GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-10-2023 22:08

ABD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye ait SİHA'yı düşürdüğünü; Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir SİHA'nın 'kaybedildiğini' açıkladı

ABD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye ait SİHA'yı düşürdüğünü; Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir SİHA'nın 'kaybedildiğini' açıkladı

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde, "üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) kaybedildiğini" açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından 6 Ekim Cuma günü yapılan açıklamada, başta Tel Rıfat, Cizre ve Derik bölgeleri olmak üzere Suriye'nin kuzeyini hedef alan "operasyon esnasında, üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA'nın kaybedildiği" belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Perşembe gecesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Haseke yakınlarında Türkiye'ye ait bir SİHA'nın ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryder, SİHA'nın düşürülmesini "üzüntü verici bir olay" olarak nitelemiş ve SİHA'nın bölgede hava operasyonu yürüttüğünü, ABD güçlerine 500 metre kala mesafede "tehdit" olarak değerlendirildiğini söylemişti.

Türkiye'yi "Bölgedeki en güçlü NATO müttefiklerimizden birisi" olarak tanımlayan Pentagon sözcüsü, Türk SİHA'sının Amerikan güçlerini kasıtlı olarak hedef aldığına yönelik bir emare olmadığını kaydetmişti.

BBCTürkçe

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com