ANALİZ
Giriş Tarihi : 10-05-2024 21:09   Güncelleme : 18-05-2024 20:08

Üniversiteler ayakta YAŞASIN KÜRESEL İNTİFADA!

Siyonist barbarlığa karşı başlayan üniversite eylemleri, Türkiye’nin tüm illerine yayılmış durumda. ABD ve Avrupa'da başlayan gösteriler küresel bir direnişe dönüşüyor.

Üniversiteler ayakta YAŞASIN KÜRESEL İNTİFADA!

Gazze’de aylardır süren Siyonist soykırıma karşı dünyanın birçok ülkesinde protesto gösterileri gerçekleştiriliyor. Özellikle Avrupa ve Amerika’da bulunan üniversitelerdeki akademisyen ve öğrencilerin sürdürdüğü eylemlere karşı polisin sert müdahalesi dünyada tepkilere neden oldu. Türkiye’deki üniversiteler de akademisyen kadroları ve öğrencileri ile Filistin için yapılan gösterilere destek vermek ve Siyonist soykırımı telin etmek amacıyla protesto gösterileri düzenliyor. İşte o eylem yapılan üniversitelerden bazıları…

Küresel intifada artık durdurulamaz

Hacettepe Üniversitesi - Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi önünde toplanan öğrenciler ve akademisyenler, ABD'de eylem yapan öğrencilere destek vererek sık sık sloganlar attı. Kitlesel destek eylemi, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde basın açıklaması okundu. Türkçe basın açıklamasını, öğrencilerden Burak Ertaş okudu. "Kampüsler Ayağa, Yaşasın Küresel İntifada!" diyerek açıklamasına başlayan Ertaş, işgalci siyonistlerin, emperyalist devletler eliyle Müslüman coğrafyaya yapılmış bir ihanet olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi - Öğrencileri ve akademisyenler, terör örgütü İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık suçlarına dur demek için Filistin'e destek yürüyüşü yaptı. Üniversitenin Merkez Yerleşkesi'nde bir araya gelen ve aralarında Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör, akademisyenler ile öğrencilerin de bulunduğu kalabalık, İngilizce ve Türkçe "Gazze için kampüsler ayağa, yaşasın küresel intifada" ve "Kırılsın zalimlerin siyonist zinciri" yazılı pankartlar taşıyarak İsrail'in saldırılarını kınadı. Yürüyüş öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Prof. Dr. Güngör, çocuk, kadın, sivil, masum demeden herkesi öldüren İsrail'in elini yeterince kana buladığını söyledi. Prof. Dr. Güngör, "artık yeter" dediklerini belirterek, "İnsanlık kendisi için maalesef iyi bir dünya kuramadı. Savaşla kanla bu dünyayı yürütmeye, sürdürmeye çalışıyor. Ben buradan sadece İsrail'e değil bütün insanlığa sesleniyorum, artık lütfen savaşı bırakın, barışa sarılın. Lütfen ayrımcılığa, nefrete, emperyal hareketlere artık son verin. Bu insanlık artık biraz huzur istiyor, barış, sevgi istiyor. Çocuklara kıymayın. Çocuklar ölmesin, şeker de yiyebilsinler." ifadelerini kullandı.

"Kampüsten direnişe bin selam"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi - İstanbul Medeniyet Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi, 7 aydan bu yana Gazze'de işlediği soykırım suçu nedeniyle İsrail'i temsili kurulan mahkemede yargıladı. Biri Gazze'den, diğeri Batı Şeria'dan iki Filistinli tanığın da hazır edildiği yargılamayı bazı öğrenciler ve akademisyenler de izledi. Mahkeme, 15 Mayıs'ta yapılacak temsili yargılamada, İsrail'le ilgili uluslararası hukuk çerçevesinde verecekleri kararı açıklayacak.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi - Üniversitenin Üsküdar'daki Atik Valide Yerleşkesi'nde düzenlenen ve Rektör Prof. Dr. Nevzat Şimşek, akademisyenler ile öğrencilerin bir araya geldiği eylem, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua edilmesiyle başladı. Ellerinde, İngilizce, Türkçe ve Arapça "Üniversite öğrencileri İsrail'e karşı", "Gazze Yüreğimdir", "Refah için ayağa kalkın", "Kampüsten direnişe bin selam" yazılı pankartlar ile kanı temsilen kırmızı boyalı bebek kıyafeti taşıyan öğrenciler, sloganlar atarak Gazze'ye desteklerini dile getirdi.

Bu zulme sessiz kalmamız mümkün değildir

Afyon Kocatepe Üniversitesi - İmaret Camisi önünde buluşan Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, ellerinde pankartlar ve dövizlerle İsrail aleyhine sloganlar atarak Zafer Meydanı'na yürüdü. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan soykırıma karşı seslerini daha güçlü şekilde yükseltmek, demokratik tepkilerini ortaya koymak ve millet olarak tarihi misyona bağlılıklarını ifade etmek için toplandıklarını söyledi. Gazze'de yaşanan zulmün tüm insanlığın vicdanını kanatan bir vahşete dönüştüğünü vurgulayan Karakaş, şöyle konuştu: "Tarih boyunca hakkın ve adaletin savunucusu olmuş bir milletin evlatları olarak, bu zulme sessiz kalmamız mümkün değildir. Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak, evrensel insani değerleri ve temel insan haklarını savunmanın sorumluluğunu taşımanın şuuruyla, dünyanın farklı coğrafyalarındaki üniversitelerde süren haklı protestoları destekliyoruz. Bu süreçte ifade özgürlüğü çerçevesinde mağduriyet yaşayan tüm bilim insanlarına ve öğrencilere üniversitemiz kapılarının açık olduğunu beyan ediyoruz."

İsrail'e bu gücü veren dünyanın girmiş olduğu büyük sessizlik

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi - Ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla rektörlük binası önünde bir araya gelen KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, akademisyenler ve öğrenciler, "Özgür Filistin İçin Ayaktayız" yazılı pankart açtı. Burada yapılan duanın ardından konuşan Rektör Bakan, 7 Ekim 2023'den bu yana siyonist İsrail'in Filistinlilere karşı giriştiği soykırıma tepki koymak ve lanetlemek için bir araya geldiklerini söyledi. Saldırılarda yaklaşık 35 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin kişinin ise yaralandığını hatırlatan Bakan, şunları kaydetti: "İsrail'e bu gücü veren aslında dünyanın bu konuyla ilgili girmiş olduğu büyük sessizlik. Onlara güç veren hadise bu. Bakın bir adım ileriye giderek ne yaptılar biliyor musunuz? İnsanların evlerini yıkıyorlar, okulları, camileri, kiliseleri ve hatta aktif haldeki hastaneleri bombalıyorlar. Hiç acımadan ki acımak için önce insan olmak lazım merhamet duygusu beslemek lazım. Hiç düşünmeden hastaneleri bile ne yaptılar? Görüyorsunuz, izliyorsunuz. Buraları bombaladılar. Bu insanlık dışı uygulamalar karşılığında dünya büyük bir sessizliğe gömülmüş durumda. Büyük bir sessizlik. Filistin'de bir Müslüman kalmayana kadar ve Filistin tümden İsrail'in olana kadar herhalde dünya bu sessizliğini muhafaza etmeyle ilgili zımni bir karar almış gibi dünya şu anda büyük bir sessizlikte."

Gaziantep Üniversitesi -  Üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki göstermek amacıyla oturma eylemi başlattı. GAÜN Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı önünde gerçekleşen eyleme çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrencilerle birlikte eyleme katılan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Amerika'da ve Avrupa'da benzeri eylemlerin yapıldığını, üniversite öğrencilerinin eylem başlatmalarından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Özaydın, "Öğrencilerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederim. Onların bu haklı eylemlerine destek vermek için buradayım. Ben de bu zulme karşı haykırıyorum. Öğrencilerimizin bu oturma eylemine ve sessiz protestosuna katkı vermek istiyorum. İnsanlık sesimizi duysun. Katliamın durdurulmasını istiyoruz." diye konuştu.

“Allah zulmün bir an önce bitmesine vesile kılacak ortamlar oluştursun”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi - Üniversite yerleşkesinde, Türkiye ve Filistin bayrakları ile çeşitli afişler taşıyarak bir araya gelen öğrenciler, İstiklal Marşı'nı okudu. Programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi. Öğrenciler adına açıklama yapan Yunus Emre Tipit, İsrail'in saldırıları nedeniyle insanlık tarihinin kana bulandığını belirtti. İsrail'in onlarca yıldır Gazze'yi açık hava hapishanesine dönüştürdüğünü dile getiren Tipit, saldırılarla uluslararası hukukun hiçe sayıldığını ifade etti. Programa, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, akademisyenler ile kentteki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Batman Üniversitesi - Batman Üniversitesi Merkez Kampüste bir araya gelen öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla çadır kurdu. Daha sonra oturma eylemi yapan öğrenciler adına açıklama yapan Taha Demir, 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından yapılan sistemli soykırımın sürdüğünü söyledi.

"GAZZE'YE BİR SES BİR NEFES"

Selçuk Üniversitesi - Kampüste bir araya gelen öğrenciler ve akademisyenler, ellerinde bayrak ve pankartlarla Keykubad Köşkü'ne slogan atarak yürüdü. Burada öğrenciler adına konuşan Muhami Cemiyeti Hukuk Platformu Başkanı Ahmet Han Horasan, yıllardır işgal, baskı ve zulüm altında ezilen Filistin topraklarının, artık akılların sınırını zorlayacak vahşetlere uğradığına tanıklık ettiklerini söyledi. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da öğrencilerle, nöbete devam edeceklerini belirtti.

Siirt Üniversitesi - Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşları ve öğrenci topluluklarının desteğiyle "Gazze'ye bir ses bir nefes" sloganıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamak ve Gazzelilere destek vermek amacıyla etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında, fakülte bahçesine getirilen kuru bir ağaca emzikler, saldırılarda hayatını kaybedenler ile Gazzeli çocukların yaşadığı acıyı anlatan fotoğraflar asıldı. Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, etkinlikte yaptığı konuşmada, Gazze'ye yönelik saldırılara tepki göstererek, bu kapsamda etkinlikler düzenleyen öğrencilere teşekkür etti.

Doğruhaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com