GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-03-2024 22:05

İsrail'le ticaret tam gaz, 'şirketlerin çoğu MÜSİAD üyesi'...

İsrail'le ticaret tam gaz, 'şirketlerin çoğu MÜSİAD üyesi'...

Terör rejimi İsrail'in Gazze’deki saldırıları sürerken, Türkiye'de iktidardan ve iş dünyasından gelen "Filistinlilerin yanındayız" açıklamalarına rağmen ticaret tam gaz sürüyor. İhracatı sürdüren şirketlerin çoğu ise hükümete yakınlığı ile bilinen MÜSİAD'a üye.

Siyonist İsrail'in Gazze'deki saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 32 bine dayanırken, Türkiye'den ticareti sürdüren çoğu şirketin, hükümete yakınlığı ile bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyesi olduğu ortaya çıktı. Karar gazetesi bugünkü manşetinde "Hepsi de MÜSİAD üyesi" başlığını atarak İsrail'e ihracatı sürdüren şirketleri listeledi.

Buna göre, "Filistin’e bu zulüm reva görülürken hiçbir kardeşimiz ateşe yakıt taşımaz" açıklaması yapmasına rağmen, İsrail'le ticaret yapan şirketlerin ağırlıklı kısmı MÜSİAD'a üye. Haberde, "Evyap Holding, İÇDAŞ, Pamukkale Kablo, Eren Holding, Tosyalı, İsrail ile ticarette dikkat çeken şirketlerin başında geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Hangi ürünler ihraç ediliyor?

MÜSİAD’ın yanı sıra TÜSİAD üyesi bazı şirketler de İsrail’le ticareti sürdürüyor. Bu şirketlerin başında Zorlu Holding, AkçanSA, MNG Air geliyor. İddialara göre, bu şirketlere ticaret yapan şirketlerin tekstil, enerji, kablo, çimento, inşaat, demir-çelik, radar cihazları, çelik dikenli tel, silah parçaları, hava taşıtlarını fırlatma aksamları sektöründe faaliyet gösteriyor.MÜSİAD daha önce yaptığı açıklamada, bazı üyelerinin İsrail ile gerçekleştirdiği iddia edilen ticari faaliyetler gerekçe gösterilerek "tüm üyelerinin töhmet altında bırakıldığını" savunmuştu. Öte yandan, Akçansa, Nuh Çimento, Tosyalı Holding, İÇDAŞ ve Zorlu Holding İsrail ile ticarete dair Karar'ın sorularını cevapsız bıraktı.

İhracat savaş öncesi döneme yükseldi

İşgalci İsrail’e ihracat savaşın başladığı dönemlerde 462 milyon dolara yakındı. Ekimde 328 milyon dolara geriledi. Kasım’da da 301 milyon dolar seviyesinde seyretti. Türkiye ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacime ulaştı. Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 34.5 artarak 429 milyon dolara çıkmıştı. Ocak ayında yüzde 18.5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20.7 artarak 422.2 milyon dolara ulaştı. Diğer yandan, İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen ilk iki ülke oldu.

Karar

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com