GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-08-2023 11:53

Gözler Anayasa Mahkemesi'nde: Ek MTV İptal edilebilir mi?

2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ek ödemesi bitiyor. Şimdi ise Gözler Anayasa Mahkemesi’ndeki (AYM) Ek MTV’nin iptali için CHP tarafından açılan davaya çevrildi.

Gözler Anayasa Mahkemesi'nde: Ek MTV İptal edilebilir mi?

Türkiye'de 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ek ödemesi için son tarih olan 31 Ağustos yaklaşırken, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınan Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (Ek MTV) davası ve ödeme durumu merak konusu oldu. Vergi uzmanı avukat Dr. Burak Aslanpınar, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamalarda bu konuya açıklık getirdi.

Ek MTV'nin ödenmemesi halinde taşıtların satış ve devir işlemlerinin yapılamayacağına dikkat çeken Aslanpınar, ayrıca araç muayenelerinin yapılmayacağını, trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkma gibi işlemlerin gerçekleşmeyeceğini vurguladı. Bununla birlikte, ek MTV'nin ödenmemesi durumunda verginin amme alacağına dönüşeceğini ve vergi daireleri tarafından borcun tahsili için icra işlemlerinin başlatılabileceğini belirtti.

Dr. Burak Aslanpınar, Ek MTV'ye ilişkin dava açılabilmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, dava açma süresinin 15 Temmuz tarihinde başladığını ve 7 Eylül'e kadar devam ettiğini açıkladı. Ek MTV tahakkuk eden taşıtlar için ise dava açma süresinin tahakkuku takip eden 30 gün içinde olduğunu belirtti. Örneğin, 15 Temmuz sonrası satın alınan bir taşıt için ek MTV tahakkuk ettiği tarihten itibaren 30 gün içinde dava açılabileceğini söyledi.


Ek MTV'nin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasının önemli bir dayanağı olduğunu ifade eden Aslanpınar, daha önceki yıllarda benzer düzenlemelerin AYM tarafından iptal edildiğini ve bu durumun ek MTV için de geçerli olabileceğini belirtti. AYM'nin iptal kararının vergiyi faiziyle iade alma imkanı sağlayacağını vurgulayan Aslanpınar, ek MTV'nin ödenip dava açılması veya ödenmeyip dava açılmamasının sonuca etki edebileceğini açıkladı.

Milli Gazete

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com