DÜNYA
Giriş Tarihi : 26-11-2023 19:16

İsrailli güvenlik yetkilisi: Yemen İsrail için stratejik bir sorundur...

İsrailli güvenlik yetkililerinden biri, İsrail Kanal-12 'ye verdiği röportajda, Yemen'deki füze ve deniz tehditlerini kendileri için büyük bir sorun olarak değerlendirdi ve İsrail'in siyasi ve askeri liderlerinin bu konuyu değerlendirip çözüme kavuşturmaları çağrısında bulundu.

İsrailli güvenlik yetkilisi: Yemen İsrail için stratejik bir sorundur...

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı Giora Eiland, İsrail Kanal-12 televizyonuna verdiği röportajda savaşın mevcut durumunu şöyle anlattı: "İsrail, Gazze ve kuzey cephesindeki sorunların yanı sıra, Kızıldeniz'in gemilerimize kapatılması ve Batı Şeria'daki gerginlik başta olmak üzere başka birçok sorunla da karşı karşıyadır."

Yemen'in İsrail'e karşı tehditlerini ele alan Giora Eiland, "Yemen ile olan sorunumuz, Kızıldeniz'in güney darboğazında bulunan konumlarıdır ve bu, füzelerinin tehdidinden daha büyük bir sorundur." dedi.

Giora Eiland sözlerine şöyle devam etti: “Daha fazla İsrail gemisi ele geçirirlerse sorun daha da büyüyecek. Yemen İsrail için gerçekten stratejik bir tehdit ve görünen o ki, Amerikalılar bunu gerektiği kadar önemsemiyor ve onlarla savaşmamayı tercih ediyor.”

Bilindiği üzere, Yemen silahlı kuvvetleri, Filistin halkını ve direniş gruplarını desteklemek amacıyla 27 Ekim'den itibaren doğrudan İsrail'le savaşa girdi. Bu süre zarfında İsrail'e karşı 10'a yakın füze ve drone operasyonu gerçekleştirdiler ve bir Amerikan MQ-9 drone'unu düşürdüler. Ancak Yemen'in İsrail'e yönelik eylemlerinin zirvesi, İsrail'in Kızıldeniz'deki ‘Galaxy Leader’ gemisine el koyması oldu. Bu durum, İsrail'in acizliğini daha da belirgin hale getirdi ve İsrail medyasında birçok tepkiye neden oldu. Medyanın bir kısmı bu yenilgiye tahammül edemedi ve bu eylemi, Yemen'de bulunduğunu iddia ettikleri Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Abdül Rıza Şahlai ile irtibatlandırdı. İsrail'in, Yemen ordusunun sayısız saldırısına yanıt verememesi, onların, Yemen'in eylemlerini kontrol altına almak için Amerika'nın müdahalesini talep etmesine neden oluyor.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com