DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-01-2024 22:01

Hizbullah’tan İsrail hava kuvvetlerinin kalbine ikinci saldırı..

Hizbullah’tan İsrail hava kuvvetlerinin kalbine ikinci saldırı..

Hizbullah, İsrail'in Lübnan ve Suriye'deki suikastlarına yanıt olarak ikinci kez Meron Hava Üssü'nü hedef aldı.

Hizbullah, İsrail rejiminin iki hava kontrol üssünden biri olan Meron hava kontrol üssünü daha önce de 60 füzeyle vurmuştu. 

Cermak Dağı'nın tepesinde yer alan Meron Hava Kontrol Üssü'nü yine çok sayıda füzeyle vuran Hizbullah’ın bu operasyonu, İsrail rejiminin Suriye’deki suikastlarına cevaben yaptığı öne sürülüyor.

İsrailli medya kuruluşları ise geri çekilme hattına yaklaşık 8 km uzaklıktaki Meron yerleşimine yakın birçok bölgede elektriklerin kesildiğini ve el-Celil’in çeşitli bölgelerinde siren seslerinin duyulduğunu bildirdi. 

İsrail medyası ayrıca en az 15 tanksavar güdümlü füzenin, işgal altındaki el-Celil’deki bölgeleri vurduğunu kaydetti. 

Edinilen bilgilere göre saldırı, ön cephelerde yer alan İsrail ileri karakol komutanları ve İsrail kabine üyeleri arasında kuzey İsrail yerleşimlerinde yapılması planlanan toplantının öncesinde gerçekleşti.

Hizbullah, saldırı ile ilgili açıklamasında batı bölgesindeki ‘Kobra Tepesi'nde konumlanan bir grup İsrail askerinin doğrudan hedef alındığını duyurdu.

İşgal altındaki Filistin'in kuzeyinde, İsrail Hava Kuvvetlerinin geniş ölçekli komuta ve kontrol operasyonlarını gerçekleştirebildiği Meron Hava Üssü’ne yönelik ilk operasyon, bu ayın başlarında düzenlenmişti. 

Hizbullah birlikleri, 6 Ocak’ta gerçekleştirdiği operasyonda 22 uzun menzilli geliştirilmiş ATGM dahil 62 roket mermisi fırlatmıştı. 

Bu arada İsrail medyası, kuzey ve iç cephelerdeki durumun eşi benzeri görülmemiş derecede tehlikeli olduğunu bildirdi. 

İsrail medyası Kanal 12’de yapılan bir değerlendirmede, “Hizbullah, geçen yıl 7 Ekim olaylarından sadece bir gün sonra Gazze savaşına girdi ve bugün İsrail Gazze'de iki ay süreyle ateşkes anlaşması önerdi ancak Hamas bu teklifi reddetti” ifadesi kullanıldı. 

İbrani medyasına göre bir anlaşmaya varılamaması durumunda savaş devam edecek ve barış olmazsa İsrail'in geleceğe yönelik seçenekleri çok sınırlı olacak.

İsrail güçlerinin son dönemde Hizbullah'la savaşa hazır oldukları yönündeki iddialarına değinen Kanal 12, ordunun bu tür iddialarda bulunduğunu ancak kuzeydeki yerleşimcileri koruyacak bir altyapının bulunmadığını vurguladı.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com