DÜNYA
Giriş Tarihi : 26-05-2023 18:26

İran'ın Hayber füzesine Amerika Fransa'dan tepki...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yeni sözcüsü Matthew Miller, Hayber füzesinin görücüye çıkarılmasına tepki olarak bunu bir tehdit olarak nitelendirdi.

İran'ın Hayber füzesine Amerika Fransa'dan tepki...

Fransa, İran'ın uzun menzilli balistik füze denemesinin 2015'te onaylanan BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı Kararını ihlal ettiğini iddia etti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran'ın barışçıl nükleer programına yönelik tekrarlanan suçlamalara bir yenisini daha ekledi.

Savunma alanında düşmanlarını endişelendiren faaliyetler, İran'ın nükleer programının tırmanmaya devam etmesi bağlamında daha endişe verici olduğunu belirten Fransa, Hayber füzesi üzerinden İran’ı hedef aldı.

İran, füze programının BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı Kararı ve hükümleriyle hiçbir şekilde ilişkili olmadığını defalarca ifade ederken, Fransızların bu iddiası gündeme geldi.

Daha önce İran İslam Cumhuriyeti'nin New York'taki Birleşmiş Milletler temsilcisi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

İran'ın füze programı konvansiyonel savunma yeteneklerine dayalı olarak tasarlandı ve İran'ın balistik füzelerinin hiçbiri nükleer savaş başlığı taşımak üzere tasarlanmadı ve İran asla nükleer silah elde etmeye çalışmadı ve asla da sahip olmayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yeni sözcüsü Matthew Miller, perşembe günü Washington'da gazetecilerle düzenlenen toplantıda, Amerika’nın İran’ın yeni füzesinin tanıtımına tepkisiyle ilgili bir soruya yanıt olarak şunları söyledi:

İran'ın balistik füzeler geliştirmesi, bölgesel ve uluslararası güvenlik için ciddi bir tehdit olarak görülüyor.

Miller, İran'ın füze programının daha fazla gelişmesini ve bu füzeleri ve teknolojilerini başkalarına sağlama kabiliyetini engellemek için yaptırımlar da dahil olmak üzere çeşitli nükleer silahların yayılmasını önleme araçlarını kullanmaya devam ediyoruz, dedi.

Hürseda haber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com