DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cem Bozlu
Cem Bozlu
Giriş Tarihi : 21-09-2022 11:17

Kontörlü Özgürlük Savaşçıları ve İran....

Özgürlük, kullandıkça azalan kontörlü bir hak değil kullandıkça çoğalır yayılır ve aslına bulaşır dolayısıyla neo liberal ve veya islamcı görünümlü teslimiyetçilerin bu "haklarını" genellikle İran üzerine boca atmeye çalışmaları büyük çelişki.. Antiliberal ve daha sofu bilinenlerin ise köşesiz muhafazakar zihinlerinin iki kere iki kaç etmesi gerekirse ona göre çalıştığından bir tutarsızlık analizine bile ihtiyaç olduğunu sanmıyorum. 

Medyada dolaşan darb görüntülerinde vafat eden genç kız Mehsa Emini yok, anlaşılan darb görüntüleri başka bir olayla ilgili. 

Birinin üzücü bir şekilde ölmesi üzerine eski yeni tüm materyaller piyasaya sürülüyor.

Allahın dini devlet için değil toplum içindir evet bu doğru ama belirsiz kitleler referans kaynağı da değildir karıştırmamakta fayda var. 

Bir çok olayda öncelik toplum gözetilerek hareket edilmeye çalışılıyor  ki bu olayda da CB dahil  diğer yetkililer merhum Mahsa'nın ailesiyle irtibat kurdu üzüntülerini bildirdirip olayın aslını izah ettiler. Zaten ne sosyal , ne okonomik ne de stratejik konjonktür olarak İran'ın   aksi bir davranış lüksüne sahip olmadığının sanırım en çok iran yönetimi farkındadır. Ki bu lüks mümkün olsa bile sedece eriten bir lüks olur ve adil olmazdı. 

Aile de sonrasında olan tepki ve gösterilerle kendilerinin bir alakası olmadığını ve tasvip etmediklerini  açıkladı.
Devlet görevlisinin işkence veya darp yoluyla birinin ölümüne sebep olması direkt katilliktir ve süreç kesinlikle  bu yönde ilerlemelidir bunun  tartışması topluma, ideolojiye vaya sisteme göre değişemez zira evrensel örfi ve insani bir durumdur taksirle cinayetse gerekli ceza uygulanmalı  kasti bir cinayetse İran'daki sisteme göre cezası kısasa varan bir uygulama gerektirir.

Tipkı 90 lı yıllarda yolsuzlukla çok  yüksek miktarda  kamu parasını zimmetine geçirip ülke dışına kaçan bir banka müdürünün yakalanıp idam edilmesi gibi ki bu idam  hükmünü veren hakimin suçlunun öz kardeşi olması  da olayı daha enteresan bir mesaj  haline getirmiştir o tarihlerde. Yani devlet mekanizmasinın değil beytül mal tabir edilen toplumun malına çökmenin ağır bir bedeli var mesajı... 

Unutmayalım ki Arap bahari denen sürecin başından beri özellikle Suriye eksenli  binlerce yalan haber, makyaj görüntü ve mizansenle küresel bir algı ve hedef gizleme operasyonu medya eliyle gerçekleşmiştir. Olgular yerine hep asıl ajandayı perdeleyen algılara oynanagelmiştir.

Bu vefat olayında da CB nın ve yetkililerin sanki ilk defa bir mütevefanın ailesiyle irtibat kurup taziye bildirip izahat yapmış gibi gösterilip "suçlarını kabul ettiler özür dilediler" şeklinde tezvirata girildiğini olayın aslını açıklayan resmi makamların ve olayın gerçekleştiği ülke basınının açıklamalarının dünya medyasında sansürlenmesinden anlayabiliriz

Mahsa nın 5 yaşında beyin tümörü amliyatı geçirdiği, tip 2 diyabet hastası olduğu ve epilepsi rahatsızlığının olduğu açıklandığı halde dikkate alınmadı, yaygaranın sebebi zaten hiç vefat eden kızcağız olmadı aslında, ki  youTube'a  vafat eden Mahsa Emini nin oldukça sağlıklı halde  rahatsızlandığı merkeze gelişi, kalp krizi geçirişi، ambulansla taşınması görüntülerinin konmasına rağmen bu görüntüleri  bulmak için oldukça kreatif ve teknik  aramalar yapmalısınız. Ama İran, polis vb kelimeleri yazdığınızda eski veya yeni bir çok arbede görüntüsü bulmanız mümkün ve bu sıralamalar ve ötelemeler  benzer sosyal medya varlıkları  için kolay  ayarlanabilir bir algoritma.

Tabi ki maalesef İran da, hiç arbede yaşanmayan kimsenin tokat bile yemediği bir ülke değil her ülke gibi...
Burda olayın doğruluğu ve yayılmasındaki amacın önemi ortaya çıkıyor. Yani neler olduğundan ziyade neden oluyor sorusu... 

Bahsetiğim Arap baharı adlı süreçte İran Kürdistan'ında yine bir genç kızın ölümü üzerinden olayı  bir serhildan/başkaldırı  dalgası oluşturmaya dönük kullanma çabası, "İran istihbarat  ajanlarının canice öldürdüğü genç kız" şeklinde pazarlanması, vakanın  bir otelde geçen görüntülerini yetkililerin  yayınlamak zorunda kalması üzerine  tek gerçek şeyin  sadece bir ölüm olduğu, üzerine giydirilen diğer iddiaların aksine tamamen gayri ahlaki bir içeriğe sahip olduğu genç kızın otel odasnın pencerenden kaçmaya çalışırken düştüğü ortaya çıkmıştı... 

Bunca ambargoya direniş gösterirken iç barışı sürdürmek adına belli çerçevede giyim kuşam kurallarını esnetmeyi tercih eden bir ülkede bir genç kızın ölmesini en çok kim ister diye bir sorusu aklıma geldiğinde  vefat edene ve geçirdiği kalp krizi görüntüleri yayınlanana kadar ve hatta  yayınlandıktan sonra bile saçı göründü diye  gördüğü ağır işkence sebebiyle yoğun bakımda demeye devam edenlerden başkası gelmiyor aklıma  açıkçası  

İran'da kanuni olarak başörtüsü zorunlu ve bu uygulama zamanla daha bir esnetilmiş durumda bu gerçeği gidip görmese bile tarafsız bir gözle basını  takip eden biri görecektir. Fakat neo liberal baskılar sonucu İran'dan seküler bir teslimiyet göstermesi beklenemez zira maksadını aşan, durumdan vazife çıkaran görevliler olsa da neo liberal dünyanın dezenformasyon eksenli hücumu sembolik hale gelen hicap kuralını tartışmayı değil ancak esnetmeyi mümkün kılıyor.

İran'ı, ne yaşanırsa yaşansın  full kapitalist bir ülke olarak görmeden asla  memnun olmayacak ülke ve kesimler burunlarını sokmasa  daha naturel bir diyalog ortamı yaşanabilecektir. İran da kadınların halihazırda toplumda oldukça dominant, mesleki sosyal ve siyasi anlamda özgür olduklarını düşünenlerdenim . Kadınların meslek  hayatı sosyal ekonomik ve siyasi insiyetiflerinin oldukça yüksek oldukları söylenebilir. 

Hicap uygulamasını kimsenin manipüle etmesine imkan vermeden toplumsal bir memnuniyet zemininde olgunlaşması gerekiyor diye düşünmekle birlikte bu uygulamayla kıyas bile edilemeyecek, saçma komik ve absürt  kategorisinde ve hiç ama hiç gündem olmayan itiraz edilmeyen kanun ve kurallardan bazı örnekler vermek isterim ki özgürlük beşiği sayılan ülkelerde bu beşiğin nasıl bir uyku ve tepkisizlik aparatı haline geldiği anlaşılsın böylece   bu uygulamalara full liberalist şahsiyetler belki cılız da olsa bir itirazı akıllarına getirrler. 

İşte "beşik" merkezlerinde aşağıda bazılarını sayacağımız, gerçi bu saçmalıklar olmasa da sömürgeci sömürgecidir o ayrı bir konu  ama "modern çağın temsilcisi" ülkelerdeki cari bazı kanun ve kurallar ve  çoğu ne tesadüftür ki genelde yine o sömürgeci ülkelerde : 

Michigan`da kadının saçı kanunen kocasının malı  sayılıyor
Alabama eyaletine bağlı Jasper kentinde, bir erkeğin eşini basparmağından daha kalın bir sopayla dövmesi yasak.(dövebilir ama ince sopayla) 

Güney Dakota'da bir beyaz, kendi evinde ya da arazisinde beşten fazla Kızılderili görürse, öldürebilir. Kızılderililer "saldırgan taraf" kabul ediliyor.( Bir kızılderili 5 bayaz görürse bu geçerli değil) 

Florida'da At hırsızlığının cezası idam
Globe kentinde bir Kızılderili ile sokakta iskambil oynamak yasak.
Arizona eyaletinde bir kaktüs kesmenin cezası 25 yıla kadar hapis.
Nevada'da size ait bir mekanda köpeğinize ateş açan birini anında öldürme hakkına sahipsiniz  
Kentucky eyaletinde aynı erkekle 4 kez evlenip boşanmak yasak
Ayrıca aynı eyalette arabada sevişmek de yasaklar arasında. 
Kuzey Londra da sokakta öpüşmek yasak tabelalarla uyarılar asılıyor. 
Malezya da ve Singapur da sokakta  sakız çiğnemek yasak Singapur da cezası 100 $
Venedikte güvercin beslemek yasak cesaı 600 € (tarihi yapılara pisledikleri gerekçesiyle ) 
Bu kadar da olmaz demeyin 
Olur! 
Yeni ve daha saçma  yasaklar geldi malum 
Pyotr İlyiç Çaykovski yasağı 
Dostayevski yasağı 
Rus kedileri yasağı 

Vs vs... çoğaltmak münkün ama benim halim kalmadı biraz da liberaller araştırıp bulsun baya bi  özgürler sonuçta. Ama ancak  George Floyd gibi sokak ortasında polis tarafından boğulursa ve bu görüntülenirse çaresizlikten olsa gerek üzüntülerini özgürce  dışa vurabiliyorlar anlaşılan  özgürlüğü kontürlü ve kullandıkça azalan bir şey sanıyorlar ki geri kalan "özgürlük" haklarının hepsini İran için kullanmayı tercih ediyorlar..

NELER SÖYLENDİ?
@
1 yıl önce
Yuh irana laf gelmesin diye zorlaya zorlaya ... Zorla örtü taktırmayı meşru göstermek adına gözleri sakınma ayetini görmezden gelmek.. Yuh size yuh...
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA