DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-12-2023 20:49   Güncelleme : 17-12-2023 21:13

ABD ve İsrail basınında Hamas umutsuzluğu...

ABD ve İsrail basınında Hamas umutsuzluğu...

Hamas’ın geçici ateşkes sırasında ortaya koyduğu tavır, Amerikan ve İsaril medyasında umutsuzluk yarattı.
 

limitsizbet

YDH- Amerika’da yayımlanan Politico gazetesi, ateşkes sürecindeki şartları değerlendirerek İsrail’in Gazze’ye bir ayı aşan saldırılarına rağmen hamas’ın bundan çok fazla etkilenmiş gözükmediğini belirtti.

limitsizbet giriş

Politico gazetesi, geçici ateşkes sürecinde Hamas’ın zorlu müzakereleri yürütme, diğer silahlı gruplarla birlikte ateşkesi sürdürme ve esirlerin serbest bırakılmasını planlama kapasitesini değerlendirdi. 

Gazete, yaptığı değerlendirmede Hamas yönetiminin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından etkilenmiş gibi gözükmediğini ifade etti.

Politico gazetesi ayrıca Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve diğer üst düzey Hamas yetkililerinin güneye doğru ilerlemiş olabileceklerini öne sürdü. 

İsrail medyası ise Gazze’deki ateşkesin "askeri çatışmaya zarar verdiğini" öne sürdü.

Yedioth Ahronoth gazetesinin askeri muhabiri Yossi Yehoşua, X hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail, Han Yunus'ta karşı taarruza geçemedi. Hamas’ı baltalamak artık tehlikede” dedi.

Refah'taki Amerikalılar ile Mısırlıların Gazze Şeridi'nin güneyindeki "askeri eylemlerin kısıtlanmasını" talep ettiklerine dikkat çeken Yehoşua, savaşın büyük bir olay olmadan ve Hamas'ı baltalamadan sona erebileceğini vurguladı.

Yedioth Ahronoth’un Arap İşleri Birimi Başkanı Elior Levy ise, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun kara saldırılarına devam etmekten bahsetmediğini, yalnızca hava saldırılarının gündemde olduğunu söyledi.

Levy, bunun amacının "yeni bir ateşkes karşılığında serbest bırakılanların listesini teslim etmesi için Hamas'a şiddetli baskı uygulamak" olduğuna dikkat çekti.

Havadan yapılacak saldırıları durdurmanın kolay olduğuna dikkat çeken Levy, "Bu planın başarıya ulaşacağı kesin değil" dedi.

Yedioth Ahronoth'ta Arap işlerinden sorumlu analisti Alon Avitar, "Hamas'ın attığı roketlerin menzilinin sınırlı olduğunu ve bunu İsrail'in ateşkese dönmesi için bir tür baskı olarak değerlendirdiğini" belirtti.

Avitar, Hamas'ın "çıkmaza girmesi halinde daha uzun menzilli roketler atacağını" öne sürdü.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com