DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-01-2024 20:41

İran’daki terörist saldırı ve tepkiler...

İran’ın Kirman kentinde düzenlenen terörist saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 103’e yükseldi.

İran’daki terörist saldırı ve tepkiler...

 İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’yi anma törenleri kana bulandı.

General Kasım Süleymani’nin Kirman kentindeki ‘Gülzar-ı Şuheda’ mezarlığındaki kabrinde düzenlenen anma törenlerine katılmak için gelenleri hedef alan 2 bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de yaralandı.

Saat 15 sıralarında yapılan saldırıların Gülzar-ı Şuheda’nın girişindeki güvenlik noktalarının yakınlarına yerleştirilen bombaların patlatılmasıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

Olayın hemen ardından saldırıların intihar saldırısı olduğuna dair haberler yayımlansa da daha sonra patlayıcıların uzaktan kumanda ile patlatıldığı bildirildi.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre saldırının hemen ardından açıklama yapan İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, terörist saldırıyla ilgili bazı verilere ulaştıklarını ve bunları, kesinleştikten sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Saldırıyla ilgili tepkiler

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General kasım Süleymani’yi anma törenlerine yapılan terörist saldırı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan başsağlığı mesajı yayımladı.

Erdoğan, X Platformundaki resmi hesabından yaptığı açıklamada: “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum.   Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.

Sputnik İngilizce servisinin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İran Devrim Lideri Ayetullah Hamenei ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye mesaj göndererek “her türlü terörü kınadığını” belirtti ve başsağlığı dileklerini iletti.

Emen Ensarullah Hareketi, Kirman’daki saldırıyı kınayarak başsağlığı diledi. Ensarullah Hareketi’nin mesajında “İran’ın Kirman kentinde onlarca kişinin şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan İran’ın Kirman kentindeki canice terörist saldırıyı kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Filistin Mücahitler Hareketi, Kirman’daki terörist saldırıyı kınayarak İran liderliğine ve halkına başsağlığı dilediklerini ve acılarını paylaştığını ifade etti. 

Mücahitler Hareketi’nin mesajında Kirman’daki terörist saldırıda “Amerika tarafından desteklenen Siyonist düşmenin parmak izi görülüyor” ifadesine yer verildi.

Filistin İslami Cihat Hareketi de saldırıyla ilgili bir mesaj yayımladı ve “Şehit Komutan Hac Kasım Süleymani’nin kabrindeki İranlı masum vatandaşları hedef alan bu korkakça saldırıyı kınıyoruz. Aizz İran halkına ve liderliğine taziyelerimizi iletiyoruz” dedi.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com