DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-04-2024 07:16

İsrail Basını: Hamas, İran ve Hizbullah'ın desteğiyle Rafah işgaline karşı hazırlanıyor..

Hamas'ın işgal ordusuna verdiği ültimatom, İsrail ordusunun Rafah'a girmesi halinde ''bambaşka bir hikaye'' yaşanacağı tehdidini içeriyor.

İsrail Basını: Hamas, İran ve Hizbullah'ın desteğiyle Rafah işgaline karşı hazırlanıyor..

Yediot Ahronot gazetesi, Hamas'ın İran ve Hizbullah'ın desteğiyle Refah işgaline karşı hazırlık yaptığını öne sürdü. 

Hsberde The New Arab Çarşamba günü Mısırlı bir kaynağa dayandırarak, İsrail'in Mısır hükümetine 9 Nisan'da yapılması planlanan Ramazan Bayramı sonrasında Refah saldırısını gerçekleştirme planları hakkında bilgi verdiğini bildirdi. 

Hamas lideri bunu doğrulamadı; ancak alınan bilgilere göre İsrail'in Refah operasyonunu sürdürmeye kararlı göründüğünü belirtti. 

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Katar gazetesi el-Arabi el-Cedid'e verdiği röportajda "direnişin İsrail'in Refah'ı işgal etme hamlesine hazırlanmaya başladığını" bildirdi ve şunu vurguladı: "Refah'taki operasyon İsrail'in düşündüğü gibi bir piknik olmayacak."

Hamas yetkilisi "Arabulucular aracılığıyla ve sahada aldığımız tüm işaretler, İsrail'in Refah'a operasyon başlatma konusundaki ısrarını gösteriyor. Tüm grupların direniş savaşçıları, İsrail ordusuna ağır kayıplar vermeye tamamen hazır.'' dedi.

Son zamanlardaki haberlere göre, Arap medyası Hamas'ın taktik değişikliği" olarak adlandırdıkları olaya geniş yer veriyor. Bu taktiksel değişiklik politikası, bölgeye hakim Hamas'ın daha temkinli manevralar yapmasını ve Hamas'ın "gücünün bir kısmını savaştan sonraki güne ayırmasını'' sağlıyor. 

Direnişçiler, geçen ay New York Times'ta yer aldığına göre uzun süredir gerilla vur-kaç tekniğini kullanıyor ve işgal güçleri ile doğrudan karşı karşıya gelmemeye dikkat ediyor.

İsrail geçmişte bunu bir zayıflık olarak yorumlamıştı; ancak Batılı kaynaklar bunun stratejik bir hamle olduğunu biliyor ve Hamas'ın, Gazze Şeridi'nin savaştan kurtulması halinde askeri gücünün önemli bir kısmının savaştan sağ çıkması durumunda bunun bir zafer olacağına inandığını iddia ediyor.

Gazza harabeler haline gelse dahi direnişçilerin sürdürdüğü bu taktiğin Filistin'i zafere taşıyacağını biliyorlar.

Aynı zamanda, Gazze'de direnişi yükseltmek ve Şeridin dışındaki çatışmalara destek sağlamak amacıyla Hamas, yakın zamanda örgütün askeri kolu başkanı Muhammed Dayf'ın, şu çağrıda bulunduğu bir kaydını yeniden dolaşıma soktu: "Arap ve İslam dünyası halkları! Filistin'e doğru yürüyün ve Mescid-i Aksa'nın kurtarılmasına katılın.''

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com