ANALİZ
Giriş Tarihi : 29-09-2022 11:13   Güncelleme : 05-10-2022 21:16

Abdulbari Atvan Yazdı: İran, Ukrayna ve Rusya: İHA'lar küresel yeniden bir hızalamanın habercisi..

Abdulbari Atvan Yazdı: İran, Ukrayna ve Rusya: İHA'lar küresel yeniden bir hızalamanın habercisi..

İran İHA'larının Moskova'ya gelişine ve Ukrayna savaşına katılmasına kızan Zelensky, ilişkilerin seviyesini düşürerek yanıt veriyor. Bu öfkeyi, Rusya'nın Ukrayna'nın dörtte birini ilhak etmesine yol açan ölümcül günahlarının yeni bir yansıması olarak görüyoruz?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya'ya askeri insansız hava araçları sağladığı iddiası nedeniyle diplomatik ilişkileri ciddi şekilde düşürdü. İran'ın reddettiği bu hareketi “şerle gizli anlaşma” olarak nitelendirdi ve ülkesinin hava savunmasının bu tip sekiz İHA'yı vurduğunu iddia etti.

Zelensky'ye göre, ordusuna ABD, Avrupa ve İsrail tarafından on milyarlarca dolarlık silah tedariki, şerle gizli anlaşma değil, meşru bir hayırsever bağışı anlamına geliyor! Rus komşusunu kışkırtarak ve iki ülke arasındaki ilişkileri düzenleyen anlaşmaları, özellikle Minsk Anlaşmasını çiğneyerek, bu savaşta kendisine düşen büyük sorumluluk payını unutuyor ya da unutmuş gibi yapıyor. Bu provokasyon, ABD'nin kışkırtmasıyla, NATO'ya katılma ve füzelerini Rusya sınırına dayandırma kararlılığını ilan ettiğinde Moskova için zirveye ulaştı.

Zelensky'nin suçlamalarının ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. İran'ın Rusya'ya insansız hava aracı sattığı doğruysa, bu sürpriz olmamalı. NATO'ya paralel olarak kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün bir üyesidir ve son 40 yıldır kendisini acımasız ekonomik yaptırımlara maruz bırakan ABD ve Batılı hükümetlere karşı grup liderleri Rusya ve Çin ile ittifak halindedir. Rusya ayrıca İran'ın en önemli silah kaynaklarından biri, özellikle S-300 karadan havaya füzeler.

Zelensky'nin dar görüşlü politikaları, ABD'nin Rusya'yı ekonomik ve askeri yıkımla sonuçlanan bir yıpratma savaşına sürükleme planıyla yaptığı gizli anlaşma, 45 milyon yurttaşını bu vahim duruma sürükledi; güçlü bir nükleer güç karşısında ezici bir savaşla karşı karşıya, ayrıca silahlı komşusu, Amerikalı müttefiki ve hayırsever ülkesinin savunmasına tek bir asker katkıda bulunmazken!

Zelensky, Moskova'nın Ukrayna'nın güneyi ve doğusundaki dört bölgesinde, onları Rusya Federasyonu'na ilhak etmeyi amaçlayan referandumlar düzenlemesine öfkeli. Yine de İsrail'in Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'ü ilhakını, Batı Şeria'yı sömürgeleştirmesini ve Gazze ve Suriye'ye yönelik saldırılarını coşkuyla destekliyor. Ektiğinizi biçiyorsunuz, Bay Zelensky.

İran, müttefiki Rusya'yı destekleme ve onu siyasi ve ekonomik yaptırımlara maruz bırakan ve yeni bir nükleer anlaşma için şartlarına boyun eğmeye zorlamayı başaramadıktan sonra ona saldırmak için İsrail ile komplo kuran ortak bir Amerikan düşmanına karşı insansız hava araçları dahil elinden gelen her türlü yardımı sağlama hakkına sahiptir.

Zelenskiy'nin diplomatik ilişkilerini düşürmesi, hatta tamamen kesmesi İran'a zarar vermez. Ülkesini yıkıma sürükleyen ve görevinde uzun süre kalamayacak bir aptalla bu tür bağları sürdürmek büyük bir onur değildir.

Sekizinci ayına yaklaşan Ukrayna savaşı, yalnızca tüm dünyayı değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda ABD egemenliğinin ve yıkıcı planlarının destekçileri ile karşıt bir kamp arasında net bir yeniden hızalanma yaratacaktır. İran-Ukrayna ilişkilerinde yaşanan gerilim belki de bu sürecin başlangıcıdır ve ardından daha büyük sürprizler gelebilir.

Bu arada İran, insansız hava araçlarına Rusya gibi bir süper güç tarafından bile aranan sofistike bir silah endüstrisi geliştirmiş olmaktan gurur duymalıdır.

Hürsedahaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com