DÜNYA
Giriş Tarihi : 23-08-2023 23:02

Putin af etmedi: Yevgeniy Prigojin öldü...

Wagner'in kurucusu Prigojin'in yolcu listesinde olduğu uçak düştü. Acil Durumlar Bakanlığı uçakta bulunan 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Wagner'e bağlı Telegram kanalı Prigojin'in öldüğünü açıkladı.

Putin af etmedi: Yevgeniy Prigojin öldü...

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi öldü.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi. Uçakta yer alan 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişi öldü. 

Play Video

Advertisement: 0:04
Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, uçağın özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'e ait olduğunu duyurdu. Federal hava taşımacılık kurumu Rosaviatsiya, yolcu listesinde Prigojin'in isminin de bulunduğunu belirtti.

Bir başka devlet ajansı RIA'nın haberine göre, uçağın düştüğü alanda çalışmalar başladı ve 8 ceset bulundu. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişi öldüğünü açıkladı. 

WAGNER: UÇAK VURULDU
Wagner tarafından yapılan açıklamada ise Prigojin'e ait ikinci bir uçağın Moskova'a indiği aktarıldı. Şirket, Prigojin'in ilk uçakta olmadığını ve uçağın Rus güvenlik güçlerince vurulduğunu iddia etti. 

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında da uçağın savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü.

Daha sonra Wagner bağlantılı "Gri Bölge" isimli Telegram kanalından yapılan açıklamada, Prigojin öldüğü belirtildi.

Açıklamada, "Wagner Grubu lideri, Rusya'nın kahramanın, anavatanın gerçek bir yurtseveri Yevgeni Viktoroviç Prigojin, hainlerin eylemleri sonucu öldü. Ama cehennemde bile en iyi o olacak" denildi.

Reuters ajansının haberine göre, Rusya federal hava taşımacılık kurumu Rosaviatsiya, Prigojin ve Wagner komutanı Dmitriy Utkin'in uçakta düşen uçakta olduğunu duyurdu.

UÇAĞIN DÜŞME GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Russia Today, Prigojin'in uçağının düşme anının olaya tanık olan bir kişi tarafından kaydedilen videosunu paylaşıldı. Videoda uçağın dumanlar çıkarak düştüğü görülüyor. 


BIDEN: SÜRPRİZ OLMAZ
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın uçak kazası hakkında bilgilendirildiği açıklandı.

“Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım” diyen ABD Başkanı Joe Biden, “Rusya’da Putin'in arkasında olmadığı olaylar pek yoktur” ifadelerini kullandı.

PUTİN'E KARŞI 24 SAATLİK İSYAN
Paralı askerleri, Rus ordusuyla birlikte Ukrayna'da savaşan Wagner, 23 Haziran akşamı Rusya hükümetine karşı isyan başlatmıştı. Kamplarının Rus ordusu tarafından vurulduğunu, kendilerini yeterli silah ve mühimmat verilmediğini iddia eden Prigojin, savaşçılarıyla sınırı geçerek Rusya'ya girmiş ve bazı şehirlerin kontrolünü ele geçirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 24 Haziran'da sıkıyönetim ilan etmişti, Prigojin ve Wagner'e dava açılmıştı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğunda anlaşma sağlanmış, Wagner güçleri 24 Haziran günü ilerleyişini durdurmuştu. Prigojin, "Wagner'i tasviye etmek istediler. Biz de 23 Haziran'da adalet yürüyüşüne çıktık. 24 saat içinde Moskova'ya 200 kilometre yaklaştık. Bu süre içinde tek bir damla kan akıtmadık. Şimdi kan dökülebilecek ana geldik. Taraflardan birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve planladığımız gibi üslere geri dönüyoruz" demişti.

İSYANDAN SONRA BELARUS'A GİTTİ
Prigojin, Belarus'a gitmiş ve hakkındaki davalar kapatılmıştı. Belarus'ta video paylaşan Prigojin, bu ülkenin ordusuyla çalıştıklarını belirtmişti. Prigojin, Wagner’in Belarus ordusunu 'dünyanın ikinci ordusu' haline getireceğini söylemişti.

Lukaşenko, 6 Temmuz günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Prigojin St. Petersburg'da, Belarus topraklarında değil" demişti.

DÜN 'AFRİKA'DAYIM' MESAJI PAYLAŞMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Putin'in ev sahipliğinde, St. Petersburg’da, 27-28 Temmuz'da düzenlenen 2. Rusya-Afrika Zirvesi'nde Afrika ülkelerinin lideriyle görüştüğü fotoğraflar yayınlanan Prigojin, son olarak dün Afrika'da olduğunu ima eden bir video paylaşmıştı.

Yevgeniy Prigojin, 50 dereceyi aşan sıcaklıkta bulunduklarını söylediği videoda "IŞİD, El Kaide ve diğer haydutların hayatını Afrika halkı için bir kabusa çeviriyoruz" diye konuşmuştu. 

Gazete Duvar

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com