DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-01-2024 07:21

İran ordusu Amerikan gemisine el konulduğunu açıkladı..

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Umman Denizi'nde seyretmekte olan bir Amerikan petrol gemisine el koyduğunu açıkladı.

İran ordusu Amerikan gemisine el konulduğunu açıkladı..

Tesnim Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Umman Denizi'nde seyretmekte olan ST Nicolas isimli Amerikan petrol gemisine Cuma günü el konulduğunu açıkladı.

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri'nin bu operasyonu Mayıs ayında Amerika tarafından çalınan İran petrolü vakasına bir misilleme olarak gerçekleştirdiği düşünülüyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında bir İran tankeri zorla alıkonulmuş ve taşıdığı ham petrol bir Amerikan gemisine nakledilerek Amerikan limanlarına götürülmüştü. 

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri'nin el koyduğu ST Nicolas isimli geminin Amerika'nın gasp ettiği Suez Rajan isimli tanker olduğunu, Amerikalıların gasptan sonra tankerin ismini ST Nicolas olarak değiştirdiğini vurguluyor.

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri açıklamasında,  Amerikan gemisine Umman Denizi'nde el konulması operasyonunun yasal süreçleri takiben gerçekleştirdiğini, bu hususta mahkeme kararı bulunduğunu, Amerikan gemisinin adli makamlara sunulmak üzere İran limanlarına doğru çekildiğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Fars Körfezi ve Umman Denizi'nde büyük bir filoya sahip olduğu, bu filonun kaçak petrol taşımacılığına göz yumarken, İran bandralı ticari gemileri zaman zaman taciz ettiği biliniyor. 

İran İslam Cumhuriyeti bölgedeki seyrü sefer güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini ve Amerika'nın desteğine ihtiyaç olmadığını dile getirerek Amerika'nın bölgeden çekilmesini istiyor. 

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com