Beyrut merkezli The Cradle'a göre, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında Filistinli direnişçiler ile İsrail ordusu arasında 13 Mayıs'ta üçüncü gün de yoğun çatışmalar yaşandı.
Yerel haberlere göre, İsrail tankları ve askerleri kampın doğu ve orta kesimlerine doğru ilerlemeye çalışıyor; ancak Hamas'ın Kassam Tugayları ve Filistin İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları'ndan savaşçıların yoğun direnişiyle karşılaşıyor.
Kara çatışmaları sürerken, İsrail jetleri mülteci kampındaki kalabalık yerleşim bölgelerine bomba yağdırıyor ve askerlerin yaralılara ulaşmaya çalışan ambulanslara ateş açtığı bildirildi.
İsrail ordusunun ayrıca, yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı okulları da işgal etmeye çalışarak yüzlerce kişiyi canlarını kurtarmak için kaçmaya zorladığı kaydedildi.
Filistinli gazeteci Hüsam Şabat, Cibaliye'dan şöyle bildirdi:
“İsrail işgal güçleri, şu anda binlerce yerinden edilmiş sakine ev sahipliği yapan Cibaliye mülteci kampında yerinden edilenler için barınaklara baskın düzenledi... Duvarları buldozerle yıkarak ve zorla içeri girerek okula girdiler.”
Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran rejim güçleri, bgün Sabra mahallesinde en az üç, Şücaiye mahallesinde de bir Filistinliyi öldürdü.
Aynı zamanda İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik kuşatmasını genişlettiği, hava saldırılarını yoğunlaştırdığı ve Kuveyt Hastanesi'nin derhal tahliye edilmesini emrettiği belirtildi.
Pazar günü kuşatma altındaki bölgede çatışmalar alevlenirken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail'in “Gazze'nin yönetimi için bir şablon ortaya koyamamasından” “endişe duyduğunu” söyledi ve iddia edilen herhangi bir zaferin “sürdürülebilir” olmayacağını ekledi.
Washington'un İsrail'e bomba sevkiyatını durdurması sorulduğunda Blinken şunları söyledi:
“Biz iki şeye inanıyoruz. Birincisi, sivilleri korumak için net ve inandırıcı bir planınız olmalı ki biz bunu görmedik. İkincisi, Gazze'deki bu çatışma sona erdikten sonra ne olacağına dair bir plan da görmemiz gerekiyor. Ve biz bunu hala göremedik çünkü şu anda ne görüyoruz? İsrail'in Hamas'tan temizlediği Gazze'nin bazı bölgelerinde Hamas'ın geri döndüğünü görüyoruz, buna kuzeydeki Han Yunus da dahil.”
İsrail rejimi "Gazze'nin kuzeyinin askeri kontrolünü ele geçirdiğini" iddia ettikten ve Hamas'ın “son iki taburunun” Refah'ta saklandığı iddiasını tekrarladıktan aylar sonra Filistin Direnişi tüm şeritteki operasyonlarını hızlandırdı.
Dahası, ABD istihbaratı, Tel Aviv'in en çok aradığı Filistinli yetkilinin -Hamas'ın Gazze Lideri Yahya Sinvar'ın- Refah'ta olmadığını iddia etti.
ABD'li yetkililer, İsrailli istihbarat kurumlarının Amerikan değerlendirmesine katıldığını söyledi.
New York Times'ın (NYT) Pazartesi günkü haberine göre, iki ülkenin istihbarat teşkilatları Sinvar'ın büyük olasılıkla Han Yunus'un altındaki tünel ağından hiç çıkmadığına inanıyor.
YDH