DÜNYA
Giriş Tarihi : 21-11-2023 07:39

İşgalci İsrail medyası tek tek anlattı: İran'ın bölgedeki vekilleri ABD ve İsrail ile nasıl savaşıyorlar?

İşgalci İsrail medyası tek tek anlattı: İran'ın bölgedeki vekilleri ABD ve İsrail ile nasıl savaşıyorlar?

İsrail medyası, Direniş Ekseni güçlerini İran’ın İsrail’i tehdit eden ‘süper ordusu’ diye niteledi.

İsrail Kanal 11 televizyonunda Gazze’de soykırım yapmakta olan İsrail’i tehdit eden bölgesel güçler ele alındı. YDH’nin haberine göre programda şu ifadelere yer verildi.

***

- Lübnan’dan bizi tehdit eden Şii Hizbullah örgütünü hepiniz tanıyorsunuz. Bugün ise bölgede konuşlu bulunan ve İran tarafından desteklenen diğer örgütlerden bahsetmek istiyorum.

Bu son savaşta son derece bariz bir rol oynuyorlar. En az 12 askeri milis örgütü var. Ulaşan raporlara göre bunların saflarında yüz binlerce kişi yer alıyor. Gelin bölgede kısa bir tur yapalım, bakalım burada tam olarak neler oluyor.

İran, bölgedeki nüfuzunu arttırmak, Amerika’nın nüfuzunu kırmak ve tabi bizi, yani İsrail’i tehdit etmek için pratik olarak bu örgütleri kullanıyor. 

İran milis gruplarını Irak ve Suriye’de kullanıyor. Hizbullah’ı Lübnan’da ve Husileri de Yemen’de kullanıyor ki son haftalarda bunlar hakkında çok şeyler duyduk. 

Şimdi bu milis gruplarla ilgili daha fazla şey öğrenelim. Ruwi Kays’la konuşmak istiyorum. Selam Ruwi.

- Selam Yoav. 

- Çok stratejik bir konumda bulunan Husiler hakkında konuşmak istiyorum. Bu, Kızıldeniz ile Asya’yı birbirine bağlayan bir konum. Burası pratik olarak Afrika ve Ortadoğu’nun kapısı durumunda. 

-Evet Kesinlikle, bu en esaslı macera. Sonuçta bu, onların İran’ı neden bu kadar çok sevdiğinin açıklamasıdır. Son dönemlerde Eylat’a attıkları füzeler ve İnsansız uçaklardan ayrı olarak Husiler çok önemli bir denizcilik yolunu sorunlu hale getirebilecek güce yani Kızıldeniz’deki Amerikan ve İsrail gemilerine saldırabilecek güce sahipler. Bu, İranlılar açısından son derece faydalı bir tehdittir. 

- Peki Irak’a gidelim. Biz, bu ülkedeki milis gruplarla ilgili çok fazla konuşmadık. Ama İran’ın orada çok güçlü bir nüfuzu var. Iraklılar ve İran’ın oradaki varlığı hakkında neler bilmemiz gerekiyor? 

- Bak İran, IŞİD’le ve Amerika ile mücadele sayesinde son yıllarda Irak’ta birçok örgüt yarattı. Bunlar İran’ın emirlerini yerine getiriyor. Bunlardan en önemlisi Irak Hizbullah’ıdır (Lübnan değil) bu savaş sırasında bunların bir dizi operasyonuna tanık olduk. Bu gruplar, Amerika’nın hem Irak hem de Suriye’deki üslerine füze ve İnsansız uçak saldırıları yapıyor. Ayrıca bu milisler Suriye ve Lübnan üzerinden İsrail sınırına ulaşmaya çalışıyorlar. Hatta Ürdün’e gelmeye çalıştılar. Bu, çok ilginç bir tehdittir. Irak’ın İsrail’le sınırı olmasa da kesinlikle açık bir tehdittir.     

- Pekala İsrail’le sınırı olan Suriye’dir ve İranlılar orada büyük yatırım yaptılar. Orada bir süper ordu kurmaya çalıştılar. Elbette henüz tam olarak başarılı olamadılar. Ama bu çok ciddi bir tehdittir. 

- Kesinlikle. Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün eski komutanı Kasım Süleymani, orada on binlerce kişilik bir Şii savaşçıdan oluşan ordu kurmaya çalıştı. O, İsrail’in Suriye’deki operasyonları sebebiyle bunu yapamadı. Ama bugün sadece İmam Hüseyin Tugayı adlı bir milis grubunda binlerce savaşçı var. Bu, çok önemli bir milis grubudur. Eylat’a insansız uçak gönderen bu gruptu. Bu uçak Eylat’taki bir okulda patladı. Bunlar geçmişte de İsrail ve  Amerikan hedeflerine füze ve insansız uçak saldırısı yaptılar. Orada hala Hizbullah’ın da binlerce savaşçısı var. Suriye, İsrail’le sınırdır ve dolayısıyla da bir tehdittir. 

İslamiAnaliz

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com