DÜNYA
Giriş Tarihi : 23-07-2023 08:37   Güncelleme : 12-08-2023 02:26

Irak ve İran'da İsveç Büyükelçiler ‘istenmeyen adam’ ilan edildi..

Irak ve  İran'da İsveç Büyükelçiler ‘istenmeyen adam’ ilan edildi..

Irak hükümeti, Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemler nedeniyle ülkedeki İsveç Büyükelçisine "Ülkeyi terk et" çağrısı yaptı ve Stockholm'deki Maslahatgüzarını geri çağırdı. Kriz büyürken İsveç bugün yeni bir Kur'an-ı Kerim provokasyonuna daha sahne oldu.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, ülkesindeki İsveç Büyükelçiliğinin ateşe verilmesi konusunu görüşmek üzere güvenlik yetkilileriyle toplantı yaptı.

betpublic

Irak hükümeti, Kur'an-ı Kerim'e yönelik eylemlerin sürmesi halinde İsveç ile ilişkileri kesme yoluna gideceğini de İsveç kanallarına iletti. Bu açıklamanın ardından tansiyon daha da yükselirken Irak, İsveç’teki maslahatgüzarını geri çekip İsveç elçisini “istenmeyen adam” ilan ederek diplomatik ilişkileri kesme yönünde dikkat çeken bir adım attı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran İslam Cumhuriyeti'nin Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlıktan sonra yeni İsveç büyükelçisini kabul etmeyeceğini açıklayarak, İran büyükelçisinin de Stockholm'e gönderilmeyeceğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Cuma gecesi yaptığı açıklamada, "Yeni İsveç büyükelçisini kabul etmeyeceğiz ve İran büyükelçisi de Stockholm'e gönderilmeyecek." dedi.

Tahran'daki İsveç büyükelçisinin görevinin bittiğine işaret eden Abdullahiyan, Cumhurbaşkanının talimatına göre, "Önümüzdeki günlerde Tahran'a gelmesi gereken yeni İsveç büyükelçisini, Kur'an-ı Kerim'e hakaret eden kişiye karşı İsveç hükümeti ciddi bir işlem yapana kadar kabul etmeyeceğiz."

İran dışişleri bakanı, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın benden bu kararı İsveç hükümetine duyurmamı istedi" dedi.

Abdullahiyan'ın bu açıklamaları, üst düzey İranlı diplomatın Cuma akşamı İsveçli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinden sadece birkaç saat sonra geldi. (Hürseda Haber)

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com