FİLİSTİN
Giriş Tarihi : 25-03-2024 14:38

İşgalci İsrail, Hamas'ın ateşkes şartlarını reddetti..

İsrail rejiminin Hamas’ın ateşkese ilişkin taleplerini reddetmesi nedeniyle görüşmelerin çıkmaza girdiği bildirildi.

İşgalci İsrail, Hamas'ın ateşkes şartlarını reddetti..

 Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun haberine göre İsrail rejimi, Filistin Direnişinin ısrarcı olduğu dört temel talebi reddetti. 

Hamas, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü ve anlamlı bir esir takasından oluşan dört talepte ısrar ediyor.

El Meyadin’e konuşan kaynaklar, iki tarafın tutumu arasında ciddi bir uçurum olduğunu belirtiyor.  

İsrail rejiminin müzakerelerde esnek davranmadığını belirten kaynaklar, işgalci rejimin nüfus durumu ne olursa olsun yerinden edilmiş kişilerin kademeli olarak geri dönüşünü ve yerinden edilmiş yüzbinlerce kişiyi barındıracak yeni kampların kurulmasını reddettiğini söyledi.

Filistinli kaynaklar ayrıca, tutuklu değişimi konusunda İsrail rejiminin önerdiği oranların yetersiz görüldüğünü ve bu durumun, serbest bırakılması planlanan Filistinli tutsak sayısında önemli bir azalmaya yol açtığını ifade etti.  

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid el-Ensari salı günü yaptığı açıklamada, Gazze'de muhtemel bir ateşkes konusunda "temkinli bir iyimserlik" içinde olduklarını ve "teknik" müzakerelerin devam ettiğini söylemişti.  

"Gazze'de ateşkes anlaşmasına yakın değiliz; ama umdu koruyoruz" diyen Ensari, İsrail'in Refah'a saldırısının anlaşmaya varılmasını olumsuz yönde etkileyeceğini, ciddi yıkımlara ve benzeri görülmemiş zulümlere yol açacağını vurguladı. 

Bu, Mossad şefi David Barnea'nın Katar'dan işgal altındaki topraklara dönmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti. İsrail heyetinin geri kalanı müzakerelere devam etmek üzere Doha'da kaldı.  

Filistin direnişi, İsrail işgal güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve ateşkesin kalıcı olmasını isterken, İsrail rejimi ise ateşkesin geçici olmasında ısrar ediyor. Daha önceki ateşkes müzakereleri tarafların tutumunu değiştirmemesi sebebiyle başarısız olmuştu.

Hamas, 15 Mart'ta, Katar ve Mısır'daki arabuluculara Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının durdurulması ve İsrail rejimiyle esir değişimi meselesine ilişkin tutumuna ilişkin kapsamlı bir teklif sunduğunu duyurmuştu. 

Hamas’ın teklifinde ateşkesin kalıcı olması ve rejim güçlerinin Gazze’den çekilmesi şartları korunmuş; ancak esir takasları konusunda esnek teklifler getirilmişti.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com