DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-05-2022 13:40

WSJ: Rusya yaptırımları yüzünden enerji fiyatlarının şahlanışı altında Avrupa ekonomileri çatırdıyor..

WSJ: Rusya yaptırımları yüzünden enerji fiyatlarının şahlanışı altında Avrupa ekonomileri çatırdıyor..

The Wall Street Journal, Rusya'ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulama konusunda ABD'nin peşine takılan Avrupa'nın, enerjinin neredeyse tamamını ithal ettiğinden, ABD'den daha zor durumda olduğuna dikkat çekti. Gazete, Avrupa'nın enerji fiyatları yüzünden kalıcılaşan yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk girdabına sürüklendiği uyarısını yaptı.

Batı'nın Ukrayna gerekçesiyle Rusya'ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulamasının rekor düzeyde yükselen enerji fiyatlarının normalleşmesi ihtimalini azalttığını belirten The Wall Street Journal (WSJ), bunun küresel ekonomik büyümeyi vuracağını, özellikle de büyük enerji ithalatçısı Avrupa'nın yara alacağını öngördü.

Gazete, enerji fiyatlarının ilkin 2021'de pandemiden çıkış sürecinde, ardından Rusya'nın Ukrayna operasyonuna Batı'nın en ağır yaptırımlarla karşılık vermesiyle tırmandığını, zira en büyük ihracatçılardan birinden petrol ve doğalgaz tedarik edilemeyeceği endişesinin doğduğunu hatırlattı.
Ufukta Rusya'nın operasyonunun sonu gözükmezken, ekonomistlerin enerji fiyatlarının bu yıl önemli ölçüde düşmesini beklemediğini, hatta daha da yükselebileceğini düşündüğünü aktaran WSJ, Batı'nın yeni yaptırımlar getirmese bile Rus petrol ve gazından kaçınarak erişebileceği küresel hidrokarbon arzını daralttığını belirtti. Bunun enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek kalmaya devam edeceği, hanelerin tüketim gücü üzerinde baskı oluşturup üretim maliyetlerini artıracağı anlamına geldiğini vurguladı.

WSJ'ye konuşan Shell CEO'su Ben van Beurden "Yüksek enerji fiyatlarının beraberinde getirdiği tüm zorlukların farkındayız. Geçinmek çok pahalılaştı. Bu, çok sayıda insan için ıstırap verici" dedi.
Tüketicinin bütün parası enerjiye gidiyor

Çoğunluk açısından gündelik hayatta enerji tüketimini azaltmak zor olduğundan ekonomistler elektrik, ısınma ve benzin fiyatlarının daha da artmasının hanelerin diğer mal ve hizmetlere harcadığı parayı azaltmasını bekliyor. Bunun da tüm ülkelerde, ama özellikle enerji ithal eden ülkelerde ekonomik büyümeyi vurması kaçınılmaz.

Zehra

AdminAdmin