FİLİSTİN
Giriş Tarihi : 25-12-2023 20:38   Güncelleme : 29-12-2023 21:29

Yahya Sinvar: En az 5 bin İsrail askerini ya öldürdük ya da ağır yaraladık...

Yahya Sinvar: En az 5 bin İsrail askerini ya öldürdük ya da ağır yaraladık...

Hamas'ın Gazze'deki siyasi lideri Yahya Sinvar, hareketin üyelerine Gazze'deki direniş ve devam eden İsrail saldırıları hakkında 'önemli ve uzun' bir mektup gönderdi.

El Cezire'nin internet sitesinde bugün yayımlanan habere göre, Sinvar'ın mektubunda İsrail ordusunun kayıplarına ilişkin dikkat çeken bilgiler paylaşıldı.

Yahya Sinvar, mektupta, İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail işgal güçlerine karşı şiddetli ve benzeri görülmemiş bir savaş yürüttüğünü, işgal ordusunun bu mücadelede ağır can ve malzeme kayıpları yaşadığını kaydetti.

Sinvar, El Kassam Tugayları'nın kara savaşı sırasında en az 5.000 asker ve subayı hedef aldığını, bunların üçte birinin öldürüldüğünü, üçte birinin ağır yaralandığını ve son üçte birinin de kalıcı olarak sakat kaldığını sözlerine ekledi.

Mektupta, İsrail ordusunun 750 adet aracının tamamen veya kısmen imha edildiği belirtildi.

Sinvar ayrıca Kassam Tugayları'nın işgal ordusunu yok ettiğini, ezme yolunda ilerlediğini, işgal koşullarına boyun eğmeyeceğini de bildirdi.

Filistin halkının kararlılığı

Mektupta Sinvar, Gazze'deki Filistin halkının kararlılığını övdü ve onların benzersiz fedakarlık, kahramanlık, şövalyelik, dayanışma ve karşılıklı bağımlılık örnekleri sergilediklerini belirtti.

Sinvar, Hamas'ın siyasi liderliğin görevinin de insanların yaralarını iyileştirmek ve metanetlerini güçlendirmek için acele etmek olduğunu ifade etti.

Sinvar'ın mesajı, Hamas liderliğinin Katar ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla hareketin insani ateşkeslerin ötesine geçerek kapsamlı ateşkese geçmeyi vurguladığı bir dönemde geçici insani ateşkeslere dayanan tekliflerin ardından geldi.

Mısır'dan üç aşamalı teklif

Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes ve Gazze Şeridi'ndeki İsrailli tutuklular ile İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların değişimi konusunda anlaşmaya varılması yönündeki teklifi üç aşamaya dayanıyor.

İlk aşama, İsrail'in üzerinde anlaşmaya varılan uygun sayıda Filistinliyi serbest bırakması karşılığında Hamas'ın kadınlar, çocuklar, hastalar ve yaşlılar da dahil olmak üzere tüm sivil rehineleri serbest bırakacağı 7 ila 10 gün sürecek bir geçici ateşkesi içeriyor.

İkinci aşama, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların her iki tarafın da üzerinde mutabakata vardığı bir sayı karşılığında Hamas tarafından gözaltına alınan tüm kadın askerlerin serbest bırakılmasını ve Ekim ayında operasyonların başlamasından bu yana her iki tarafın elinde bulunan tüm cenazelerin teslim edilmesini içeriyor. Bu aşama ise 7 gün olarak teklif ediliyor.

Üçüncü aşamada, İsrail'in İsrail hapishanelerinde her iki tarafın da mutabakata vardığı bazı Filistinli tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas'ın tüm İsrailli askerlerini serbest bırakması konusunda bir ay boyunca müzakereler yapılacak. Tüm hava faaliyetlerinin durdurulması ve Hamas'ın İsrail'e karşı tüm askeri faaliyetleri durdurma taahhüdü ile İsrail ordusu Gazze sınırları dışında yeniden konuşlandırılacak.

ArapPostası/Hürsedahaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com