GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-10-2023 21:25

Kudüs Yazarları Ramazan Deveci ve Ahmet Turgut Filistin Direnişini Anlattı…

Kudüs Yazarları Ramazan Deveci ve Ahmet Turgut Filistin Direnişini Anlattı…

İmam Zeynel Abidin Camiin’de düzenlenen bir programda Aksa Tufanı dolayısı ile Filistin- Kudüs meselesi ve direniş konuşuldu.

Programa Kudüs ile ilgili yayınlanmış kitapları bulunan Kudüs Yazarları Ramazan Deveci ve Ahmet Turgut konuşmacı olarak katıldı.

Programın Moderatörlügünü  Akay Tanrıverdi yaptı. Program İzzet Çaf’ın okuduğu Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı…

‘Kalbim Kudüs’te Kaldı’ Kitabının yazarı Ahmet Turgut konuşmasında Kudüs’ün Müslümanlar için önemini anlattı.

“Kudüs Müslümanlar için iki açıdan önemlidir. Birincisi Müslümanların ilk kıblesidir. İkincisi Miraç yurdudur.

Kudüs haçlılar tarafından işgal edildiğinde bir marangoz çıktı Mescid-i Aksa için bir minber yaptı. Ve ben marangozum elimden geleni yaptım. Bir yiğitte çıksın bu minberi Mescid-i Aksa’ya yerleştirsin dedi. Ondan 35 yıl sonra bir yiğit çıktı Selahattin-i Eyyubi Kudüs’ü feth ederek o minberi Mescid-i Aksa’ya yerleştirdi. Bugünde herkes her Müslüman  tıpkı minber yapan marangoz gibi ne yapabiliyorsa o yapmalıdır. İşte bunu yaptığımız gün Kudüs’ün özgür olduğu gündür…

Medine bana Peygamberimizi, Mekke İmam Ali’yi Kudüs ise Hz. Fatıma’yı hatırlatır.” dedi.

‘Davamıza ve Aşkımıza Şahit Olan Şehirler Kudüs…’  Kitabının  yazarı Ramazan Deveci ise Filistin Direnişi anlattı.

Bugün Filistin sorunun çözümü için İslam dünyasında iki yaklaşım var.

“Biri Direniş cephesi ki, İsrail’i devlet olarak tanımadığını ve denizden nehire bütün Filistin’in kurtuluşu için İsrail’e karşı direnişi esas alan bir mücadeleyi dillendiriyor. Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah direniş cephesinin ilk akla gelen temsilcileri.  Direniş cephesinin devlet olarak en büyük destekçisi ise İran İslam Cumhuriyeti.

Diğeri ise İsrail’i devlet olarak tanıyan Filistin toraklarında iki devletli bir çözümü söyleyen işgalci rejimle müzakere ve anlaşmalarla Filistin sorununa çözüm arayan FKÖ, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin ileri sürdüğü çözüm arayışı.

Esasen sanılanın aksine bölge ülkeleri ve FKÖ liderliği, emperyalist güçlere ve İsrail’e karşı direnip savaşı kaybettikleri için Filistin’i kaybetmediler tam aksine hiç direnmedikleri için kaybettiler.

Bunun en büyük göstergesi 2000 yılının Mayıs ayında Lübnan’da Hizbullah’ın direnişi karşısında tutunamayan işgalci İsrail’in tarihinde ilk defa askeri bir yenilginin sonucunda Güney Lübnan’dan 2005 yılında Hamas’ın diğer direniş örgütlarinin mücadelesi sonucunda Gazze’den çekilmesidir.

7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonu direnişin tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü direniş ilk defa bu kadar büyük ve kapsamlı bir şekilde İşgalciye saldırmış bulunuyor. Şimdiye kadar genellikle savunmada kalan direniş işgal edilmiş Filistin topraklarına yönelik olarak saldıran taraf olmuştur.” dedi.

Ramazan Deveci'nin konuşmasından sonra Program sona erdi.

 

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com