DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-05-2024 21:08

İrlanda'da Filistin yanlısı öğrenciler "zafer" ilan etti: Üniversite yönetimi İsrailli firmalar ile bağlarını koparıyor

İrlanda'da Filistin yanlısı öğrenciler

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Trinity Koleji’nde Filistin yanlısı öğrenciler, üniversitenin İsrailli şirketlerle ilişkilerini kesme sözü vermesinin ardından beş gündür süren eylemlerini zaferle sonlandırdı.

Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden olan Dublin Trinity Koleji öğrencileri, çarşamba gecesi, kampüste çadır kurarak sürdürdükleri eylemleri için zafer ilan etti.

Üniversiteden yapılan açıklamada, yönetimin protestocularla bir anlaşma yaptığı ifade edilirken şu sözlere yer verildi: "Trinity Koleji, işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletler kara listesinde yer alan İsrailli şirketlere yapılan yatırımları geri çekme işlemini tamamlayacaktır. Trinity, diğer İsrail şirketlerine yapılan yatırımlardan çekilmeye çalışacaktır.”

Ayrıca açıklamada, Trinity'nin tedarikçi şirket listesinde yalnızca bir İsrailli şirketin yer aldığı ve sözleşme maddelerinden dolayı bu listenin Mart 2025'e kadar devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

PROTESTOLAR 3 MAYIS’TA BAŞLAMIŞTI
Trinity Koleji’ndeki protestolar, İsrail’in Gazze’yi işgaline tepki olarak ABD, Avrupa ve Hindistan'da düzenlenen eylemlere benzer şekilde, Filistin yanlısı protestocuların 3 Mayıs'ta, üniversite meydanına düzinelerce çadır kurmasıyla başladı.

İrlanda başkentinin merkezinde yer alan kampüs protestoların ardından halka kapatıldı. Protestolar, kampüste sergilenen Ortaçağ’dan kalma el yazması Kells Kitabı'nın da ziyarete kapatılması nedeniyle üniversiteye tahmini 350 bin euro (12 milyon TL) gelir kaybına mal oldu.

Öğrenci gazetesi Trinity News'in editörlerinden Ruby Topalian, "Bence bu gelir kaybı, zaferimiz için oldukça önemliydi" dedi.

DEKAN ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
İrlanda’da polis, ABD polisinin aksine protestoyu engelleyen herhangi bir girişimde bulunmadı. Öğrencilerle görüşmeleri yürüten dekan Eoin O'Sullivan, öğrencilere katılımları için teşekkür etti.

İslamiAnaliz

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com