DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-02-2024 20:38   Güncelleme : 29-03-2024 01:46

130 sayfalık İsrail raporu: Hizbullah ile savaş 'İsrail'in' en ölümcül savaşı olacak..

130 sayfalık İsrail raporu: Hizbullah ile savaş 'İsrail'in' en ölümcül savaşı olacak..

Al Mayadeen'den Tercüme

Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

İsrail işgali ile Lübnan'daki İslami Direniş arasındaki potansiyel savaşın, İsrail için son derece yıkıcı olabileceğini vurgulayan bir rapor ortaya kondu. Bu rapor, Reichman Üniversitesi Terörle Mücadele Politikası Enstitüsü'nde üç yıl boyunca yürütülen araştırmanın sonucudur.

oslobet

130 sayfalık kapsamlı rapor, yüzlerce uzmanın katkısıyla hazırlandı ve İsrailli bir haber kaynağı olan Calcalist tarafından ele alındı. Rapor, iç cephenin ve İsrail kuvvetlerinin çok cepheli bir savaşa hazırlık durumunu da incelemektedir.

Buna rağmen, raporun yayınlanma zamanlamasıyla ilgili şüpheler ortaya atılmıştır. Raporda, altıncı ekip tarafından hazırlanan ve İsrail'in olası bir önleyici saldırısıyla ilgili hususlara odaklanan bölümün gizli tutulduğu iddia edilmektedir.

Özellikle dikkat çekici olan nokta, raporun içeriğinin sadece beş düşünce kuruluşu ekibinin bulgularının kamuoyuna açıklandığı, altıncı ekip tarafından hazırlanan ve İsrail'in olası bir önleyici saldırısıyla ilgili hususlara odaklanan bölümün kesinlikle gizli kaldığı iddiasıdır.

'İsrail' üzerine cehennem ateşi yağacak

Ganor'un raporu, kuzeyden patlak vermesi beklenen savaşın İsrail işgali için çok yoğun geçeceğini ve Hizbullah'ın günde 2.500 ila 3.000 füze fırlatacağını öne sürüyor. Bu yaylım ateşi hem istatistiksel olarak yanıltıcı roket toplarını hem de yüksek hassasiyetli uzun menzilli füzeleri içeriyor.

Hizbullah'ın periyodik olarak, İsrail'in önemli askeri üsleri ya da kilit önemdeki "Gush Dan" bölgesindeki şehirler gibi belirli bölgeleri hedef alan ve bir günde yüzlerce roketin yağabileceği büyük salvolar yapması bekleniyor.

Bu amansız saldırının her gün devam etmesi ve çatışmaların başlamasından itibaren üç haftaya yayılması öngörülüyor. Rapor, ortaya çıkan yıkımın eşi benzeri görülmemiş olacağı, hem cephe hatlarında hem de işgal altındaki Filistin'deki İsrailli yerleşimciler arasında binlerce can kaybıyla birlikte panik ve kargaşa durumuna yol açacağı konusunda uyarıyor.

Ganor'un da vurguladığı gibi Hizbullah'ın olası operasyonlarının temel hedeflerinden biri İsrail kuvvetlerinin hava savunma sistemini zayıflatmak. Hassas mühimmat ve insansız hava araçları, planörler ve seyir füzeleri gibi alçaktan uçan hava araçlarının maddi hasar vermesi ve Demir Kubbe bataryalarını hedef alması bekleniyor.

Yaylım ateşinin hızı, İsrail'in kabiliyetlerine eşi benzeri görülmemiş zorluklar getirecek ve Demir Kubbe ve David's Sling için önleme füzesi rezervlerini çatışmanın ilk günlerinde tüketecektir. İsrail işgali, etkili ve güvenilir bir savunma mekanizması olmaksızın binlerce roket ve füze saldırısına maruz kalabilir.

Aynı zamanda Hizbullah, İsrail Hava Kuvvetleri'nin faaliyetlerini sabote etmeyi ve operasyonel kabiliyetlerini sınırlandırmayı amaçlamaktadır, zira onarım çabalarını ve hava saldırılarını engellemek için belirli zaman dilimlerinde kalkış pistlerine ağır hassas füzeler yönlendirilecektir.

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com