DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cem Bozlu
Cem Bozlu
Giriş Tarihi : 31-12-2022 21:28

2023’te Neler Olacak Tek Tek Yazdım

2020 yılı sonunda “2020’nin arkasından konuşmak” başlıklı bir şeyler yazmışım. Bu sefer gidenin arkasında konuşmak yerine gelen yılın hayalimdeki belki ütopyamdaki tasvirini yapmak istiyorum.

Siyahi lider Martin Luther King, 1963 yılında 200 bin kişinin önünde  “I have a dream”/bir halim var diyerek başladığı konuşmasında umut dolu her cümlesine “bir hayalim var” diyerek devam etti. Belki tüm hayalleri gerçekleşmedi; ama hayal kurmayı başarmak insana umut etme kabiliyeti kazandırıyor.

Biz dua ve temenni diyelim kimi de buna varsın gelecek zaman için pozitif enerji göndermek desin. Yeter ki insanca hayaller umut olsun ve bir gün o umutlar da gerçek olsun.

2023 yılında kapitalizm çökecek ve neoliberal dünya bitecek dolayısıyla  petrol savaşları olmayacak, su savaşları başlamayacak, gıda kıtlığı yaşanmayacak, üretim artacak. Nereden mi biliyorum? Çünkü dünya zenginliğinin yüzde 40’ına dünyanın sadece yüzde 1’i sahip olmayacak da oradan biliyorum.

İki dünya savaşında 50 milyon insanın ölümünden, Afrika’da her gün 34 bin çocuğun önlenebilir hastalıklardan ölümüne sebep olmaktan başka insanlığa bir hediyesi olmayan  modern dünya sömürgecilerinin gerçek yüzü ortaya çıkacak. İşte oradan biliyorum.  

Tüm insanlık olarak petrol de, su da, gaz da, gıda da toprak ta, hava da hepimize yeter dediğimiz bir dünyaya yürüyeceğiz.

İslam dünyası toplumları NATO severliğin, kapitalizm övücülüğünün, işgali ve siyonstleri allayıp pullamanın, adaletten uzaklaşmanın, sürgün edilmiş insanların gurbetlerine sessiz kalmanın, yılbaşı kutlamak veya kutlamamak gibi fantastik popüler dindarlık gösterilerinden çok daha büyük vebal olduğunun farkına varacak.

Her yalana inanmayacak, dünyanın en ayartılabilir kitlesi olmadığını ve artık olmak istemediğini cümle aleme gösterecek. Ha yeni yılda ağaç kökleyip süslemenin anlamsızlığının zaten farkına varacak kadar ekolojik duyarlılık sahibi de olacaklar. Kimse kendisine partizanca, ırkçı, mezhepçi davranılacağı yahut adaletsizliğe uğrayacağı endişesi taşımayacak.

Daha az zenginim diye haksızlığa uğrama korkusu yaşamayacak. İslam dünyası toplumlarının sosyal ve siyasal fenomenlerinin yalanları sırıtacak, hataları saklanamayacak; ideolojik şovlardan, geçmiştekinin aksine müşteri kaybettirdiği için kendileri vaz geçecek .

İnsanlık teknolojiden uzak mı kalacak? Hayır ama teknoloji ve bilimsel ilerleme vahşi bir yalan haber ve algı aparatı, yabani bir savaş makinası olmaktan çıkacak. Teknolojiye rağmen ve onunla birlikte hatta sağladığı avantajlarla ülkemiz ve İslam dünyası toplumları mutluluğu daha naif, daha edebi, daha fikri, daha felsefi mecralarda arayacak.

Yeni nesil iktidar olmaktan, itibar görmekten lüks yaşamaktan, sağlam maaşlı bir işe kapağı atmaktan daha öte ufuklara yelken açacak ve dünya daha yaşanabilir ve vaktiyle ölünebilir bir yer olacak.

Göreceksiniz tanrılaşmış insan vaadiyle insanlığı kandıran modernizm hiçbir ülkeyi demokrasi ve insan hakları kamuflajıyla kaosa sürükleyemeyecek, zenginliklerini sömüremeyecek, tarihini yağmalayamayacak, çocukları yetim bırakamayacak. 

Göreceksiniz Ukrayna’yı bile ortada bırakacaklar göç etmek zorunda kalan 13 milyon Ukraynalı’ya pardon deme gereği bile duymadan ve kendi insanlarının canlarını, sağlıklarını, emeklerini, alın terelerini, vergilerini savaşlarda heder ettikleri için nedamet bile duymadan hem de.

M. Luther King konuşmasının bir yerinde şöyle diyor:

“Bir rüyam var. Gün gelecek eski kölelerin evlatlarıyla eski köle sahiplerinin evlatları Georgia’nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofralarına birlikte oturacaklar.”

“Bir rüyam var. Gün gelecek adaletsizliğin ve baskıların sıcağıyla çölleşmiş Misisipi Eyaleti bile bir özgürlük vahasına dönüşecek.”

“Bir rüyam var. Gün gelecek bütün vadiler yükselip bütün tepeler ve dağlar alçalacak engebeli yerler düzlük yapılıp girintiler ve çıkıntılar düzleşecek ve Allah’ın şanı yeryüzüne inecek ve bütün canlılar hep birlikte görecek onu.”

Doğru rüyaya ancak amin denir

Meselenin yıllara verilen numaralarda, akıp giden zamanda olmadığı bilinciyle; 2023 numaralı zaman dilimi hepimize bir önceki dilimden iyi gelsin.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA