DÜNYA
Giriş Tarihi : 09-11-2023 21:15

ABD, İsrail, IŞİD ve HTŞ'den Suriye'ye eş zamanlı saldırılar: 30'ün üzerinde asker hayatını kabetti..

ABD, İsrail, IŞİD ve HTŞ'den Suriye'ye eş zamanlı saldırılar: 30'ün üzerinde asker hayatını kabetti..

İsrail'in Suriye'nin güney bölgesinde askeri noktalara hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi. ABD, Suriye'de bazı hedeflere saldırı yaptığını açıkladı. IŞİD de dün Suriye Ordusu yerleşkesine saldırıda bulundu. HTŞ/Nusra (El-Kaide) çok sayıda İHA ile saldırdı

ABD-İsrail-IŞİD-Nusra tarafından Suriye'ye yapılan saldırılarda 30'ün üzerinde askerin hayatını kaybettiği, maddi zararlar meydana geldiği belirtildi. Saldırılar şöyle:

İsrail saldırısı

Suriye'deki haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, yerel saatle 22.50'de Suriye'nin güneyindeki bazı noktaların, İsrail güçlerince hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi.

Haberde, "İsrail, Lübnan'ın Baalbek bölgesi yönünden, Suriye'nin güneyindeki bazı askeri noktalara hava saldırıları düzenlendi. Maddi hasar meydana geldi" ifadeleri kullanıldı.

İsrail makamlarından ise saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı. İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.

ABD'den Suriye'ye hava saldırısı

ABD Merkez Komutanlığı'nın açıklamasında, İran'a bağlı İslam Devrim Muhafızları Birliği ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesisin hedef alındığı belirtildi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Suriye'de İran'a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. CENTCOM'un X Platformundaki sayfasından yapılan açıklamada, düzenlenen hava saldırısının İran'a bağlı İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesise yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Saldırıların sorumlularına karşı halkımızı savunmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız ve kendi seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz" ifadeleri yer aldı. Söz konusu hava saldırısının Suriye ve Irak'ta ABD vatandaşlarına yönelik düzenlenen saldırılara karşılık olduğu belirtilen açıklamada, Suriye'nin hangi bölgesinde yapıldığı ve sonucuna dair bilgi paylaşılmadı.

ABD, 27 Ekim'de de aynı gerekçeyle Suriye'ye hava saldırısı düzenlemişti.

IŞİD saldırısı

IŞİD, dün (8 Ekim) Suriye'nin orta kuzey bölgelerinden As-Sukhnah'da Suriye Ordu yerleşkesine saldırılar düzenledi. IŞİD'in bu saldırılarında en az 30 asker hayatını kaybetti.

IŞİD hücrelerinin son zamanlarda ABD tarafından tekrardan aktifleştirildiği basına yansıyordu. Geçen ayda da IŞİD benzeri bir saldırı düzenlemiş, yine onlarca Suriye Ordusu askeri haytını kaybetmişti.

HTŞ/Nusra (El-Kaide) saldırısı:

Halep ve İdlib kırsalında faaliyet gösteren Suriye Arap Ordusu birlikleri, insansız hava araçlarıyla terör saldırılarına karşılık vererek, çok sayıda  İHA’yı imha etti.

Savunma Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, “Silahlı kuvvetlerimizin Halep kırsalı ve İdlib istikametinde faaliyet gösteren birimlerimiz, terör örgütlerinin güvenli sivil alanlar ve bazı askeri noktalara düzenlediği İHA saldırılarına karşılık vermiştir” dedi.

Açıklamada ayrıca, ‘’Ordu birimleri “ondan fazla İHA’yı vurup imha edebildi ve hedeflerine ulaşmalarını engelleyebildi’’ ifadeler kullanıldı.

Hama ve Halep kırsalında görev yapan ordu birliklerimiz, geçtiğimiz ayın 26’sında terör örgütlerinin güvenli bölgelere saldırı amacıyla fırlattığı çok sayıda İHA’yı düşürmüştü.

SANA/duvar/Hürsedahaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com