ANALİZ
Giriş Tarihi : 09-04-2024 10:45   Güncelleme : 21-04-2024 12:38

Hamas ve İslami Cihad liderlerinin anlatımıyla İran'ın Filistin direnişine askeri desteği!

Press TV’den Humaria Ahad, Dünya Kudüs Günü’nün ilanı ve İran’ın Filistinli direniş gruplarına ekonomik ve askeri desteğini anlatan bir yazı kaleme aldı.

Hamas ve İslami Cihad liderlerinin anlatımıyla İran'ın Filistin direnişine askeri desteği!

Press TV’den Humaria Ahad, Dünya Kudüs Günü’nün ilanı ve İran’ın Filistinli direniş gruplarına ekonomik ve askeri desteğini anlatan bir yazı kaleme aldı:

İslam Devrimi'nin mimarı, karizmatik lider İmam Humeyni, Filistin davası hakkında küresel çapta farkındalık yaratılmasında önemli bir rol oynamış ve kutsal Ramazan ayının son Cuma gününü “Kudüs Günü” olarak ilan etmiştir.

İmam Humeyni, Filistin'i Müslüman birliğinin ekseni olarak tanıttı ve İslam dünyası için en önemli mesele olarak gördü. İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ramazan ayının son Cuma gününde dünyanın dört bir yanındaki Müslümanları Filistin davasına desteklerini ve dayanışmalarını göstermeye çağırmıştı.

İmam Humeyni'nin şanlı mirası, Filistin davasının ve direnişinin en gür sesli savunucusu olan değerli halefi, İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney tarafından takdire şayan bir şekilde ileriye taşınmıştır.

İmam Hamaney’in vizyonu, işgal altındaki Filistin topraklarının yerleşimci-sömürgeci Siyonist varlıktan kurtarılması için verilen mücadelenin devam ettirilmesidir. Bu vizyon doğrultusunda İran, Filistin'de işgale karşı mücadele eden direniş gruplarını yıllarca desteklemiştir.

Ayetullah Hamaney 2022'deki Uluslararası Kudüs Günü'nde yaptığı konuşmada "Lübnan'ın işgal altındaki bölgelerini Siyonistlerden temizleyen, Irak'ı ABD'nin boğazından çekip alan ve IŞİD'den kurtaran, ABD planlarına karşı Suriyeli savunuculara yardım eden ve uluslararası terörizmle mücadele eden Direnişin varlığıdır" diye konuştu.

Rehber, "Yemen halkına dayatılan savaşta onlara yardım edenin" Direniş olduğunu ve "Siyonist gaspçıları ilahi yardımla, göğüs göğüse çarpışarak dize getirecek, Kudüs ve Filistin meselesini mücadeleyle dünya kamuoyunda daha belirgin hale getirecek olanın" da Direniş olduğunu belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti 1979 yılındaki kuruluşundan bu yana Filistin halkını ve onların, Siyonist saldırı ve işgal karşısında kendilerini ve topraklarını savunma mücadelesini desteklemek için yorulmak bilmeden çalışmaktadır.

Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'da üslenen direniş grupları yıllar içinde kendilerine olan güvenlerini geliştirdiler ve dışarıdan herhangi bir yardım almadan işgalcilerle mücadele edebilir hale geldiler. Ancak İran onlar için destek ve güç kaynağı olmayı sürdürmektedir.

İran'ın Filistin direnişine verdiği sarsılmaz ve kararlı destek, diğerlerinin yanı sıra bu direniş gruplarının liderleri tarafından da kabul ediliyor. Kendi ifadeleriyle İran, birçok zengin Müslüman-Arap ülkenin aksine Filistin direnişini hem sözü hem de ruhuyla desteklemiştir.

Daimi müttefik ve bağışçı olarak İran

Filistin İslami Cihad Hareketi (PIJ) Genel Sekreteri Ziyad Nahale, Tahran'a yaptığı son ziyaret sırasında yaptığı açıklamalarda, İran desteğinin İsrail işgali karşısındaki direnişte kritik bir rol oynadığını kaydetti.

Nahale, İran'ın sarsılmaz desteği olmasaydı Filistin halkının Batı destekli İsrail rejimine karşı duramayacağının altını çizdi ve İsrail'in Ekim 2023 başında Gazze'ye yönelik soykırım savaşını başlatmasından bu yana Filistin halkının yılmaz direnişini destekleyen İran'ın aktif diplomasisi de dâhil olmak üzere oynadığı kilit rolden övgüyle söz etti.

Üst düzey İranlı liderlerle geniş kapsamlı görüşmeler gerçekleştiren Nahale, İran'ın, Filistin halkına verdiği sürekli destek yüzünden yaptırımlar da dahil olmak üzere büyük bedeller ödediğini kaydetti. Özellikle İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'e, Filistinlilerin haklı ve meşru davasını güçlü bir şekilde savunduğu için, şükranlarını sundu.

Nahale, İran'ın Filistin direnişine verdiği desteği her zaman dile getirmiştir. Filistinli lider, Irak merkezli bir medya ağına 2023 yılında verdiği bir röportajda, İran İslam Cumhuriyeti'nin, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yıktığı her evin yeniden inşası için para ödediğini söylemiş ve eklemişti: "İranlıların bu 30 yılda Filistinlilere ödediği tüm parayı hesaplarsam milyarlarca dolar eder. Aynı süreçte Arap ülkeleri bu yolda 100 dolar bile harcamadı!"

İslami Cihad Genel Sekreteri, 5 Nisan Uluslararası Kudüs Günü öncesinde yaptığı konuşmada da "Arap ve Müslüman kardeşlerimizin susuzlara bir bardak su bile veremediklerini keşfettik" dedi ve ardından İran'ın Filistin ulusuna verdiği desteği ve direnişi destekleme ve güçlendirme çabalarını övdü.

İran liderliğinin sağlam desteği

Filistin direniş hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye de İran'ın Filistin'e verdiği desteği dile getirmek için hiçbir fırsatı kaçırmadı.

Geçen ayın sonlarında Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında İslam Devrimi Lideri de dahil olmak üzere üst düzey İranlı liderlerle görüşen Haniye, “Hamas'ın, İran'ın Filistin konusundaki tutumunu" takdir ettiğinin altını çizdi.

Kasım 2023 ateşkesini direniş cephesi için "siyasi ve askeri" bir zafer olarak değerlendiren Hamas'ın politbüro şefi, İsrail'in soykırım savaşının ortasında Filistin halkına ve direnişe verdiği güçlü destekten ötürü İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.

Haniye, "İran liderliğinin, cumhurbaşkanının, hükümetinin ve halkının kesin desteğinin" yanı sıra "İran dışişleri bakanının özellikle İsrail'in Gazze'ye karşı devam eden savaşı sırasında Filistin meselesine ve halkına verdiği aktif diplomatik desteğe" şükranlarını sundu.

Yıllardır İran'la yakın bir ilişki içinde olan Haniye, Ocak 2020'de Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen terörle mücadele komutanı General Kasım Süleymani'yi de "Kudüs şehidi" olarak selamlamıştı.

Haniye 2021'de, Hamas'ın "İran İslam Cumhuriyeti'ndeki, Hizbullah'taki kardeşleriyle ve bölgedeki diğer birçoklarıyla stratejik bir ilişkisi" olduğunu söyledi ve "İran'ın, Kudüs Kılıcı Savaşı sırasında gözlemlenen gücün oluşturulmasında çok önemli bir rol oynadığının sır olmadığını" belirtti ve İran olmasaydı Filistin önderliğinin ilerleme kaydedemeyeceğini söyledi.

Haniye 2019’da da "İran'ın Filistin'deki direnişe verdiği destek olmasaydı bu kabiliyetlere sahip olamayacağımızı yinelemek isterim. Gerçekten de Ümmetimiz bizi terk etti. İran bizi silah, teçhizat ve uzmanlıkla desteklerken Ümmet bizi en zor anlarımızda terk etti." ifadelerini kullanmıştı.

İmam Humeyni, Filistin'in destekçisi

İran’ın desteğine sürekli vurgulayan başka bir Filistinli önder de Hamas'ın Gazze lideri ve El Aksa Fırtınası Operasyonu'nun beyni Yahya el-Sinvar’dır.

Sinvar, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail işgaline karşı Filistin'deki direniş güçlerini desteklemede oynadığı rolü kabul ederek "Gazze'deki direnişin gücünü, Allah'ın inayetiyle bu noktaya ulaştırdık. İran'ın mali, lojistik ve teknik desteğiyle…" dedi.

Sinvar, İmam Humeyni'nin Filistin meselesinin dünya çapında gündeme getirilmesindeki rolünü de övdü: "İmam Humeyni Ramazan ayının son Cuma’sını Kudüs için küresel bir gün olarak belirledi. İslam ümmeti ve dünyanın özgür insanları, Kudüs'ün ümmetin ve dünyanın vicdanında yaşamasını sürdürmek için bu günü kutluyor."

Sinvar ayrıca İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamaney'in Filistin meselesine katkısını da selamladı.

Sinvar, "Devrimin Yüce Rehberi İmam Hamaney'in, Allah onu korusun, Kudüs ve El Aksa için ve kurtuluş hedefine ulaşmak için direniş güçlerinin inşası ve desteklenmesindeki büyük endişesi... ve ayrıca Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bu yola katılımı…” ifadelerini kullanmıştı.

2021'de düzenlediği basın toplantısında da Sinvar, Filistin direnişini desteklemek için elinden geleni ardına koymayan İslam Cumhuriyeti'ne minnettarlığını dile getirdi:

"Bize para, silah ve uzmanlık sağladılar. Allah'ın lütfuyla bizi her konuda desteklediler. Büyük bir övgüyü hak ediyorlar. Sahada bizimle birlikte değillerdi ama düşmanı ezdiğimiz ve sarstığımız bu kabiliyetler sayesinde bizimle birlikteydiler... Allah'ın lütfuyla bizi her konuda desteklediler.”

El-Sinvar 2019'da medyaya yaptığı açıklamada ise “Hamas'ın 2014'te Tel Aviv'i 170 füzeyle vurduğunu ve bunların arasında İran tarafından sağlanan Fecr füzelerinin de bulunduğunu” söylemişti.

Sinvar, füzelerin çoğunun yerel üretim olduğunu ancak "İran'ın mali ve teknik desteği ile üretildiklerini” de belirtti.

Yahya Sinvar ayrıca "Tekrar belirtmek isterim ki İran'ın Filistin direnişine verdiği destek olmasaydı bu kabiliyetlere sahip olamazdık. Gerçekten de Arap ülkelerimiz bizi terk etti... İran ise bizi silah, ekipman ve uzmanlıkla destekledi" dedi.

İran'ın El Aksa Fırtınası'na verdiği destek

Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, 7 Ekim olaylarını takip eden viral videolardan birinde, direnişe destek veren herkese şükranlarını ifade ederken İran'ı ayrı bir yere koydu.

Ebu Ubeyde "Allah bizi bu gelişmeyle [El Aksa Fırtınası], bu zaferle ve düşmanın bu aşağılanmasıyla şereflendirdiğine göre, Allah'ın bu gelişmede yer almasını lütfettiği kişilere, en başta da İran İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür etmeliyiz" dedi.

Ebu Ubeyde "İran bizden para, silah ve diğer yardımları esirgemedi ve işgalciye karşı yürüttüğümüz savaşlar sırasında Siyonist kaleleri yerle bir eden füzeler ve ayrıca efsanevi Siyonist Merkava tankını ezen kaliteli tanksavar füzeleri sağlayarak direnişimizde bize yardımcı oldu" diye konuştu.

Hamas'ın askeri kanat sözcüsü 2022'de de, İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'e zorluklara ve engellere rağmen Filistin'i ve direnişini sürekli desteklediği için teşekkür etmişti.

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdülhadi ise geçen yılın Kasım ayında İran'ın rolünün "Filistin'i desteklemek olduğunu" söylemişti.

Abdülhadi ayrıca "Kudüs şehidi" olarak tanımladığı General Süleymani'nin Filistinlilerin Siyonist rejimin Gazze’ye uyguladığı ablukanın aşılmasında oynadığı rolü de övmüş ve şu önemli bilgiyi vermişti: "Tünel fikri iki kişiden geldi. Birincisi şehit komutan İmad Muğniye, ikincisi ise Hacı Kasım Süleymani. General Süleymani Gazze'ye birden fazla kez gitti ve en başından beri Gazze'nin savunma stratejisinin geliştirilmesinde yer aldı."

İran ve Filistinlilerin askeri kapasiteleri

Filistinli sosyalist bir grubun genel sekreteri Talal Naci, 2021'de verdiği bir röportajda İslam Cumhuriyeti'nin "eğitim ve silah teknolojisi yoluyla Filistin direnişinin askeri yeteneklerinin geliştirilmesine büyük katkı sağladığını ve bu yolda çok çaba harcadığını" söyledi.

Talal Naci İran'ın ayrıca Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinli direniş komutanlarına silah üretimi için teknolojik bilgi sağladığını da belirtti.

Öte yandan Rejim tarafından hapis cezasına çarptırılan Filistin İslami Cihad yetkilisi Ramiz El Halebi, İran'ın çeşitli direniş gruplarını desteklemedeki rolüne duyduğu hayranlığı birçok kez dile getirdi.

El Halebi 2021'de katıldığı bir televizyon programında şunları söyledi:

"Son zamanlarda Filistin'de kazanılan zaferlerin ana hatları Kasım Süleymani'nin ve İran’ın kanıyla çizilmiştir... Kudüs ve Beyrut arasındaki, Kudüs ve Bağdat, Kudüs ve Şam ile Kudüs ve Sanaa arasındaki eksen ve en önemlisi de Kudüs ve Tahran arasındaki eksen… Bu muzaffer bir eksendir."

“Tel Aviv'i vurmak için kullanılan roketlerin üzerinde İran’ın, Kasım Süleymani’nin imzası olduğunu söylemekten gurur duyuyorum. İsrail ve dünya savunma sanayisinin gururu İsrail tanklarını havaya uçurmak için kullandığımız Kornet füzeleri de Kasım Süleymani ve İran'ın füzeleridir. Bu silahları kullananlar Devrim Muhafızları'ndaki kardeşlerimiz tarafından eğitilmiştir, bunu yüksek sesle ve açıkça söylüyoruz.”

İslami Cihad yetkilisi bu eski mahkûm şöyle devam etti:

“Gazze'deki hemen hemen her evde, Kasım Süleymani’nin ve İslam Cumhuriyeti'nin [armasının] resmi vardır. Ayrıca İmam Humeyni Yardım Vakfı'nın bir resmi vardır. Ramazan ayında oruç tutanların, Gazze Şeridi’nin Refah’tan Beyt Hanun’a kadar uzanan bölgelerinde yaşayan Şafii Sünni Müslümanların iftar yemeklerini yedikleri tabaklarda, Kasım Süleymani ve İran İslam Cumhuriyeti’nin mührü vardır.”

“Allah'tan, benim adım ve Filistin halkının adına İran'ı ödüllendirmesini diliyorum. Bize silah, para ve yiyecekle destek verenler onlardır.”

 Medya Şafak

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com