DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-11-2023 22:29

Reisi: İslam ülkeleri, Siyonist rejimle her türlü siyasi ve ekonomik ilişkisini derhal sonlandırmalıdır....

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İslam ülkelerine İsrail'e karşı yaptırım uygulama, İsrail ordusunu terör örgütü ilan etme ve Gazze'deki saldırıların durdurulamaması halinde kendilerini savunmaları için Filistin halkının silahlandırılması çağrısında bulundu.

Reisi: İslam ülkeleri, Siyonist rejimle  her türlü siyasi ve ekonomik ilişkisini derhal sonlandırmalıdır....

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde konuştu.

Konuşmasına Filistin halkının İsrail'e karşı direnişini anarak başlayan Reisi, "Bugün İslam dünyasının en önemli meselelerinden biri hakkında tarihi bir karar almak için toplandık. Bugün eyleme geçme günüdür. Bugün Mescid-i Aksa'yı savunma günüdür." ifadelerini kullandı.

Siyonist İsrail'in "yıllardır açık hava hapishanesine çevirdiği" Gazze'ye saldırılarında yasaklı silahlar kullandığını ve özellikle kadın ve çocukları hedef aldığına dikkati çeken Reisi, Gazze'deki savaşın "onur eksenine karşı kötülük ekseni" arasında olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in saldırılarının durdurulması için yükselen ateşkes çağrılarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto eden ABD yönetiminin, tüm uluslararası kuruluşların etkinliğini geçersiz kıldığını ancak İslam ülkelerinin eyleme geçmesi gerektiğini ifade etti.

Reisi, "Bugün herkesin safını belirlemesi gerekiyor. Gazze için artık konuşma değil eylem gerekiyor." dedi.

ABD ve bazı Batılı ülkelerin "ateşkes" yerine "çatışmalara insani ara" kavramını ortaya atmasına değinen Reisi, şöyle konuştu:

"Siyonist rejim ve destekçilerinin 'insani ara' gibi sapkın kavramlar öne sürerek kamuoyu baskısından kaçmaya ve daha fazla suç işlemek için taktiksel duraklamalar oluşturmalarına izin verilmemelidir. ABD'yi ve Siyonist düşmanı öldürme makinesinin derhal durdurulmasını kabul etmeye zorlamak için tüm araçlar harekete geçirilmelidir."

ABD'nin bölgeye güç göndererek İsrail adına fiili olarak savaşa dahil olduğunu söyleyen Reisi, Washington yönetiminin İsrail'in işlediği savaş suçlarının ortağı olduğunu söyledi.

İsrail'in Gazze'ye başlattığı topyekün saldırıların amacının soykırım olduğunu vurgulayan Reisi, bu saldırılara karşı ülkesinin önerilerini dile getirdi.

İlk olarak Gazze'deki saldırıların derhal durdurulmasının sağlanması gerektiğini belirten Reisi, ikinci adımda ise Mısır'ın işbirliğiyle Refah Sınır Kapısının derhal ve koşulsuz olarak yeniden açılmasının aciliyetini vurguladı.

İşgalci İsrail'e karşı tam kapsamlı boykot çağrısında bulunan Reisi, "İslam ülkeleri, Siyonist rejimle özellikle enerji alanında her türlü siyasi ve ekonomik ilişkisini derhal sonlandırmalıdır." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, İsrail güçlerinin Gazze'den çıkarılması gerektiğini belirterek, "Siyonist rejimin savaş suçları devam eder ve ABD yönetimi bu eşit olmayan savaşı sürdürürse İslam ülkeleri, Filistin halkını silahlandırmalı ve İsrail ordusunu terörist örgüt ilan etmelidir." diye konuştu.

Reisi, "İsrail'le yüzleşmeliyiz ve tek çözüm direniştir." ifadelerini kullandı.

Siyonist İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçları konusunda uluslararası mahkeme kurulmasının da gereğini vurgulayan Reisi, Tel Aviv yönetiminin denetim dışındaki nükleer silahlarının da derhal uluslararası denetime açılması gerektiğini belirtti.

Reisi, İsrail sorununun tek çözümünün ise "denizden nehre kadar bir Filistin devletinin kurulması" olduğunu ve bunun da Filistin'de Müslüman, Hristiyan ve Yahudi halkların katılımıyla düzenlenecek referandumla gerçekleşebileceğini ifade etti.

Terör rejimi İsrail'in Filistin halkını tehcir girişimlerine de değinen Reisi, "İran, Filistin direnişini bir kurtuluş hareketi olarak görüyor ve Gazzelilerin yerinden edilmesini ve tehciri, saldırganlığın devamı ve savaş suçu kabul ediyor." diye konuştu.

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com