DÜNYA
Giriş Tarihi : 17-12-2023 09:13

İran MOSSAD ajanını infaz etti

İran MOSSAD ajanını infaz etti

Press TV'nin bildirdiğine göre, özellikle MOSSAD olmak üzere, yabancı istihbarat teşkilatlarına ajanlık yaptığı tespit edilerek ölüm cezasına mahkum edilen bir İran vatandaşı adli makamlarca ülkenin güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan'da infaz edildi.

Bölgenin adli makamları tarafından yapılan açıklamada ismi verilmeyen şahsın sır kapsamındaki belgeleri toplamak ve yabancı istihbarat servislerine aktarmakla suçlandığı ve suçunun sabit olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada savcılık makamının ajanlıkla suçlanan kişiyi devrim karşıtı gruplar lehine çalışmak ve bunlara yardım etmekle de suçladığı ifade edildi.

Yargılama sonunda verilen ölüm cezası Yüksek Mahkeme tarafında da incelenip onaylandıktan sonra yerel mercilerce infaz edildi.

İran İslam Cumhuriyeti ceza kanunları düşman devletler lehine yapılan ajanlık faaliyetini ağır bir suç olarak kabul ediyor ve bu suçun faillerine ölüm cezasını öngörüyor.

2023 yılı Ocak ayında bir başka İranlı, İran-İngiltere vatandaşı Ali Rıza Ekberi, İngilizl gizli servisi MI6 lehine casusluk yapmaktan suçlu bulunmuş ve kesinleşen ölüm cezası infaz edilmişti. Ekberi, Muhammed Hatemi hükümetinde Savunma Bakanı Yardımcısı olarak görev almıştı. 

İran, mahkemelerinin adil yargılama hakkına riayet ettiğini ve ceza kanununun ülkenin egemenlik hakkıyla doğrudan ilişkili olduğunu söyleyerek, ölüm cezalarının infazına yönelik kınamaları İslam Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkına bir müdahale kabul ediyor.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com