem öyle davran, öyle giyin, öyle yaşa. Bunu da yapmazsan, gözüme görünme, benimle muhatap olma. Benim yaşadığım ortamlarda yaşama.”

İnsanlardaki dominantlık tüm toplumların en temel sorunları. Ben bilirim yanılgısı, herkes benim istediğim gibi düşünecek yanılgısı, sonuç olarak kibirlenme ve kendi kendine yeterlilik düşünce yanılgısı. Aileler içindeki bireyler sürekli kendi düşüncelerini diğer aile bireylerine dayatmaya çalışırlar. Sonuç olarak herkes bireyselleşir. Bunca insanların boşanmasının, yalnız yaşamayı tercih etmesinin ve aileden kopuk bir durumda olmasının en büyük sebebi budur.

İnsanlar birbirlerini artık anlamak için dinlemiyorlar, insanlar birbirlerine cevap vermek için dinliyorlar. Karşı tarafı anlamaya çalışsalar, kendilerini onun yerine koysalar belki olay çözülecektir, fakat insanlar dinlerken kendi cevaplarını zihinlerinde sıralıyorlar. Haklı çıkmam lazım, nasıl olursa olsun ben haklı olmam lazım düşüncesi ile karşı tarafı dinlediklerini zannediyorlar. Sonuç olarak çatışma büyüyor ve çözülmez bir hal alıyor. 

Peki, Dominant insanlara karşı nasıl bir davranış sergilenmeli?

İnsan genelde Dominant olduğunun farkında değildir, çünkü hep başka insanların iyiliğini düşündüğünü sanır. Tamam, da kime göre iyi. Hangi referansa göre iyi? Bana göre iyi olan başkasına göre iyi olmayabilir.

Öncellikle konuşmayı deneyerek dominant bir insanı düşünmeye ve bu olayın farkına varmasını sağlamamız gerekir.

Fakat bu işe yaramazsa, sakin ve net bir şekilde hayatınıza koyduğunuz sınırını geçmenize izin vermeyeceğinizi birkaç kez yaşatarak göstermeniz gerekecek. Genelde dominant insanlar idare edilen insanlardır. Sıkıntı çıkmasın, üzülmesin diye düşünülür. Fakat onların kendi dominantlıkların farkına varmalarının tek yolu, onları idare etmekten vaz geçmektir. Sakin ve saygılı bir üslup ile onlara sınırlarımızı bildirmemiz gerekir. Dominant insanlar taviz verdikçe daha fazla taviz isterler. O yüzden böyle bir eyleme karar verdiğinizde dik durun ve sonuçları yaşamaya da hazır olun. Bu aslında onların iyiliği içindir, çünkü herkes onları idare ettiği takdirde, kendilerindeki sıkıntının farkına varamadıkları için, tüm sevdikleri insanlar onlardan uzaklaşırlar ve bir müddet sonra yalnız başına kalırlar.

Kalın sağlıcakla

Hepinizi tek tek Allah’a emanet ediyorum

www.serapmeryem.com

info@serapmeryem.com

serapmeryem72@outlook.com

NELER SÖYLENDİ?
@
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA