GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-03-2024 09:18

Filistinli gazeteci: İsrail ekonomisi durma noktasına gelmişken, Türkiye ve Ürdün ile ticaret İsrail'i rahatlattı...

Filistinli gazeteci: İsrail ekonomisi durma noktasına gelmişken, Türkiye ve Ürdün ile ticaret İsrail'i rahatlattı...

Gazze’de altıncı ayını dolduran katliamlar sürerken Türkiye kamuoyunda İsrail ile ticaretin devam etmesi tepkilere neden oluyor.

Peki Filistinliler bu konuya nasıl bakıyor? Türkiye’de yaşayan Gazzeli gazeteci Muin Naim Serbestiyet’ten Bülent Şahin Erdeğer’e konuştu.

Muin Naim’in demecinden satır başları şöyle:

“7 Ekim sonrası Ekim ve Kasım aylarında İsrail ekonomisi durma noktasına gelmişti ama Türkiye ve Ürdün ile ticaret İsrail’i rahatlattı. Ürdün’den gelen domates olmasaydı 1 kg domates 1 dolar değil 10 dolar olurdu. “

“Türkiye’nin imajı son 20 senede çok iyi bir yere gelmişti ancak İsrail’le ticaretin sürmesi Türkiye’ye zarar veriyor.”

“İsrail’de Filistinlilerle ticaret yapılıyor iddiası doğru değil. İsrail gümrüğünden geçse bile uluslararası hukuk gereği Filistin’in ticaret kodu farklı. İsrailinki farklı.”

“Gazze’de insanlar bir damla suya muhtaçken İsrail işgal askerlerinin masasında Türk malı su olmamalıydı.”

“Kudüs hurması diye Türkiye’de satılan hurmalar işgal altındaki Eriha bölgesinde İsrailli şirketler tarafından yetiştirilmekte ve satılmakta. Piyasadaki Kudüs ve Medjoul hurmalarının yüzde 95’i İsrail malıdır.”

“Ben annemi, yeğenlerimi, yeğenlerimin çocuklarını şehit verdim. Daha iki güm önce yakın bir arkadaşımın tüm ailesi, eşi, çocukları, torunları hepsi şehit oldu. Biz elimizden geleni yapalım. Ben dua ettim böyle bir şey yok. Boykot ettim. Yeterli değil. Çocuklarınıza baktığınızda lütfen Gazze’yi hatırlayın. Yürüyüşler, maddi ve manevi destek.”

“Ben bir Filistinli olarak Türkiye’nin asker göndermesini istemiyorum. İsrail’e siyasi ekonomik baskı yapmasını istiyorum.”

“Türkiye’de İsrail’le ticaret yapan herhangi bir şirketin İsrailli Siyonist bir şirketten farkı yoktur.  Bu şirketler de boykot edilmelidir. AK Parti tabanına çağrımdır Sayın Erdoğan’a sürekli İsrail’e siyasi ve ekonomik yaptırım yapması için çağrı yapın. Devlet büyüklerine baskı yapın devletler toplumların talebiyle hareket eder.”

İslami Analiz

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com