DÜNYA
Giriş Tarihi : 23-10-2022 08:34

'Siyaset yasağı' verilen İmran Han'ın Sözcüsü: Devrim başlamıştır

Rusya yaptırımlarına uymayı reddedip Moskova ile yakınlaşmayı ilerleten adımlar atmasının ardından mecliste tartışmalı bir güven oylamasıyla başbakanlıktan gönderilen ve bunun gerisinde ABD'nin olduğunu söyleyen İmran Han, kamu görevi yapmaktan ve seçimlere katılmaktan men edildi.

'Siyaset yasağı' verilen İmran Han'ın Sözcüsü: Devrim başlamıştır

Pakistan Seçim Komisyonu, eski Başbakan İmran Han'ı 5 yıl boyunca kamu görevi yapmaktan ve seçimlere katılmaktan men etti.

Bazı yetkililer ve hukuk uzmanları, bu kararla İmran Han'ın meclisteki milletvekili koltuğunu otomatik olarak kaybedeceği değerlendirmesini yaptı.

'Seçim Komisyonu'nun böyle bir yetkisi yok'

Han'ın lideri olduğu Pakistan Tahrik-i İnsaf partisi (PTI), karar öncesinde, bir milletvekilinin seçimlerden diskalifiye edilmesi konusunda yalnızca bir mahkemenin karar verebileceği görüşünü açıkladı ve karar sonrasında, İslamabad Yüksek Mahkemesi'nde itiraz edeceğini duyurdu.

PTI yetkilileri, kararın ardından yaptıkları açıklamalarda, 'Seçim Komisyonu’nun bir mahkeme olmadığı, bu kararı alma yetkisinin bulunmadığı ve dolayısıyla yasaları ihlal ettiği, partinin yasal seçenekleri değerlendireceği ve yüksek mahkemeye gideceğini' dile getirdi.

Ülke çapında protesto çağrısı: Devrim bugün başlamıştır

PTI'nın bazı önde gelen isimleri, ülke çapında halkın sokaklara dökülerek protesto düzenlemesi çağrısı yaptı.

PTI'lı eski bakan ve Han'ın Sözcüsü Çaudri Favad Hüseyin, "Pakistan'da devrim bugün başlamıştır" diyerek ekledi:

"Ulusun tamamı bu kararı reddediyor. Allah'ın izniyle bu güç odaklarını devirerek anayasayı kurtaracağız."

İslamabad'daki yüksek güvenlikli Kırmızı Bölge'de bulunan Seçim Komisyonu önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 1100 polisin bulunduğu bölgede PTI destekçilerinin girişleri engellenmeye çalışıldı.

'Hediyeleri satarak aldığın para hayatın boyunca kazandığından çok'

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah Han, kararı memnuniyetle karşılayıp eski başbakanın artık mahkemede yargılanacağını söyledi. Siyasete atılmadan önce jet sosyete bir kriket yıldızı olan İmran Han'a `"Yabancı ülke liderlerinin sana verdiği hediyeleri satarak kazandığın kadar parayı hayatın boyunca hiç kazanmadın'' diye seslendi. Adalet Bakanı Azam Nazir Tarar da Han'ın 5 yıl siyasetten men olmasının yanısıra mal varlıklarını gizleme suçlamasıyla yargılanabileceğini dile getirdi.

Koalisyon hükümetinin başvurusunu değerlendirerek İmran Han'ın başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin detaylarını açıklamadığı gerekçesiyle bu kararı alan Seçim Komisyonu, Han'a ceza davası açılması talimatını da verdi.

Dünyanın en yolsuz siyasilerinden ikisinin düğmeye basması sonucu

Sadece Pakistan'ın değil, dünyanın en yolsuz siyasilerinden ikisinin liderlik ettiği koalisyon hükümeti, ağustosta İmran Han'a karşı Seçim Komisyonu'na başvuru yapmıştı.

Pakistan yasalarına göre başbakanlar, bakanlar, bürokratlar ve üst düzey devlet yetkilileri, yabancı devlet adamlarından aldıkları hediyeleri 'Toşahana' adı verilen departmana bildirmekle yükümlü.

'641 bin dolarlık 52 hediye çalındı' suçlaması

PTI hükümeti döneminde İmran Han’a sunulan hediyelerin bildirilmediği suçlamasında bulunan koalisyon hükümeti, Seçim Komisyonu'na başvurusunda, Han’ın 52 hediye aldığı, bu hediyelerin birçoğunu sattığını, Ağustos 2018-Aralık 2021 arasında gelen bu hediyelerin piyasa değerinin yaklaşık 641 bin dolar olduğunu ileri sürmüştü.

Suçlamanın gerisinde yolsuzluk ve talanla anılan isimler var

Diğer yandan İmran Han'ı nisan ayında tartışmalı bir güven oyu süreciyle deviren koalisyon hükümetinin başrollerinde, yolsuzluktan siyasetten men edilen ve hapis cezası alan eski başbakan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) Partisi ile aldığı rüşvetler nedeniyle 'Bay Yüzde 10' lakabıyla anılan ve yolsuzluktan mahkum olan eski bakan ve cumhubaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin liderliğindeki Pakistan Halk Partisi (PPL) var.

Şerif ile Zerdari'nin sicilinde milyarlarca dolarlık yolsuzluk soruşturmaları bulunuyor.

İslamiAnaliz

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com