DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-12-2023 14:09   Güncelleme : 01-12-2023 14:28

Bölge ülkelerinden İsrail'e Gazze ödülü: BAE'deki Dünya İklim Eylemi Zirvesine Isaac Herzog'ta katılıyor

Gazze'de ateşkesin bittiği ve savaş uçaklarının sivilleri tekrar bombalamaya başladığı saatlerde Arap Liderler İsrail Cumhurbaşkanı ile el sıkışıyordu.

Bölge ülkelerinden İsrail'e Gazze ödülü:  BAE'deki Dünya İklim Eylemi Zirvesine Isaac Herzog'ta katılıyor

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenecek Dünya İklim Eylemi Zirvesi bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı.

Konferansın başlaması özellikle Arap kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu sabah saatlerinde Gazze'de ateşkesin sona ermesiyle birlikte İsrail savaş uçakları sivillere yönelik katliamlara tekrar başladı. Ve aynı saatlerde İsrail Cumhurbaşkanını Isaac Herzog konferansın yapıldığı Dubai'de, Katar Emiri ve BAE şeyhi ile el sıkıştı. Fotoğrafların yayınlanmasının ardından sosyal medyada Arap Liderlere tepkiler yükseldi.

BM'nin düzenlediği konferansa dünyanın bir çok ülkesinden liderler katıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konferansa katılmak üzere dün akşam saatlerinde Birleşik Arap Emirliklerine gitti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un konferansa katılımı nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti ise Dünya İklim Zirvesine katılmayacaklarını açıkladı. İran medyasında yer alan haberlerde de "İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un konferansta bulunması nedeniyle BAE'deki COP28 zirvesine katılmayacaktır" denildi.

Filistin Direnişi de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un konferansa katılımını kabul eden Arap Liderlere tepki gösterdi. Hamas konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada "İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a, ordusunun korkunç katliamlar ve soykırımlar yaptığı bir dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen BM İklim Konferansı'na katılma fırsatı verilmesini kınıyoruz" denildi.

Ayrıca Hamas açıklamasında konferansı düzenleyen BM'ye de "Halkımızı Gazze Şeridi'nde yakıp yıkarak, yerleşim yerlerini, hastaneleri, camileri, kiliseleri, üniversiteleri ve okulları bombaladı. Bu daveti yapan BM'nin ofisini de bombaladılar" diyerek tepki gösterdi.

Hamas açıklamanın sonunda, Birleşik Arap Emirliklerinin tutumuna yönelik hayal kırıklığını da dile getirdi "Bu konferans, uluslararası bir konferans olsa da kardeş ülke Birleşik Arap Emirlikleri'nin davetini iptal etmek için inisiyatif almasını beklemiştik" dedi.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com