DÜNYA
Giriş Tarihi : 21-11-2023 07:45

Pentagon’da hayal kırıklığı: Caydırıcılık işe yaramıyor...

Washington Post gazetesi, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yönelik saldırıların artması nedeniyle ABD Savunma Bakanlığı içinde hayal kırıklığı yaşandığını bildirdi.

Pentagon’da hayal kırıklığı: Caydırıcılık işe yaramıyor...

Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun haberine göre Washington Post gazetesi, "Yetkililerin kabul ettiği gibi, konuşlandırılmış Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıların artmasının, Savunma Bakanlığı içindeki bazı kişileri öfkelendirdiğini ve onlarla çatışma için tutarsız bir strateji olarak gördükleri şeyden hayal kırıklığına uğradıklarını" bildirdi.  

Bir Pentagon yetkilisi, "Neyi caydırmaya çalıştığımızın net bir tanımı yok" dedi. "İran'ın gelecekteki bu gibi saldırılarını caydırmaya mı çalışıyoruz? Bu açıkça işe yaramıyor" dedi. 

Gazete, "Son altı hafta içinde Biden ve yardımcıları arasında, Amerikan personeline yönelik saldırılara verilecek abartılı tepkilerin daha geniş bir çatışmaya yol açabileceği yönündeki endişeler arttı." İfadesini kullandı.  

Haberde ayrıca, "ABD yönetimi yetkilileri defalarca Tahran'ı, desteklediği grupları dizginlemeye çağırdı ve ABD'nin kendisinin seçtiği bir zamanda karşılık verme hakkına sahip olduğu konusunda uyardı" denildi ve "bu uyarıların dikkate alınmadığı" eklendi.  

İran Dışişleri Bakanı Emir Hüseyin Abdullahiyan, Financial Times’a verdiği mülakatında bölgedeki direniş gruplarının bağımsız olduğunu ve İran'dan emir almadıklarını, direniş gruplarının ülkelerinin çıkarlarına hizmet edecek şekilde hareket ettiklerini ifade etti. 

Amerikan gazetesinin haberine göre, Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Pentagon'un şimdiye kadar alınan önlemlerin ötesinde başkana ek seçenekler sunduğunu belirterek, Savunma Bakanlığı içinde mevcut önlemlere ilişkin şüphelerin arttığına işaret etti. 

Gazete, Savunma Bakanlığı yetkililerinin kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Irak ve Suriye'deki saldırıların önemini küçümsemeye çalıştıklarını ve Amerikan altyapısına çok az zarar verdiklerini açıkladıklarını belirtti. 

Ancak saldırıların sayısı artmaya devam ettikçe, Washington Post'a göre bir Amerikalı askerin canına kıymasının an meselesi olduğu yönündeki endişeler de artıyor.  

Üst düzey ABD savunma yetkilisi şunları itiraf etti: “Pentagon, sınırlı misilleme amaçlı hava saldırıları ve hava savunma silahlarının takviyesine ek olarak İsrail ve İran yakınlarına iki uçak gemisinin konuşlandırılmasını da içeren şu ana kadar alınan önlemlere çok az iyi alternatif görüyor.”  

"Örneğin Irak'ta saldırı düzenlemenin oradaki Amerikan karşıtı düşünceyi daha da kötüleştireceğinin" düşünüldüğünü, "İran'a doğrudan saldırıların çok daha büyük bir tırmanışa yol açacağını" vurguladı.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com