DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-01-2024 20:25

Yemen: İsrail gemilerinin Kızıldeniz'de şansı yok..

Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, bu sabah Aden Körfezi yakınlarında başka bir Amerikan gemisine saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Yemen: İsrail gemilerinin Kızıldeniz'de şansı yok..

 Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Seri yaptığı açıklamada, Yemen ordusu güçlerinin Aden Körfezi yakınlarında bir Amerikan gemisini daha hedef aldığını duyurdu.

Yahya Seri, ‘Chem Ranger’ adlı Amerikan gemisinin anti-gemi füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.

el-Cezire'ye açıklama yapan Amerikalı bir yetkili de kimyasal madde taşıyan geminin Yemenliler tarafından hedef alındığını doğruladı.

Aynı yetkili, bu saldırının herhangi bir hasar veya can kaybına yol açmadığını, geminin Aden Körfezi'nde seyrine devam ettiğini söyledi.

El-Cezire haber kanalı da dün akşam yayımladığı bir haberde, Yemenli bir askeri kaynağın, Ensarullah güçlerinin ülkenin doğusundaki el-Mukalla kıyılarında ABD'ye ait bir gemiyi hedef aldığını söylediğini bildirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da yaptığı açıklamada, ülkesinin Yemen'de Ensarullah'a yönelik saldırılarının etkisizliğini kabul etmesine rağmen bu saldırıların devam edeceğini söylemişti.

BBC'nin aktardığına göre, Biden, "ABD saldırılarının Husileri durdurup durdurmadığını soracak olursanız. Hayır. Peki, saldırılar devam edecek mi? Evet" ifadelerini kullanmıştı.

Amerika ve İngiltere Yemen'deki Ensarullah mevzilerine yönelik dördüncü saldırıyı gerçekleştirdi. Yemen'in birçok şehri ve farklı bölgeleri Amerikan ve İngiliz donanmasına ait savaş gemilerinin saldırısına uğradı.

El-Mesire televizyonu, Hudeyde ve Zamar vilayetlerinden başlayıp daha sonra Sada, Taiz ve el-Beyda vilayetlerine yayılan Amerikan-İngiliz saldırılarının detaylarını aktardı.

Bunun öncesinde Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, ülke donanmasının Aden Körfezi'nde bir Amerikan gemisine çok sayıda füzeyle saldırdığını ve isabetli bir şekilde vurduğunu söylemişti.

Amerikan-İngiliz saldırılarının ilki geçen hafta olmuştu. Geçtiğimiz cuma günü erken saatlerde gerçekleştirilen saldırıda ABD, Ensarullah’a ait eğitim sahalarını, hava üslerini ve insansız hava aracı bakım tesislerini hedef aldığını duyurmuştu.

Saldırının hemen ardındansa Yemen'in Ensarullah güçleri, düşman mevzilerine balistik füzeler ateşlediklerini bildirmişti.

Hamas, Filistin İslami Cihad'ı ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin de aralarında bulunduğu Filistinli gruplar bu saldırıları kınamıştı.

Yemen direniş hareketi Ensarullah'ın önde gelen isimlerinden Muhammed el-Buhayti de diğer ülkelerin Kızıldeniz'i geçme konusundaki endişeleri hakkında bir Rus kanalına verdiği röportajda şunları söyledi: “Diğer ülkeler gibi Çin ve Rus gemilerine yönelik de bir tehdit yok. Ayrıca ticari gemilerin Kızıldeniz'de güvenli geçişini garanti etmeye hazırız, çünkü seyrüsefer özgürlüğü ülkemiz için önemli bir rol oynuyor.”

Afrika ile Arap Yarımadası arasındaki Bab el-Mendeb Boğazı, Kızıldeniz'den Hint Okyanusu'na çıkış rotasıdır. Babu’l- Mendeb’in gemi hacmi yılda yaklaşık 20 bin gemi, yani günde 50'den fazla. Küresel ticaretin ise yaklaşık yüzde 12'sini ve konteyner ticaretinin yüzde 30'unu oluşturuyor.  Ticari olarak yıllık değeri 1 trilyon doları aşıyor.

Yemenli ekonomi araştırmacısı Murad Mansur, el-Arabi el-Cedid'e verdiği röportajda, Yemen'in Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle İsrail rejiminin 3 milyar dolardan fazla zarara uğradığını söyledi.

Mansur ayrıca, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin, milliyetlerine bakılmaksızın İsrail limanlarına giden tüm gemileri engellemeye karar verdiğini ve hasarın 6,5 milyar doları aşmasının muhtemel olduğunun da altını çizdi.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com