DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Serap Meryem
Serap Meryem
Giriş Tarihi : 25-10-2021 13:10

İletişim Nedir?

Sizce iletişim nedir? İletişim sadece konuşmak mıdır? Yoksa kendi fikirlerini ve düşüncelerini karşıya aktarmak mıdır? Kavramların ve kelimelerin içini boşaltıp, daha değersiz anlamlar ile doldurduğumuzdan beri, birçok değeri kayıp ettik. Örneğin Arkadaş kelimesi, bir zamanlar arkanda taş gibi sağlam duran, güvenilir, sırtını yaslayabileceğin insan anlamına geliyordu. Oysa şimdi arkadaş kelimesinin anlamını dışardaki gençlere sorsak, “Beraber takıldığım kişi”, diye cevap verirler muhtemelen. 

Kelimeler basitleştirildikçe, insanların arasındaki ilişkilerde basitleşiyor, değersizleşiyor. Gelelim iletişim kelimesine. Birçok insan iletişim nedir sorusuna, konuşmak, derdini anlatmak veya fikirlerini aktarmak diye cevap verecektir. 

İletişim karşı tarafın ihtiyacını gidermektir… Peki, bu ne anlama geliyor? Karşı tarafın o an neye ihtiyacı varsa, onu tespit etmek ve o ihtiyacını gidermek. Örneğin bir bebek düşünelim; bebek acıktığı zaman bizimle ağlayarak iletişime geçer, bizse onun karnını doyurarak ihtiyacını gideririz. Doyduktan sonra da bebek bize gülümseyerek, bizim ihtiyacımızı giderir. Dünyada olan her şey iletişim halindedir. Bir bitkiyi sulamak, onunla iletişime geçmektir. Onun ihtiyacını gidermektir. Peki, bitki bizim ihtiyacımızı nasıl giderir? Bitki de emeğimizin ve sabrımızın sonucunda güzel bir çiçek açarak mutlu olmamıza vesile olur. İlişkilerin hepsinde de iletişim kuralları aynıdır. Kayınvalideniz övülmek mi istiyor, övelim ve ihtiyacını giderelim. Eşinizin sohbet etmeye mi ihtiyacı var, zaman ayırıp konuşalım. Annenin sessiz bir ortama mı ihtiyacı var, sağlayalım. Babanın yemekten sonra çay içme ihtiyacı mı var, babaya bu keyfi yaşatalım. Peki, herkesin ihtiyacını ben mi gidereceğim, dediğinizi duyar gibiyim. İnsanlar ile güzel bir iletişim ve ilişki yaşamak istiyorsanız başka seçeneğiniz yok. Fakat unutmayalım, iletişim her zaman karşılıklı olursa, sağlıklıdır. Yani biz ihtiyaç giderirsek, bizim de ihtiyacımız giderilecektir. Dünyadaki tüm ilişkiler mutlaka karşılıklı çıkar doğrultusundadır. Bir anne bile emek ve sevgi verdiği çocuğu ile ilgili bir iletişim beklentisi içindedir. Karşılıksız iletişim, bir tek Allah tarafından dünyada var olan her şeye karşılıksız ve sınırsız sağlanmaktadır. Bir tek Allah yarattığı her şeyin, her an ihtiyacını gidermektedir ve bunun için bir karşılık beklemez. Kendisine inanmayan, hatta kendisine düşman olan varlıkların bile her saniye, durmaksızın ihtiyaçlarını gideriyor. Örneğin her an nefes alma ihtiyacımızı gideriyor ve bunu sınırsız ve tamamen karşılıksız yapıyor. Ne kadar şükür etsek azdır.

İletişim tek taraflı olursa ne olur? 

Tek taraflı iletişimin uzun zaman devam etmesi mümkün değildir ve iletişimde kalmak için çabalayan tarafa yapılan ciddi bir zulümdür. Maalesef insanlar özellikle aile içi iletişim konusunda gitgide bencilleşiyorlar ve eşlerini ve çocuklarını tek taraflı bir iletişimsizliğe mahkûm ediyorlar. Eşler ve ebeveynler birbirlerine kaliteli zaman ayırmayı bir yük olarak görüyorlar. Bunun yerine kendilerinin hoşlandıkları şekilde zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Özellikle son dönemde teknoloji ve sosyal medya konusunda bağımlılık boyutunda ilgili olan kişilerin, eşlerine ve çocuklarına olan ilgisizlik ve iletişimsizlik, birçok evliliğin sağlıksız bir hale gelmesini ve nitekim bitmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı iletişim içinde olmayan aile bireyleri, kendilerini anlaşılmamış, huzursuz, güvensiz ve mutsuz his ederler. Eninde sonunda bu iletişim ihtiyaçlarını başka yerlerden karşılama yoluna girerler. Bu arkadaş gurubu, komşular, kendini farklı işlerle meşgul etmek, bir şeyler üretmek veya yeni bir ilişki arayışı olabilir. Ablasından yeterli şekilde ilgi görmeyen bir kardeşi örnek alalım. Abla, kardeşinin ihtiyaçlarını gidermiyorsa, kardeş de bu ihtiyacını farklı arkadaşlar ile giderir ve ablanın bir şeye ihtiyacı olduğunda, o da onun ihtiyacını gidermez. Bu şekilde iletişimleri kopar ve hiçbir şekilde anlaşamamaya başlarlar. İnsan mutlaka ihtiyaçlarını giderecek birinin veya bir şeylerin arayışına girer. Çünkü insan iletişimsiz yaşayamaz. İnsanlar, iletişim beklentileri içinde oldukları insanlardan karşılık görmezlerse, farklı yollarda bu ihtiyaçlarını gidermek zorundalardır. Örneğin birçok kariyer odaklı yaşayan insan, eşleri veya çevreleri ile yeterince iletişim kuramadıkları için bu yolu seçerler. Çocuklar çoğu zaman ailelerinde bulamadıkları iletişimi, bilgisayar oyunları ve sosyal medya ile gidermeye çalışırlar. 

Bir insanın neye ihtiyacı olduğunu nerden anlayacağız? 

Özellikle evliliklerin ilk yıllarında, karşı tarafın ne zaman neye ihtiyacı olduğu hemen anlaşılmadığı için, sürekli gereksiz çatışmalar yaşanır. Genelde yeni evli çiftler yıllar süren deneme yanılma yolu ile birbirlerinin huylarını, ihtiyaçlarını ve hoşlandığı şeyleri anlamaya çalışırlar. Bu genelde birçok kavganın sonucunda yıllar sürer ve evliliği çok yıpratır. Peki, evlenmeden önce, hatta ilk tanıştığımız anda karşımızdaki insanın nelerden hoşlandığını, nelere sinirlendiğini, hangi durumlarda hangi tepkileri verme ihtimali olabileceğini bilebilseydik ne olurdu? Hayatımızı birleştirmeye düşündüğümüz kişinin, hatta annesinin, babasının ve kardeşlerinin, hatta akrabalarının nasıl insanlar olduklarını ve her biri ile nasıl iletişim kurmamız gerektiğini anlayabilseydik, hayatımız çok daha kolay olmaz mıydı? Bunun ilk adımı mizaç ilmi, ikinci adımı ise evlenmeden önce çok ciddi ve detaylı gözlem. 

Evlilik öncesi doğru gözlem yaptıysanız ve en uygun eşi seçtiyseniz, zaten az çok onun temel karakterini ve sınırlarını tahmin edebilirsiniz ve hangi durumlarda neye ihtiyaç duyabileceğini anlarsınız. Eşinizin mizacına göre uygun bir şekilde iletişim kanallarını bulursanız, sürekli iletişimi taze tutmanın yollarını da anlayacaksınız. Unutmayın! Sağlıklı bir ilişkide, siz ihtiyaç giderirseniz, sizin de ihtiyacınız giderilecektir. İhtiyacınızı gidermeyi ret eden ve bencil bir hayat tarzına sahip olan insanları, evlenmeden önce mutlaka tespit etmeye çalışın ve evlenme kararınızı yeniden gözden geçirin. 

İletişimin nasıl kurulduğunu unuttuk!!! 

Teknolojik iletişim aletleri insanlığı esir aldığından beri, nasıl iletişim kurulacağını bilmez hale geldik. Sadece gençlerimizi eleştirmeyelim bu konuda, biz ebeveynlerde bu konuda kendimizi kaptırdık ve kötü örnek olduk. Şöyle bir düşünelim kaç akşam çocukları bir araya topladık ve onlarla iletişim kurmak için aile oyunları oynadık, kaç akşam televizyonu ve telefonları kapatıp, çocuklarımıza tarih, kültür ve din bilgileri verdik? Ne kadar zamanımızı ayırıp, onlarla bazı ayetler ile ilgili anlamak istedikleri detayları sohbet şeklinde anlattık?  Bilimden, kültürden, şiirden söz ederek, kaç gencimize bilgi konusunda destek olduk? Evde bir sohbet ortamı bulamayan gençler, nerde sohbet etmeyi ve iletişim kurmayı öğrenecekle? Ailelerinde bulamadıkları iletişimi, yabancı kim oldukları belli olmayan kişiler ile sosyal medyada giderecekler. Hiçbir yerde boşluk olmaz, boşluk olan her şey bir şekilde bir başka şey ile doldurulur.  Ya gençlerimizi tamamen iletişimsiz bırakıp, bize kendi hayatımızda keyif veren diziler ve oyunlar ile ilgilendik, ya da gençleri tamamen okula ve eğitime odaklanmış robotlar haline getirdik. Bazı dominant ve bencil ebeveynler olarak ta, gençlerimizin bizim istediğimiz gibi düşünmesi gerektiği konusunda baskı yaparak, gençlerimizin kendi düşüncelerini anlatmalarına bile izin vermedik. Sonrada bu gençler niye bu kadar zıvanadan çıktı diye şikâyet etmeye başladık. Ülke olarak da maalesef insanlarımız artık iletişim kuramıyorlar. Herhangi bir konuda iki farklı görüşte olan insanlar, kaliteli ve düzgün bir şekilde birbirlerine düşüncelerini aktaramıyorlar, ya hakaret ediyorlar, ya aşağılıyorlar ya da tamamen iletişimi kesiyorlar. Bu şekilde farklı görüşlerde olan insanlar gruplaşıyor ve kutuplaşıyorlar. Sonuç olarak iletişim bitiyor. Oysa farklı düşünceler ve yaşam tarzları zenginliktir.

İletişim kurmayı yeniden öğrenmeliyiz ve kavramları doğru kullanmaya önem göstermeliyiz.

Allah Rızası İçin İhtiyaç Giderelim… 

Yaşlı bir teyzeye otobüste yer verelim… Sokakta dolaşan bir kediye, su verelim… Komşunun poşetlerini taşımasına yardım edelim… Hastanedeki amcanın terliklerini giydirelim… Uçakta yanımızda oturan genç ile sohbet edelim… 

Doktora giden annenin bebeğine bakalım… Sorun yaşayan komşumuza tavsiyeler verelim… Gülümseyelim!!! İhtiyaç gidermek maddi duruma bağlı değildir… 

İhtiyaç giderelim ve iletişim kurmaya başlayarak içinizi huzur ve mutluluk kaplayacağını göreceksiniz…

Hepinizi tek tek Allah’a emanet ediyorum

www.serapmeryem.com
info@serapmeryem.com
serapmeryem72@outlook.com

NELER SÖYLENDİ?
@
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA