DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-03-2024 22:01

Çin ve Rusya Ensarullah ile anlaştı..

Çin ve Rusya’nın, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde güvenli ulaşımı garanti altına almak için Yemen'deki Ensarullah hareketiyle bir anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Çin ve Rusya Ensarullah ile anlaştı..

 Bloomberg’in bildirdiğine göre, Çin ve Rusya Yemen'deki Ensarullah hareketiyle, gemilerinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden güvenli geçişini sağlayacak bir anlaşmaya imza attı.

Bloomberg bu anlaşmanın, bölgede tırmanan ve jeopolitik yansımaları olan gerilimlerinin yaşandığı bir zamanda gerçekleşmesine dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Ensarullah içindeki görüşmelere aşina olan kaynaklara atıfta bulunularak, Sanaa'nın Çin ve Rusya'ya gemilerinin bu kritik deniz yollarında seyrederken herhangi bir düşmanca eylemle karşılaşmayacağı konusunda güvence verdiği iddia edildi.

Dahası, bu anlaşmaya yol açan müzakerelerin Umman'da Çin ve Rusya'dan diplomatlar ile Ensarullah hareketinin önde gelen isimlerinden Muhammed Abdulselam arasında gerçekleştiği bildirildi.

Bloomberg, anlaşmanın ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, Çin ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası platformlarda Ensarullah’a siyasi destek verebileceğini bildirdi.

Uzmanlar, bu desteğin potansiyel olarak Ensarullah'ı hedef alan kararların bloke edilmesini ve böylece daha fazla yaptırım veya cezalandırıcı önlemden korunmalarını içerebileceğini söylüyorlar.

Ensarullah Siyasi Büro üyesi Ali el-Kahum geçen hafta X platformundaki kişisel hesabından yaptığı açıklamada, Yemen Ensarullah hareketinin Rusya, Çin ve BRICS ülkeleriyle ilişkilerinin ABD'nin küresel hegemonyasına son verme amacıyla gelişmekte olduğunu söylemişti.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com