DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-01-2024 20:02

İşgalci İsrail ordusuna göre Hamas’ın kayıpları...

İsrail ordusunun tahminlerine göre Hamas Gazze Şeridi'ndeki komutanlarını kaybetmedi ve 100 gün süren savaşın ardından savaşçılarının çoğunluğu hâlâ hayatta.

İşgalci İsrail ordusuna göre Hamas’ın kayıpları...

Yediot Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun tahminlerinin, Hamas’ın Gazze Şeridi'ndeki komutanlarını kaybetmediğini ve 100 gün süren savaşın ardından savaşçılarının çoğunluğunun hâlâ hayatta olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Gazete, ordu tahminlerinin, 7 Ekim saldırısının arifesinde Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'na mensup savaşçı sayısının 30 bin civarında olduğunu gösterdiğini kaydetti.

El Cezire’nin aktardığı habere göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde aralarında Kassam Tugayları'nın yaklaşık 50 komutanının da bulunduğu 9 bin savaşçıyı öldürdüğünü iddia ediyor.

Dün açıklama yapan Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, “Düşmanın Gazze'ye yönelik saldırısı sırasında ilan ettiği askeri başarı iddiaları bizim için gülünç, bu iddiaların yanlış ve kusurlu olduğunu kanıtlayacağımız gün gelecek" dedi.

Katar’a ait Middle East Eye web sitesi daha önce Hamas hareketinin siyasi liderliğine yakın kaynaklar, İsrail'in bu konudaki istatistiklerinin "tamamen saçmalık" olduğunu söylediğini aktarmış ve Kassam Tugayları’nın kayıpların çok az olduğu bildirilmişti.

Söz konusu web sitesine konuşan bir kaynak Kassam Tugayları arasındaki toplam kaybın yüzde 10'dan az olduğunu söyledi. 

Kaynak, “El Kassam, merkezi bir yapıya sahip askeri bir hareket, merkezi güçlerin ciddi kayıplar yaşadığını duymadık” dedi.

Bir başka kaynak ise, "Şu anda Gazze'de yaşananlar bir gerilla savaşıdır ve bu savaş için binlerce kişilik bir gücü seferber etmek gereksiz ve riskli. Yıldırım operasyonlarında az sayıda hızlı ekip yeterli" ifadelerini kullandı.

Kassam Tugayları, Genel Askeri Konsey üyesi ve Kassam Tugayları Merkez Tugayı komutanı Eymen Nevfel ile Kassam Tugayları Askeri Konseyi üyesi ve Kuzey Tugayı komutanı Ahmed el-Gandur’un ayrıca Vail Receb, Refet Selman ve Eymen Siyam adlı komutanların Aksa Tufanı Savaşı sırasında hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com